Budžet za narednu godinu pre svega realan-Javna rasprava

Budžet Valjeva za narednu godinu iznosiće 3,9 milijardi . Na javnoj raspravi gradjani tražili standardno: ulice, vodovodnu mrežu, proširenje kapaciteta Predškolske ustanove , unapredjenje turizma i ekologije. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da je budžet pre svega realan .

Budžet Valjeva za 2022. godinu projektovan je na 3, 9 milijardi pri čemu su očekivani tekući prihodi u visini od 3,5 miljardi, preneta srestva 359 miliona dinara i primanja od prodaje nefinansijske imovine 20 miliona dinara.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković za Vamediu kaže da je budžet pre svega realan:“Budžet grada Valjeva za 2022. godinu je, pre svega, u celosti realan budzet. I prihodi i rashodi su projektovani uz poštovanje svih makroekonomskih pokazatelja i smernica datih od strane Ministarstva finansija. Ujedno su ispoštovani i predlozi svih budžetskih korisnika. U velikoj meri je razvojni, obzirom da je planirana realizacija velikog broja investicionih projekata u cilju stvaranja sve boljih uslova za život gradjana, ali je istovremeno i socijalni, obzirom da je u značajnom obimu planirano i pružanje finansijske podrške najosetljivijim kategorijama stanovnistva.“

U strukturi raashoda najveće izdvajanje je na programu 7 –Organizacija saobraćaja i saobraćajna infrastruktura za šta je predvidjeno 747,4 miliona dinara. Sledi predškolsko vaspitanje 503,9 miliona , komunalne delatnosti 359,2 miliona dinara, socijalna i dečija zaštita 242, 5 miliona dinara, sport 236,2 kultura i informisanje 187, 2 miliona dinara. Za narednu godinu predvidjeno je 30 miliona dinara za energetsku efikasnost za čije je programe subvencija u ovoj godini u Valjevu konkurisalo blizu 500 gradjana.

Medju kapitalnim investicijama za narednu godinu i dalje je u fokusu ulaganje u industrijsku zonu gde će biti uradjena saobraćajnica , ali i nove ulice Nova 1, Nova 3 i parking. Za izgradnju vodovodne mreže u Žabarima predvidjeno je 20 miliona dinara, za parkinge u Valjevu i na Divčibarama 60 miliona dinara , rekonstrukcija ulice Miše Reljića 30 miliona dinara.

„ Tu su i dečija igrališta, izgradnja vodovodne mreže , izgradnja crpne stanice u Žabarima 15 miliona ,opremanje 5 miliona, očekujemo priključenje potrošača pravac Krčmar,  parking na Divčibarama 30 miliona, rekonstrukcija parkinga u Karadjordjevoj 30 miliona dinara, završavamo rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića, teren za basket i igralište u Jakova Nenadovića 9 miliona, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda 30 miliona dinara  i to su naša sredstva , a očekujemo i sredstva sa nivoa republike. To su samo neke od od stvari koje ćemo raditi kad su kapitalni projekti u pitanju. Naravno u ovoj godini  program 7 u pitanju, opredelii smo sredstva i za puteve i ulice , redovno održavanje i rehabilitaciju“, rekao je načelnik odeljenja za infrastrukturu Branko Vuković.

Glavni urbanista Jasna Mićić potvrdila je da je Vlada usvojila odluku o izgradnji brzih traka u dužini od 5,2 km koja spaja Obilaznicu za brzom saobraćajnicom. „U Beloševcu se formira južna privredna zona , investitor za ovaj put su Putevi Srbije i planirano je da se u narednoj godini uradi 2,3 km ove saobraćajnice, a 2023 preostali deo . U ovoj godini uradjeno je proširenje privredne zone za 39 hektara i u tom delu će biti izgradjene nove ulice , Nova 1 i Nova 3 planirano je još 600 metara glavne saobraćajnice , izgradnja parkinga , kružni tok i postrojenje za preradu otpadnih voda .   Predvidjena je izrada planske dokumentacije za izgradnju distributivnog gasovoda viokog pritiska i ona će se završavati sa lokacijama glavnih regulacionih stanica . Planirana je izgradnja kraka ka Divčibarama preko Mionice . Usvojen je prostorni plan za kolubarski regionalni sistem snabdevanja vodom koji obuhvata 7 lokalnih samouprava  ,  a usvojen i prostorni plan dalekovoda koji ide od Bajine bašete do Obrenovca. Nekoliko prostornih planova treba implementirati u postojeći prostorni plan našeg grada . To su sve razlozi zbog kojih moramo uraditi izmenu postojećeg plana pri čemu ćemo dobiti nove studije svih infrastrukturnih mreža i zaštite životne sredine. Planiran je i plan regulacije Centar u cilju smanjenja aerozagadjnja i taj plan se pokreće zbog implementiranja gasifikacije centra“, najavila je Mićić.

Sinoć održana javna rasprava nije pobudila veliko interesovanje kod gradjana iako je kako je konstatovao Željko Trifunović odbornik grada Valjeva ovo bio prvi put posle 5 godina da javnoj raspravi prisustvuje gradonačelnik grada. Prijavljeni govornici na javnoj raspravi gotovo standardno tražili su dodatna asfaltiranja ulica, veće ulaganje u vodosnabdevanje sela posebno Babine Luke , Dupljaja, semafor na raskrsnici Ulica Sindjelićeve i Pasterove, parking, obdanište .

Na pitanja prisutnih gradjana odgovarali su gradonačelnik Gojković i načelnik odeljenja za infrastrukturu Vuković , a kako se moglo čuti grad je konkurisao sa dva projekta za izgradnju novog obdaništa u Valjevu i istovremeno u izgledu je nastavak izgradnje Hale sportova za koju su izdati lokacijski uslovi i državi predato idejno rešenje. „Očekujemo da vrlo brzo dobijemo odgovor kako bismo se pomerili sa mrtve tačke kada je ovaj objekat u pitanju i mogli da realizujemo ovaj projekat. Nastavljamo ulaganje u Divčibare , izgradnju Gerontološkog centra,  završavamo Ulicu Vuka Karadžića, radimo parkinge u gradu i igrališta. I to su samo neke od predvidjenih aktivnosti u narednoj godini“, rekao je na kraju Gojković.

 

 

6 comments on “Budžet za narednu godinu pre svega realan-Javna rasprava

 1. Branko

  Odlican budzet , al ce Lazic Miodrag da se po ko zna koji put opari sa raznim klubovima. E moji naprednjaci videcete vi u aprilu kako ce te proci zbog ovog preletacevica Lazica …

  Reply
 2. Гандра

  Буџет Лугана ( 50 000 становника ) у Швици за 2022. год. је 260 милиона швајц. франака ( 30 милијарди динара) , 10 пута већи него Ваљева … Али ми смо по најави нај НАПРЕДНИЈА земља у европи за 2022. год.
  Само ви народе гурајте напред, и преписујте годинама исте папире…
  Добро је што школована и стручна мањина не зависи од ваших дела… само напредно за вашу децу…

  Reply
 3. Valjevac

  Drugorazredni pardon pomoćni trener predlaže budžet. Pa kako ga nije sramota.

  Reply
 4. sin anarhije

  Realan budzet i jeste , za najsiromasniji grad u Srbiji , cija je infrastruktura i dalje na nivou 90-ih , a po guzvama pred bankama za 20 eura , jasno je gde smo …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.