Zelena Komuna predala GU predlog za rešavanje aerozagadjenja

Predstavnici tima Zelena Komuna 22, predali su GU Valjevo dokument „Građanski predlog mera za smanjenje aerozagađenja u Valjevu.“ Set predloženih mera odobrio je Savet za čist vazduh koji je grupa gradjana osnovala u Valjevu.

Predstavnik Lokalnog odgovora Djordje Petković koji je prisustvovao predaji dokumenta kaže da su u više navrata dobili uveravanja iz Gradske uprave da postoji spremnost da se problem aerozagadjenja reši. “Njihov odovor na ovaj dokument pokazaće da li su zaista spremni da sradjuju sa javnošću I da se uopšte I ona uključi u rešavanje najvećeg problema”, rekao je Petković.

Sladjana Stanković članica Saveta podsetila je da je problem aerozagadjenja prisutan u Valjevu I više od deceniju.Valjevo je po njenim rečima , već 110 dana ove godine zabeležilo visok stepen zagadjujućih materija u vazduhu. “Već je poznato da zagadjen vazduh ozbiljno može narušiti zdravlje pa I dovesti do smrti. Uticaj zavisi I od stepena izloženosti da li je ona trenutna ili hronična kao što se kod nas javlja. Sve to uticalo je da u gradu beležimo povećanje broja obolelih od repsiratornih bolesti, srčanih obolenja. U ovom setu se nalazi upravo deo koji se odnosi na zdravstveno stanje , odnosno medicisnki aspekt uticaja aerozagadjenja”, rekla je Stanković.

Sam Set mera sadrži tri celine: obaveštavanje javnosti , mere za zaštitu zdravlja stanovništva I konkretne mere sprečavanja aerozagadjenja.

“Obaveštavanje javnosti predvidjeno je zakonom I gradjani imaju pravo da budu obavešteni o stanju životne sredine I to kontinuirano putem medija ili na sajtu Gradske uprave. Ono što je bitnije gradjani se moraju u situacijama kada je zagadjenost prekomerna obaveštavati crvenim alarmom , zvučnim signalima.U ovom predlogu predvideli smo nabavku nano maski jer nas ove obične maske ne mogu zaštititi. Tu su I uredjaji za prečišćavanje vazduha u vrtićima . Potreban nam je I Plan kvaliteta vazduha za koji čujemo da se radi , a već je trebalo da se počne sa njegovom primenom. Regulisanje saobraćaja takodje je navedeno I ovaj Set mera bi mogao da pomogne u rešavanju problema aerozagadjenja”, rekla je Zorica Vuković.

Predstavnici tima Zelena Komuna posebno su se osvrnuli na HK Krušik za koju tvrde da doprinosi 20% aerozagadjenju I naveli da je neophodno dogovoriti sa njima promenu energenta. Istovremeno založili su se za subvencije gradjanima kako bi sami promenili energent I proširenje vrelovodne mreže.

11 comments on “Zelena Komuna predala GU predlog za rešavanje aerozagadjenja

 1. Optimista

  Grad radi na tom pitanju, ulaze se dosta i drzava pomaze i tek ce davati. Ja sam optimista.

  Reply
 2. Dejan

  Zagađenje vazduha je dugogodišnji problem i ne može se rešiti tek tako, preko noći, ili u kratkom vremenskom periodu. Grad je pokazao spremnost da se reši to pitanje, a kao što smo videli, sarađivaće se i sa republikom. Možda onaj projekat energetske sanacije i subvencionisanja zamene stolarije i uvođenja ekološki prilagođenijeg grejanja nije kapitalno rešenje, ali je korak u pravom smeru.

  Reply
 3. Mirjana

  Menjanjem energenata kao i samih instalacija i prelazak na toplovodnu mrežu čini mi se u Železničkoj ulici jeste doprinos kvalitetu vazduha.

  Reply
 4. Istina

  Kakav tim, kakva komuna?
  Pa to je jedna od mnogobrojnih organizacija sa ličnim interesima pojedinaca. Gluposti za glupostima… Zna se ko je kompententan za izradu studije o zagađenju i rešavanje zagađenja u Valjevu. To je ozbiljan problem i mislim da u našoj zemlji nemamo konsultansku kuću takvog kalibra koja bi mogla da se pozabavi navedenom studijom.
  Jednostavno se angažuje svetska eminentna firma i dobijemo sve što nam treba…
  Pa ne treba građanima da svira truba kada je prekomerno zagađenje, to se oseća, a često i vidi…
  Znamo mi da ko ima novca on nabavlja prečistač vazduha i stavlja ga u kuću, ili stan…
  Dosta više nagađanja ko najviše zagađuje vazduh, automobili, Krušik… Pa onda svake godine slušamo priču o previsokoj brani…, sve moj do mojega… Svi sve znamo, a ne znamo u stvari ništa.
  Evo i moj predlog, izgraditi jedan veliki ventilator na Vidraku i kada PM2,5 i PM10 pređu dozvoljenu vrednost da se automatsku uključi i oduva sve niz Kolubaru… 🙂
  Elem, problem mora sistemski i brzo da se rešava uz struku i nauku. Treba dosta para, ali nije nemoguće.
  Ozbiljna država i grad ovo rešavaju za dve godine, a mi nećemo nikada rešiti.
  Bežite omladino dok još ima vremena.

  Reply
 5. Rade

  Grad već radi na tome, a koliko znam odobrena su i sredstva za zaštitu od aerozagadjenja.

  Reply
 6. Vule

  O tome se dosta priča, ali niko ne kaže da grad već radi na smanjenju zagadjenja vazduha. Uostalom, ključan je i ljudski faktor, pa sugradjani uključite se u čistiji vazduh, nemojte ga prljati. Na nekim stvarima moramo da damo i lični doprinos.

  Reply
 7. Miša

  Rešiće se i to zagađenje vazduha, svima nam je to u interesu, samo treba biti uporan u iznalaženju rešenja, izradi planova i sprovođenju projekata. Radi se, samo taj rad treba nastaviti.

  Reply
  1. Nušić

   Da li si video taj plan? Prethodni koji je istekao nije uopšte realizovan. Toliko o ovoj vlasti i rešavanju problema.

   Reply
 8. Misa

  „Grad radi na tom pitanju………………“
  „I država ulaže sredstva…………………..“

  Ništa smešnije 🙂 🙂 🙂

  Reply
 9. Istina

  Koliko Botova bez mozga u komentarima…
  Davite se u sopstvenom smeću i smradu za jeftine pare…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.