Aero Alarm:Najveće zagadjenje vazduha bilo u sredu

Vazduh u Valjevu protekle nedelje je bio zagađen. U ponedeljak, utorak, petak, subotu i nedelju vazduh u Valjevu je bio označen indeksom “loš”. U sredu i četvrtak zabeležen je indeks kvaliteta vazduha “veoma loš”. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 19.1.2022. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 83,92 µg/m3 .

Najviša prosečna dnevna koncentracija supednovanih PM2,5 čestica zabeležena je sutradan u iznosu od 63,52 µg/m3 . U četvrtak, 20.1.2022. u 9 časova zabeležene su najviše maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 204,76 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i vrednost od 172,72 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 24.1.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 20 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3 ). Prošla 2021. godina je okončana sa 152 dana prekoračenja granične vrednosti što je više od četvorostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju već drugu godinu sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.