Skupština usvojila plan komunalne izgradnje za 2022 godinu

Skupština je bez glasova protiv usvojila plan komunalne izgradnje za 2022. godinu. Načelnik odeljenja za infrastrukturu Branko Vuković istakao je da je na pojedinim pozicijama u odnosu na ovu godinu došlo do višstrukih povećanja . Ukupno opredeljeni iznos je 1.144.950,000 dinara.

U kratkoj raspravi o planu komunalne izgradnje odbornici su posebno istakli potrebu radova na onim mestima gde je to u cilju opšteg dobra , a ne u cilju pojedinaca. Odbornik Željko Trifunović posebno je govorio o ulicama u Petnici, ali i zimskom održavanju.

Poseban deo govora odnosio se na upravljača puta za šta je odgovor dao načelnik Uprave Nebojša Petronić rekavši da u naredna tri meseca taj problem mora biti rešen.

Iscrpan izveštaj o predloženom planu komunalne gradnje dao je načenik odeljenja za infrastrukturu Branko Vuković koji je rekao da sam plan sadrži više posebnih segmenata .

„Nastojali smo da odgovorimo na potebe grada i gradjana zato imamo ozbiljna uvećanja na pojedinim pozicijama . Konkretno za javno osvetljenje opredeljeno je  87 miliona, 28 miliona za zelene površine, čistoća grada 59 miliona. Za snabdevanje vodom za piće predvidjeno je 66 miliona dinara pri čemu je 24 miliona predvidjeno za rekonstrukciju gradske vodovodne mreže. Oblast lokalni razvoj, opredlejeno je 99 miliona . Tu su predvidjeni  28 miliona za izgradnju  saobraćajnice u industrijskoj zoni , tačnije završetak i to su prenete obaveze iz ove godine. U zoni takodje i pomenutoj saobraćajnici za izgradnju kružnog toka opredeljeno je 20 miliona dinara. Na ovoj poziciji  takodje opredelili smo 30 miliona za izgradnju nove saobraćajnice Taj iznos nije dovoljan i to je praktično naše učešće jer očekujemo najavljeno sufinansiranje od strane Republike“, rekao je Vuković

Za oblast turizma sa pozicije komunalne izgradnje opredeljeno je  1,6 miliona, a za oblast zaštite životne sredine 66 miliona dinara. „Na ovoj poziciji smo opredelili 30 miliona za fabriku za preradu otpadnih voda i za izgradnju iste takve fabrike ali na Divčibarama još 20 miliona. U toku je projektovanje tih postrojenja. I ovde se takodje radi o našem učešću i najavi da će ovi projekti biti sufinansirani od strane Republike . Tu je i kišna i fekalna kanalizacija, nadzor. Ono što gradjane uvek posebno zanima jeste putna infrastruktura i tu smo opredelili ukupno 685 miliona dinara . Posebno se osvrćem na zimsko održavanje gde je predvidjeno 60 miliona dinara. Bilo je mnogo poziva gradjaa sada kad smo imali snežne padavine , telefoni u našem odeljenju su zvonili 24h , neprestano, isto je bilo i u preduzeću Ingrap omni koje je izabrani izvodjač. Ali gradjani moraju da shvate da postoji plan zimskog održavanja gde su jasno odredjeni prioriteti. Reagovali smo u svim slučajevima gde je to bilo neophodno. Kada se sve što je u prioritetu i planu završi onda može da se ide dalje da se čisti i ono što nije predvidjeno odmah , a potrebno je“, rekao je Vuković.

Kako se moglo čuti za rehabilitaciju ulica u narednoj godini opredeljeno je  70 miliona dinara što je značajno više u odnosu na ovu godinu kada je taj iznos bio 28 miliona.

„Makadamski putevi opredeljeno je 50 miliona , mi  imamo 66 sela sa makadamskim putevima prošle godine smo imali novca za nekih 15km. Ove godine je to značajno više i očekivanja su da uradimo znalajno više, ali sigurno nije moguće uraditi sve . I možda će neka sela biti nezadovoljna , ali zato zaista apelujemo na predsednike MZ da odredjuju prioritete prema opštem dobru , a ne prema pojedincu. Za redovno održavanje asfaltiranih ulica izdvojićemo  30 miliona. Izgradnja, 309 miliona investiciono održavanje puteva 100 miliona, a  prošle godine 14 miliona za asfaltiranje puteva po selima Znači višestruko povećanje . U samom gradu predvidjena je izgradnja ulice Miše Reljića 65 miliona, prenete obaveze za Ulicu Vuka Kardžića . Parking i ulice 60 miliona , predvidjena je izgradnja  parkinga na Divčibarama. Tu je i 30 miliona za investiciono održavanje ulica i parkova , prošle godine smo uradili Podgovričku i asfaltirali ulicu na groblju , za ovu godinu predvidjeno je asfaltiranje 20 manjih ulica“ obrazložio je Vuković.

U planu komnualne izgradnje predvidjeno je i 31 milion dinara za razvoj sporta i omladine. „Izgradićemo nova dečija igrališta i na toj poziciji imamo 27 miliona dinara . sada moram d aobjasnim i da je došlo do izmene zakona tako da svako igralište mora da ima sertifikat i pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta. Ove  godine smo to uradili za  dva igrališta , a u narednom periodu smo opredelili novac za to da ne bi došli u situaciju da zatvorimo igrališta . U ovom programu je i izgradnja igrališta za basket u Ulici  Jakova Nenadovića, za šta je opredlejeno 9 miliona dinara.

 

7 comments on “Skupština usvojila plan komunalne izgradnje za 2022 godinu

 1. Ja

  Niko nije mogao ni da sanja o tolikom parama za puteve i milo mi je da je ovom odeljenju dat ovoliki novac, jer ljudi su sposobni da urade, samo ih treba pomoci.

  Reply
 2. мр Предраг М.Вулетић

  Зар се није нашао ниједан од 51 одборника који би заштитио :
  – децу у обданишту *Звончић* које се граничи са паркингом
  – станаре зграда око тог простора, којима се прети паркинг зградом на више нивоа-која би одузела и оно мало светла које сада постоји и који су се сви без изузетка изјаснили против паркинга и предложили да ту буду љуљашке и тобогани за децу
  – остале житеље града Ваљева од прекомерног загађења ,посебно од издувних канцерогених гасова.
  Треба ли силом да бранимо своје право на елементарне услове живота нашој деци и унучићима и нама у својим домовима ?

  Reply
 3. Mladen

  Jos da tender raspisujes na vreme,a ne da se ulice prekopavaju u novembru I decembru .

  Reply
 4. Nikola

  Dobra infrastruktura je uslov normalnog i nesmetanog života u svakom mestu, gradskom ili seoskom. U Valjevu u tom pogledu ima dosta posla, ali vidimo da se isto tako dosta toga radi i da se planiraju radovi u narednom periodu. Samo nam treba malko više strpljenja, pa će i sve komunalne potrebe biti zadovoljene uz dobro planiranje, predan i kontinuiran rad.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.