Ispravlljeni koeficijenti -Kada će pare biti vraćene u budžet?

Grad Valjevo je izvršio rashode za zaposlene u iznosu od najmanje 986 hiljada dinara na način koji nije u skladu sa zakonskim propisima, navodi Državni revizor u objavljenom izveštaju. Pogrešno obračunata povećanja I koeficijenti su ispravljeni još 2020. godine, ali novac u budžet nije vraćen. Kada će pare biti vraćene?

Valjevska javnost je još 2018. godine obaveštena da je došlo do nezakonite isplate novca iz budžeta na račun gradskih funkcionera u tom periodu. Pogrešno I nezakonito uvećane prihode konstatovao je tada državni reviizor. Revizor u poslednjem izveštaju navodi da su greške ispravljene , ali kako saznajemo u Upravi novac u budžet nikada nije vraćen .

Tokom 2018. godine prilikom obračuna i isplate plate za izabrana lica –Predsednika Skupštine, Gradonačelnika i Zamenika gradonačelnika  primenjen je veći koeficijent  od koeficijenta odredjenog zakonom o platama u državnim organima i javnim službama za izabrana llica u gradovima.

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović do izveštaja revizora prihodovao je mesečnu zaradu od 125 500 dinara , predsednik Skupštine MIlorad Ilić sa nezakonitim uvećanjem od 33% prihodovao je zaradu od 113 600 dinara, a Nikola Radojičić pomoćnik gradonačelnika sa uvećanjem od 34% mesečno je zaradjivao 100 900 dinara.

Iako je revizor ukazao na nezakonit postupak , ništa se nije dogodilo I situacija je potrajala sve do 2020. godine tačnije do smene vladajuće garniture.

Revizor ustanovi , ali novac niko ne vraća. Svojevremeno je na sednici Skupštine naćelnik budžeta Željko Tabašević izjavio da će novac biti vraćen kada to naloži budžetska inspekcija te I da on ne zna zašto to nije već naloženo. Član Veća tada, a sada odbornik u Skupštini grada Miroljub Ivanović pojasnio je da je uvećanje plata neophodno naročito tadašnjem gradonačelniku Gvozdenoviću jer kako je rekao,” ljudi ga pljuju gde god izadje na teren, a on puno radi”.

Zanimljivo je da se u poslednjem izveštaju revizora jasno navodi I da je nazakonto obračunat koeficijent I za pravobranioca, zamenika pravobranioca , ali I dva lica koja su radila buždet.Praktično su nagradjeni što su radili posao za koji su već plaćeni.  Ostaje da se pitamo da li je načelnik budžeta jedno od ta dva lica?

Povodom ovog slučaja nastale štete u budžetu kontaktirali smo javnog pravobranioca sa pitanjem da li pravobranilaštvo može da pokrene postupak naknade štete jer je grad ispravio pogrešno obračunate koefiijente? Do zaključenja teksta pravobraniteljka nije odgovorila .

Gradu Valjevu sada predstoji I da ispravi koeficijent vezan za obračun zarade Glavnog urbaniste. A nakon I te ispravke ostaje otvoreno pitanje hoće li novac koji je nezakonito obračunat biti vraćen u budžet?

Osnovica za obračun i isplatu plate glavnog urbaniste počev od decembra 2020. godine utvrđena je u iznosu 12.193 dinara za izabrana lica, umesto 2.624 dinara za imenovana i postavljena lica, što nije u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije koji se odnosi na utvrđivanje osnovice za obračun i isplatu plate izabranih lica, postavljenih lica i zaposlenih u organima i službama lokalne vlasti, počev od plate za decembar 2020. godine.

Izveštaj DRI:

Državni revizor u objavljenom izveštaju navodi više slučajeva nezakonito uvećane zarade u periodu od 2016. god do 2020.  Članovima Gradskog veća utvrđen  koeficijent za obračun i isplatu plate sa uvećanjem od 30% po osnovu složenosti i odgovornosti.

Revizor dalje navodi da je Direktni korisnik budžetskih sredstava – Gradonačelnik grada Valjeva  za plate i socijalne doprinose na teret poslodavca isplatio 864 hiljade dinara više po osnovu uvećanja plate od 30%.

Gradska uprava grada Valjeva je za dvoje zaposlenih nepravilno utvrdila osnovni koeficijent za obračun i isplatu plate, dok je za dvoje zaposlenih izvršila rashode u većem iznosu od 122 hiljade dinara po osnovu uvećanja koeficijenta na način koji nije u skladu sa propisima 2.3.2.

Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose donela je rešenje o visini koeficijenta za obračun plate gradonačelnika i zamenika gradonačelnika izabranih na izborima 2016. godine sa uvećanjem od 30% po osnovu složenosti i odgovornosti, što nije u skladu sa čl. 4. stav 1. 7. stav 1. i 9. stav 1. tačka 2) Zakona o platama u državnim organima i javnim službama.

