Ograničena maloprodajna cena hleba

Na sednici Vlade doneta je  Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 kojom je ograničena maksimalna maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.

Kako se moglo čuti proteklih dana zbog povećanja cene pšenice na prvom mestu , a potom I zbog povećanja cene ostalih energenata koji učestvuju u finalnoj ceni belog hleba Sava , cena ovog hleba povećana je za 5 do 10 dinara.

Uredbom Vlade maloprodajna cena brašna sada ograničena na 46 dinara. Ministarka trgovine Tatjana Matić je objasila I da je  planirana  intervencija iz robnih rezervi od 30.000 tona brašna, a potom, ukoliko bude potrebe, Republičke robne rezerve će odreagovati dodatnim količinama. Ona je navela da se Uredba donosi u cilju osiguranja snabdevenosti tržišta i očuvanja cenovne stabilnosti ove osnovne životne namirnice zbog skoka cena žitarica i brašna, koje su dostigle rekordni nivo u svetu i kod nas.

Odluka Vlade je da učešće ove vrste hleba u strukturi nabavke svih vrsta hleba svakog trgovca treba da bude najmanje 30 odsto kako bi se onemogućilo izbegavanje primene ove uredbe.

Hleb je jedna od osnovnih namirnica u ishrani stanovništva, medjutim poslednji podaci prema zvaničnoj statistici, ukazuju da godišnja prosečna potrošnja, po članu domaćinstva, 2006. iznosila je 101,5 kilograma hleba i peciva zajedno, dok je 2019. bila 66,7 kilograma. Podaci su dobijeni na osnovu Ankete o potrošnji domaćinstva u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.