Počela sadnja 250 stabala

U Valjevu počela sadnja stabala . Narednih dana biće posadjeno 250 stabala, a za narednu godinu planom sanacije predvidjena je sadnja više od 100 stabala. Uporedo posadjen je i drvored u Ulici Mirka Obradovića.nove već ankerisane sadnice u parku Pećina

Nakon što je Elaborat o stanju drveća u Parku Pećina pokazao da je neophodno poseći više od 400 bolesnih stabala, planom sanacije predvidjeno je i pošumljavanje koje je juče počelo u parku Pećina. Dan pre toga nova stabla posadjena su u Ulici Mirka Obradovića.

„Za pošumljavanje smo odredili 250 sadnica i te sadnice smo dobili preko ministarstva  ekologije koje je finansiralo sa 4 miliona dinara pošumljavanje . Grad je prepoznao situaciju sa parkom i taj novac poverio Agrorazvoju da možemo da počnemo sa revitalizacijom parka Pećina. Ovo je prva faza pošumljavanja koja predvidja 250 stabala i to 5o stabala jasena , 50 stabala hrasta lužnjaka, 40 hrasta kitnjaka , jedan broj sadnica graba i oko 20 stabala breza koje će biti posadjene na jednom delu kod Zdravljaka , a oko 120 stabala klena je  već posadjeno u Ulici Mirka Obradovića i još 30 stabala klena će biti ovde prebačeno u park“, kaže direktor Agrorazvoja Dragutin Kuzmanović. Dragutin Kuzmanović

Sadnja stabala i njihovo ankerisanje nakon sprovedenog postupka javne nabavke poverena je rasadniku  iz Rumenke.

Kuzmanović kaže da se u Planu sanacije nalazi i pošumljavanje i seča stabala . „Predvidjeno je da Plan sanacije bude radjen 4 godine . Prva faza uklanjanja najbolesnijih stabala kojih je 117 predvija njihovo uklanjanje do polovine 2022. godine. Konsultovali smo svu struku koju Valjevo ima , ali i Šumarski fakultet, Srbija šume,  puno nam je pomogao inženjer Dragić Tomić i napravljen je Plan . Ovde na samoj površini parka ima dovoljno prostora da pošumljavanje može da se počne. Planirano je da se ukloni 473 stabla , a već smo krenuli sa pošumljavanjem , sledeće godine zasadićemo više od 100 novih sadnica. Plan predvidja da bude zasadjeno do kraja 2025. godine oko 740 sadnica“, objašnjava Kuzmanović.

Nove sadnice su visoke od 3 do pet metara i mnoge od njih već na proleće imaće manju krošnju.

Pomenuti Sanacioni plan nalazi se trenutno u Upravi za šume na usvajanju i uklanjanje bolesnih stabala biće moguće kada Plan bude usvojen. Inženjer šumarstva zaposlen u Agrorazvoju Djordje Čolić je licencirani inženjer i kako navodi Kuzmanović Upravi za šume poslat je zahtev da na njegovo u ime grada Valjeva i Agrorazvoja, Valjevo konačno dobije čekić koji je neophodan za bilo kakvu seču.  „Svakog dana očekujemo da ta dozvola stigne i zbog toga su nam i rokovvi malo pomereni kako bi sve bilo po zakonu jer grad će izvesno do kraja godine dobiti čekić koji će inženjer Čolić koristiti“, objašnjava direktor Agrorazvoja.

Djordje Čolić kaže da bez obzira što je stablo bolesno na njega se udara žig na panj i na krsnu visinu od 1,3 metra. „Nakon udaranja žiga sve se evidentira u doznačnu knjigu, meri se njegov prečnik i odredjuje se kubatura i samim tim imamo evidenciju koliko ima posečene drvne mase. U planu Sanacije za park Pećinu se već nalazi kubatura i već se zna kolika je ekonomska vrednost. U Planu se nalazi i ekonomska vrednost drvne mase , ali i procena koliko koštaju radovi“, objašnjava Čolić.

Preduzeće Agrorazvoj ne raspolaže opremom za sečenje stabala pa će za voj posao morati da bude raspisana javna nabavka  ili će se ići na sklapanje posla posebnom pogodbom.  Direktor Kuzmanović kaže da će o tome šta će se raditi sa posečenim stablima odlučiti grad.

