Skupština izmenila medijske zakone pred izbore

Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o javnom servisu I elektronskim medijima. Izmenama zakona propisano uravnoteženo izveštavanje I zastupljenost svih učesnika na izborima  u Srbiji.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima kojima se propisuje da 10 dana pre dana određenog za glasanje mediji ne mogu da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti, odnosno obeležava početak izgradnje takvih objekata, ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, poslanike i odbornike.

Pružaoci medijskih usluga u oblasti elektronskih medija dužni su da pre početka izborne kampanje objave tarife za političko oglašavanje, uz pravilo da kriterijumi po kojima se određuje cena političkog reklamiranja i uslovi plaćanja moraju da važe za sve kandidate na izborima i podnosioce proglašenih izbornih lista.

Izmenama i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima propisuje se da su ti servisi dužni da u redovnom informativnom programu i posebnim emisijama posvećenim izbornoj kampanji postupaju u skladu sa principima nepristrasnog, pravičnog, uravnoteženog predstavljanja političkih subjekata, izbornih lista i kandidata na izborima.

Javnim medijskim servisima se posebno preporučuje da u cilju obaveštavanja javnosti o predizbornim radnjama kandidata, odnosno podnosilaca izbornih lista, organizuju radio i televizijske duele ili sučeljavanja da bi se u vidu diskusije raspravila određena aktuelna politička pitanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.