Savet za čist vazduh: Gradonačelnik pokazao interesovanje, administracija nije

Savet za čist vazduh predao je predlog mera Gradskoj upravi za smanjenje aerozgadjenje . Odgovor nije stigao , a gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković pozvao je na sastanak članove Saveta. „Gradonačelnik je pokazao i zainteresovanost i inicijativu , ali administracija na žalost to ne može da isprati“, izjavili su članovi Saveta nakon sastanka sa gradonačelnikom .

Vladimir Radosavljević, član Saveta za čist vazduh u Valjevu, udruženje iRevolucija, informisao je novinare da je nakon njihove poslednje konferencije usledio poziv gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića.

„Telefonskim putem dobili smo poziv od gradonačelnika na današnji sastanak, primetili smo da nam administracija Uprave nije odgovorila, a da je gradonačelnik samoinicijativno pokazao interesovanje za naše predloge. Jedan od predloga jeste formiranje tripartitne komisije koju bi činili predstavnici gradske uprave , eksperti i predsatvniici civilnog sektora i ono što smo danas saznali jeste da ćemo najverovatnije u narednih mesec dana dobiti odgovor da li je predloženi plan realna opcija ili nije“, rekao je Radosavljević.

Na samom sastanku bili su i Đorđe Petković, član Saveta za čist vazduh u Valjevu, udruženje Lokalni odgovor I Biljana Mladenović, članica Saveta za čist vazduh, Zavod za javno zdravlje.

„Izneli smo stav da treba izvršiti povećanje sredstava za informisanje javnosti , a gradonačelnik je smatrao da je dovoljno novca opredeljeno. Naš stav je da bi trebalo više obaveštavati gradjane i da to bude na nekim info bilbordima u samom gradu . On se složio sa tim da je to mogućnost . Izneli smo predlog da se model preuzme od drugih gradova i dobili smo obećanje da će se informisati na koji način su to gradovi uradili. Što se tiče energetske efikasnosti on se složio sa nama i rekao da je grad već predvideo više novca u odnosu na prošlu godinu . Dobili smo i informaciju da je stručni tim CIP-a koji radi Plan kvaliteta vazduha tražio produženje roka za još jedan period . S obzirom da je budžet već prošao Veće pitali smo ga kako će onda biti realizovana primena na šta nam je odgovorio da je rebalansom budžeta kasnije moguće opredeliti novac i za tu namenu“, rekla je Mladenović pojedinosti sa sastanka sa gradonačelnikom.

Radovanović je ostao pri stavu da Gradska uprava nema kapacitete da se samostalno bavi sprovodjnjem mera koje bi predvideo Plan  .

Petković je rekao da su na razgovorima pojasnili da prečišćivači  koje su tražili pre svega se odnose na ustanove poput Predškolske ustanove .

„Jako je važna participacija gradjana. Zahvalni smo jer zaista gradonačelnik za razliku od drugih pokazao interesovanje da sluša naše argumente i razgovaramo. Za Plan nije idealno , pomereni su rokovi , ali doneta je Uredba da javnost mora uzeti učešće. Gradonačelnik je sa te strane dao uveravanja da su Planom propisane razne komisije koje u sebi već moraju imati različite presdstavnike poput Zavoda za javno zdravlje , ali i predstavnike javnosti. Moj lični utisak je da gradonačelnik shvata da je javnost bitna , ali da administracija to još ne može da isprati. Mi svakako nećemo odustati“, kaže Petković.

7 comments on “Savet za čist vazduh: Gradonačelnik pokazao interesovanje, administracija nije

 1. Bumerang

  Jutros je vazduh u Valjevu opasan po zdravlje. Izmereno 200 CRVENO. Sa Ovakvim stručnjacima na vlasti i pozerima za slikanje biće još gore. Šta očekivati od pomoćnog trenera i njegove kamarile-stada, stručnost moral pa da ih ima ne bi bili tu gde jesu i služili političkom otpadu.

  Reply
 2. Pirlo

  Valjda vam je sada malo jasnije kakva je situacija sa gradskom administracijom koja se često po nečijem naredjenju ne meša mnogo u svoj posao. Koliko god neko osporavao rad SNS vlasti na lokalu većim delom je zbog unutrašnjih sabotaža od administracije kojom upravljaju neki ljudi iz bivših vremena, znate i sami da je 80% sive zgrade pod patronatom bivšeg DS režima, G17 te SPS i njima nikako ne ide u prilog brže razvijanjr grada. I na veliku žalost, ne možete im ništa, jer imaju jake ugovore, rešenja za stalno i jednostavno im se može da se tako ponašaju…

  Reply
 3. Maja

  Da napišem opet, možda odobrite sad, da malo skratim komentar.

  Idite opet na šlihtanje kod Gojkovića. Moćan lik.

  Reply
 4. Dulek

  Sad vam vazduh stetan,a godinama u vase sporete,kotlove ubacujete od uglja,guma do crknutih macaka…

  Reply
 5. Дно дна

  Ђоле Крта, уместо да брине о промету бупа, узима кинту за „бригу“ о ваздуху. Па ваши Пантићи су део градске администрације, а у исто време и европски покрет, и локални одговор, и савет за ваздух, и аеро аларм… Све у свему, језива екипа.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.