Načelnica gradske uprave i Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose doneli su dva rešenja o visini koeficijenta za obračun plate zaposlenih u visini od 12,05 za samostalnog savetnika, iako su na dan 1. januar 2020. godine imali tri godine i četiri meseca radnog iskustva, što odgovara osnovnom koeficijentu u visini od 10,77 i zvanju savetnika, što nije u skladu sa čl. 4. i 5. Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih, postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima,

Direktni korisnik budžetskih sredstava Gradska uprava grada Valjeva izvršila je rashode u većem iznosu od najmanje 122 hiljade dinara za plate, dodatke i naknade, kod direktnih korisnika budžetskih sredstava 13 Pravobraniocu i zamenicima pravobranioca zajedničkog pravobranilaštva utvrđeni su koeficijenti za obračun i isplatu plate sa uvećanjem od 30% po osnovu složenosti i odgovornosti zaposlenima i socijalne doprinose na teret poslodavca za dvoje zaposlenih, a po osnovu uvećanja koeficijenta od 8% za rad na poslovima pripreme i izvršenja budžeta, što nije u skladu sa članom 5. Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih, postavljenih i zaposlenih u državnim organima i članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

Subjekt revizije je otkrivene nepravilnosti ispravio pre postupka revizije, počev od 15. septembra 2020. godine.

Revizor je istovremeno ukazao I da je glavnom urbanisti imenovanom od strane Skupštine grada Valjeva nepravilno  utvrđen koeficijent i osnovica za obračun i isplatu plate, kao izabranom licu 2.3.1.

Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose grada Valjeva utvrdila je koeficijent za obračun plate glavnog urbaniste u visini od 6,8. Međutim, visinu koeficijenta za obračun plate glavnog urbaniste trebalo je utvrditi u visini koeficijenta za imenovana, odnosno postavljena lica, koji se sastoji od osnovnog koeficijenta koji iznosi 21,50 i dodatnog koeficijenta koji maksimalno može iznositi 13,50 kao i uvećanja od najviše 30%, što nije u skladu sa članom 51a. stav 3. Zakona o planiranju i izgradnji i čl. 2. i 5. Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima, kao i članom 9. stav 2 tačka 2) Zakona o platama u državnim organima i javnim službama. Osnovica za obračun i isplatu plate glavnog urbaniste počev od decembra 2020. godine utvrđena je u iznosu 12.193 dinara za izabrana lica, umesto 2.624 dinara za imenovana i postavljena lica, što nije u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije koji se odnosi na utvrđivanje osnovice za obračun i isplatu plate izabranih lica, postavljenih lica i zaposlenih u organima i službama lokalne vlasti, počev od plate za decembar 2020. godine. U vezi sa utvrđenim, revizor je dao  preporuku za otklanjanje nepravilnosti (Preporuka broj 14.1).

23 comments on “Ispravlljeni koeficijenti -Kada će pare biti vraćene u budžet?

  1. Tucko

   Ne mesajte mene u te vase odnose. Ja tada nisam bio vlast i jedni to sa drugima resite.

   Reply
   1. Tucko

    A i vi nemojte da se u moje ime oglasavate. Kad budem sta imao da kazem za javnost o ovoj temi, dacu izjavu. Hvala.

    Reply
  2. Tucko

   Ko ima potrebu da svu ovu temu usmerava na mene? Gde se ja pominjem u tekstu i kakve veze imam ja sa tim? Ja sam tad sedeo kod kuce, gledao svoja posla, nesto sam kasljucao, u trenarkama i kakve veze imam ja sa tim?

   Reply
   1. Grof

    Ha ha ha dobra fora za Velju Ilic i trenerke i sedenje kuci dok kasljuce i kako nema veze sa tim. 😀 Duhoviti ste, ali nemojte pisati pod mojim starim nadimkom. 😀

    Reply
    1. Tucko

     Svi smo mi Grofe Tucko. Hteli bi da smo kao Grof, ali u stvari svi smo mi na kraju krajeva ipak Tucko.

     Reply
 1. Nidza Kuca

  Nidza Kuca je poznat po postenju. Sto ne ispitate poljoprivredu kako je delio pare svojim drugovima, u koliko je komisija bio.
  Jel bilo nekih krivicnih prijava oko podele sredstava, tendera, nabavke softvera.
  Ko najvise koci u upravi i sabotira, spinuje i fingira.
  Molim Vamediju da se pozabavi likom i delom ovog Postenog Preletacevica.
  Cudi me da se nije vec presaltao u SNS, pretpostavljam da su ga provalili.

  Reply
   1. Tucko

    Jeste to tacno, ja sam za sve njih Marlon Brando, ali nemoj da se potpisujes u moje ime. 🤣

    Reply
 2. sin anarhije

  NIKADA ! NIJE VRATIO NI BOB ROK STA JE POKRAO , PA ZASTO BI OVI UZORNI CLANOVI SEKTE ….

  Reply
 3. Kucica zvani postenje

  Kuca umisljeni strucnjak da nije bilo politike G17 plus i drugova socijalista jos bi bio trgovac u poljoprivrednoj apoteci na pijaci.
  Secam ga se kad sam kupovala granule za kuce.
  On i Marko Struja ozbiljna dva intelektualca.

  Reply
 4. Kuco vrati pare ne pravi se posten

  Drug Nidza kuca da vrati pare u budzet.
  Predlazem Vamediji da ispita sve malverzacije gde je drug kuca ucestvovao.

  Reply
 5. radnik

  Ispitajte i plate u Krušiku,radničke nema potrebe,nego direktorske,zar je normalno da direktor ima 370.000 din.platu

  Reply
  1. Radnik po ugovoru

   Tačno,dok povika na vuka lisice meso jedu,ovi barem nešto rade u Opštini ali ovi u Krušik koja je propala firma,i otpisanim dugovima ne mogu ništa ni da nabave niti da naprave,niti da plate,imaju nenormalne plate direktori koje su velike i za Nemačku,dotle se radnicima ne uplaćuje ni penziono ni socijaln niti mogu dobiti rešenja za stalan posao

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.