„Pogled preko ramena”, peti roman Nataše Radulović

Promociju knjige “Pogled preko ramena “ u Valjevu je imala Nataša Radulović . “U svakoj knjizi ima Valjeva I pre svega iskrenosti . Mudrost je došla kasnije”, rekla je književnica o svom radu.

Nataša Radulović, Beogradjanka , koja svoje korene nosi iz Valjeva , u novembru je izdala još jedan roman, peti po redu. Sam roman ima elemente autobiografije , a ta činjenica nije iznenadila njene verne čitaoce.

“Ja sam emotivno vezana za Valjevo  jer sve najlepše I sve prvo mi se desilo u Valjevu . Mama mog tate je živela ovde, a samim tim I stričevi, tetke , braća. Druga baka je sa Povlena I leta sam provodila ovde , svoje detinjstvo praktično . Ovde sam zapalila prvu cigaretu, prvi put se zaljubila . Zato mi se čini da bi književno veče mogla napraviti bilo gde nego ovde , baš u Valjevu jer ovde će me slušati ljudi koji me znaju”, kaže Nataša uzbudjena zbog predstavljanja svoje knjige Valjevcima.

Valjeva ima u njenom srcu, ali I u njenim knjigama. Upravo sa posetiocima njene promocije podelila je priču pod nazivom “Djenovac.

“Da , Valjeva ima  I u toj priči , a onda pišem I o korenima, pa u poslednjoj zbirci poezije gde se pominju valjevske planine. Ponosna sam na svoje korene”, objašnjava Nataša.

U promociji njene najnovije knjige učestvovali su I pukovnik avijacije u penziji Milorad Djošić koji je učestvovao u odbrani Srbije od NATO agresije I dr Luka Joksimović , muzičar , književnik I doktor nauka, koji je ujedno bio I recezent romana I koji su dali svoje vidjenje njenog dela.

U poslednjem romanu Radulovićeva  piše o  devojčici  koja odrasta I živi u Beogradu, raste I kojoj se dešavaju jako čudne stvari, gotovo nezamislive I naravno neočekivane.  Život ječak  vodi na ratište gde provodi jedno vreme , preživljava I vraća se da bi stvorila porodicu sa  četvoro dece.

“Inspiracija  je svuda i u nama i oko nas . Biti pisac nije profesija nego dijagnoza. A ja ne mogu da pišem o nečemo što ne poznajem O bolu zuba , ako me nikada nije zaboleo zub. Ne mogu da pišem ni o strahotama ni o lepotama , ako ih nisam doživela I videla . E sad , kako ćemo nazvati roman, kako nazvati likove, to je već naša sloboda pisca . Ja veruje da je u sve što je napisano do sada utkana duša onog ko je to pisao”, objašnjava ona nastanak svih svojih dela dodajući da bez iskrenosti nema ničega.

Za svoj roman “Pogled preko ramena” tvrdi da svako u njeu može da se prepozna I nadje nešto samo svoje. “Nas samo iskustvo čini mudrima , a mislim upravo ono što sam I napisala na početku romana- Posle svega doživljenog I proživljenog grehota je to zadržati samo za sebe. Moj eknjige nisu čisto ženske ni čisto muške zato što svi mi imamo I muški I ženski princip. Ja tako pišem nesvesno skroz I nekad ne shavtim da sam pisala u muškom rodu. Mislim da čitalac može da shvati iz ove knjige da je mladost divlja , buntovna ,a li mladost nema iskustva d amože da upravlja. Ako đivite I vodite se samo srcem onda treba znati da srce može da vas odvede I na neki pogrešan put. Ja koja sam uvek živela srcem , pravila sam I mnogo mnogo grešaka”, iskreno priznaje Nataša koja je prostor u restoranu Kuća u kom je održana promocija ispunila do poslednjeg  mesta čitaocima I onima koji njena dela tek otkrivaju.

1 comment on “„Pogled preko ramena”, peti roman Nataše Radulović

  1. Анонимни

    Ех, да је више оваквих дешавања и оваквих објава.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.