Oboleli od Covid- a 19 mogu glasati uz pomoć pomagača na referendumu

RIK donela je Uputstvo o glasanju za referendum predvidjen za 16. januar. Ovim uputstvom se predvidja da kod kuće mogu glasati i bolesni od COVID-a 19 i oni koji su zbog kontakata u izolaciji.

Uputstvom je određen način čišćenja i dezinfekcije glasačkog mesta koje mora biti očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 časa pre dana glasanja, definisana je procedura tokom glasanja kao i uslovi zaštite od korone, a utvrđena su i pravila za glasanje van glasačkog mesta.

Pre, tokom i po završetku glasanja potrebno je što češće provetravati prostoriju u kojoj se nalazi glasačko mesto, dezinfikovati radne površine i mesta na kojima se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, a naročito hemijske olovke koje su na mestima za glasanje na raspolaganju glasačima, navedeno je u Uputstvu.

Razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora da bude najmanje jedan i po metar, a ako neki građanin glasanju pristupi bez zaštitne maske, član glasačkog odbora koji je zadužen da rukuje UV lampom predaje mu zaštitnu masku i stara se o tome da je pravilno namesti na lice.

Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu – glasači, ovlašćeni posmatrači, članovi RIK ili izborne komisije jedinice lokalne samouprave, predstavnici medija.

Članovi glasačkog odbora koji utvrđuju identitet glasača i rukuju izvodom iz biračkog spiska dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti, menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg identifikacionog dokumenta.

Prilikom obaveštavanja od strane glasača da želi da glasa van glasačkog mesta, lice koje prima to obaveštenje dužno je da glasača upita iz kog razloga želi da glasa van glasačkog mesta, odnosno da li je oboleo od zarazne bolesti COVID-19, ima simptome te bolesti (povišena temperatura, respiratorne probleme i dr) ili mu je određena mera karantina.

Članovi glasačkog odbora koji sprovode glasanje van glasačkog mesta (poverenici glasačkog odbora), obavezno moraju nositi zaštitne maske i zaštitne rukavice i moraju vršiti dezinfekciju rukavica kako prilikom dolaska kod glasača koji glasa van glasačkog mesta, tako i prilikom odlaska od tog glasača.

Poverenici glasačkog odbora, prilikom dolaska kod glasača koji glasa van glasačkog mesta, vrše dezinfekciju ruku glasaču i pomagaču, ukoliko ga ima, i ujedno se staraju da oni sve vreme pravilno nose zaštitne maske.

Ako van glasačkog mesta glasa glasač oboleo od zarazne bolesti COVID-19, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje propisane za obavljanje glasanja van glasačkog mesta vrše ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće u kojoj boravi glasač koji glasa van glasačkog mesta.

Glasač oboleo od zarazne bolesti COVID-19 ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača, koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument tog glasača.

Pomagačem u smislu ovog uputstva smatra se lice koje nije obolelo od zarazne bolesti COVID-19.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg legitimacionog dokumenta.

Po povratku na glasačko mesto, obavezno se dezinfikuje sav materijal koji su poverenici glasačkog odbora vratili na glasačko mesto

 

4 comments on “Oboleli od Covid- a 19 mogu glasati uz pomoć pomagača na referendumu

 1. Predrag Savić

  Peed kim će glasač oboleo od Covid-19 da skine zaštitnu masku, kada poverenici glasačkog odbora smeju da pridju samo do ulaznih vrata stana u kojem on treba da glasa?
  Očevidno je da je u RIK-u neko odavno RIKNUO…

  Reply
 2. sin anarhije

  SNS SEKTA CE SVE UCINITI DA NASTAVI PO SVOM SVE STO JE ZAMISLILA I OSMISLILA …. IMA DA GLASAJU I POKOJNICI , A ONDA APRIL , IZBORI , LUDILO I POSLE TOGA CENE DO NEBA !!! SRBI ,, BUDITE SE DOK JE VREME …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.