„Tu su različite mogućnosti, najpre tender , potom moguće je napraviti dogovor sa nekim javnim preduzećem institucijom , svejedno koja može staba poseći i pritom za cenu kotanja radova uzeti drvnu masu. S obzirom na kvalitet drveta procena je da ćemo u prvom krugu sanacije morati da doplatimo neku sumu novca. Mora se voditi računa da taj kome bude poveren posao uklanjanja stabala mora striktno ispoštovati postojeću insfrastrukturu u parku jer imamo ovde i dečije igralište i trim stazu i mobilijar i to nesme biti oštećeno. Takodj nesmeju biti oštećena ni zdrava stabla koja ostaju.   Ovde će biti dosta otpada jer su stabla bolesna , ali biće i ogrevnog drveta . Grad može da odluči da možda donira ogrevno drvo, možda i da ga proda. Na nivou preduzeća mi možemo da dondesemo odluku kao predlog. O tome mi nećemo odlučivati, vlasnik je grad“, kaže Kuzmanović.

Čolić pojašnajva da cenovnik koji je usvojila Skupština za Agrorazvoj je zapravo cenovnik Srbija šuma jer su oni jedino merodavni da formiraju takav cenovnik , a biće formriana i Komisija. „Mi smo taj cenovnik usvojili . Takodje razmatrali smo i gde će posečena stabla biti deponovana i već smo videli ovde u parku blizu puta jedan deo gde se mora najpre iskrčiti strnjište da se pripremi kao privremeno šumsko stovarište ili stručno stovarište drveta na šumskom putu. To mora biti bezbedno i pristupačno“, kaže Čolić  koji je tokom ove nedelje obišao zajedno sa inspektorkom Zoricom Petrović i Divčibare.stabla Divčibare

Situacija na Divčibarama nije sjajna , ali nije ni toliko loša. „Obišli smo šumu na ski stazi, pristupnom putu ski stazi , jedno stablo je palo blizu igrališta i bila je podneta prijava za to pa smo i to razmatrali, njegovo uklanjanje. Ne bih mogao da kažem da je stanje odlično jer kad pogledate sa vrha žičare naročito levo vidite užasnu sliku suvih stabala. Tu se još može nešto uraditi. Preduzimaćemo mere na suzbijanju potkornjaka , stavljaćemo feromonske lopte“, kaže Čolić.

Direktor Agrorazvoja Dragutin Kuzmanović konstatuje da će se i Divčibare sanirati , ali da je stanje parka Pećina bilo urgentno i stoga se prvo radi: „Grad nije imao osnovu gazdovanja šumama. Ta osnova će sledeće godine biti završena i usvojena. Kada bude usvojena u njoj će biti i sve parcele na Divčibarama i detaljan plan na koji način i kada će biti sanirano. Ovo što smo sada radili u parku po Zakonu bez osnove može da se radi ako je stanje hitno, urgentno, a to je upravo ono što je struka konstatovala. Ovde na žalost stabla sama padaju i pretnja su gradjanima.“

Grad Valjevo poseduje više od 500 hektara šume.

7 comments on “Počela sadnja 250 stabala

 1. Zorica

  Bravo za Valjevo i svaka čast na radu i posvećenosti Dragutinu Kuzmanoviću koji vodi Agrorazvoj.

  Reply
 2. Aleksa

  Najzad se radi ozbiljno i odgovorno. Sadnice su lepe i sad treba nastaviti sa njihovom negom. Od mene puna podrška.👍🌳❤️

  Reply
 3. Милош Марјановић

  Može li pojašnjenje kako u sred grada da propadne šuma toliko da mora da se iseče cela? Aj da je u nekoj zabiti pa niko ne obilazi ili je teško doći, ali ovo je u centru nazovi grada.

  Reply
 4. Miloje Milojevic

  Protekle godine na jedvite jade nekako je skarabudzen je parkic na pocetku Kolubare-2, posadjeno je oko 30 stabala, mozete verovati samo dva stabla su se primila, da ne bude tako i sa posumljavanjem…Sta grad planira na mestu osusenih – neprimljenih stabala u ovom parkicu…Kako se prica radovi na izgradnji ovog parkica jos nisu primljeni, odnosno se sve radilo na lepu rec, a ta lepa rec kosta preko 5 miliona dinara….

  Reply
 5. мр Предраг М.Вулетић

  САДИ ДРВО
  Где год нађеш згодно место,
  Ту дрво посади!
  А дрво је благодарно
  Па ће да награди.
  Наградиће изобиљем
  Хлада, рода свог,
  Наградиће било тебе,
  Било брата твог.
  Јован Јовановић Змај

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.