Završeni Valjevski filmski susreti

Dodelom nagrada i projekcijom filma “Nun of your bussines” rediteljke Ivane Kragić u Bioskopu 85 završeni su osmi po redu Valjevski filmski susreti u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM). U takmičarskom programu tročlani žiri je odlučio da od 17 kratkometražnih igranih filma mladih autora iz regiona (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) nagrada Slobodan Golubović Leman, autorke Jelene Popović, dobije film “Sve kako treba”, reditelja Nikole Stojanovića. Sastav žirija su činili rediteljka, producentkinja i snimateljka iz Hrvatske Ivana Marinić Kragić, Ivan Marinović, scenarista i reditelj poreklom iz Crne Gore i Stefan Đorđević, reditelj i snimatelj iz Srbije i prošlogodišnji dobitnik nagrade Leman za film “Poslednja slika o ocu”.

“Film koji nam je doneo zreo rediteljski pristup i čvrst autorski stil koji izravno dopire do gledatelja, kroz intimnu, duhovitu i dirljivu priču o rastavljenoj porodici. Tema o izgubljenim generacijama se prožima u likovima majke, koja nikada nije imala priliku da ostvari svoje životne ciljeve i ćerke, čiji životni ciljevi zavise od odnosa rastavljenih roditelja. Glumačka podela, režija, scenario i fotografija odišu u celosti zajedno kao jedan organizam, onako kako odiše i odnos likova na filmu”, stoji u saopštenju žirija.

Nagradu Mladi autor je ove godine kući poneo Marko Marjanović Marinčić za najbolju montažu film “Pištolj i kacige”.

“Uvod u ovu briljantnu filmsku parodiju je ćirilični natpis Srpske slike (Miroslavljev font). Možda baš on kaže da nije samo parodija u pitanju.  Sledi briljantnih 18 minuta perfektno uokvirene priče, koja ne bi bila to što jeste da taj komplikovani mehanizam pokretnih slika i zvuka do najsitnijih detalja ne funkcioniše. Od odličnog scenarija i sjajnih dijaloga, preko fantastične glume, fenomenalne fotografije, perfektnog tona, kao i kostimografije i scenografije do kraja dosledne priči, kao i dosledno prenesenom urbanom srpskom ambijentu. Tajming dijaloga je do savršenstva urađen i on nije samo proizvod dobre montaže, već i vrlo bitne pripreme kadriranja kroz knjigu snimanja, storyboard-a, kao i rada na samom setu”, stoji u obrazloženju predsednika žirija Zorana Đorđevića.

Žiri koji odlučuje o ovoj nagrad čine reditelj i snimatelj Zoran Đorđević, na čiju inicijativu je ova nagrada i uvedena, te snimatelji i fotografi Dušan Đorđić i Nenad Stevanović, filmski stvaraoci poreklom iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu. Nagrada se sastoji od plakete, novčanog iznosa is like slikara Miodraga Pešića Peše.

Tokom četiri dana festival u Bioskopu 85 publika je imala priliku da uživa u bogatom programu koji su pored dugometražnih dokumentarnih i igranih, činili i kratkometražni filmovi u takmičarkoj selekciji. Uprkos aktuelnoj pandemiji, festival je svakog dana bio posećan od strane velikog broja valjevske publike, kao i mnogih mladih autora, iz zemlje i regiona, koji su došli da isprate svoje i druge filmove.

Fotografije potpisuju Bojana Đurić i Bojana Andrić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.