“DIŽEMO GLAS – DRVEĆU SPAS!”

Gimnazijalci I Ekološko-šumarska asocijacija „Ekošum“ pokrenuli su inicijativu za sadnju novih stabala u gradu, naročito u školskim dvorištima. U svojoj inicijativi oni navode da bolesna stabla treba  što pre odstraniti I zasaditi nove sadnice.

Povodom Dana čistog vazduha 3. novembra Gimnazijalci o Ekošum skreću pažnju javnosti na činjenicu da je neophodno sačuvati zelenilo u školskim dvorištima kako se ne bi sve posušilo.

Zaraze četinara se šire u školama:Prvoj, Trećoj, Muzičkoj, Medicinskoj..

Iz tog razloga pokrenuta je I inicijativa pod nazivom  “DIŽEMO GLAS – DRVEĆU SPAS!”

“U susret SVETSKOM DANU ČISTOG VAZDUHA, teška mehanizacija lagano stiže do vrata Valjevske gimnazije i budi zabrinutost za korenje predivnih platana koji su godinama tu da oplemene okolinu možda najlepšeg zdanja u gradu.

Učenici i profesori ove škole bez sopstvenog dvorišta godinama unazad traže od nadležnih mesto gde bi oformili i negovali đačku šumu, ali bez rezultata. Na časovima biologije pozabavili su se i problemom lošeg zdravstvenog stanja četinara u dvorištima ostalih škola. Zbog oskudnog zemljišta, a pre svega zbog enormno zagađenog vazduha u Valjevu ova stabla slabe i polako se suše. Neka su se i polomila, brojna su nastanili paraziti. Vide to i naši sugrađani, vide i nadležni, ali niko ništa ne preduzima.

Želimo da ukažemo na probleme koji tek slede, jer će se zaraza širiti na zdravo drveće. Polomljene veće grane ili čitava stabla mogli bi nekoga i povrediti. Zbog toga predlažemo da se što pre počne sa uklanjanjem oštećenih i sadnjom novih stabala, naravno uz stručan nadzor”, navoid se u inicijativi.

Kako kažu voljni su da se uključe i u akciju pošumljavanja kako bi na što više lokacija bilo zasadjeno mlado drveće.

Oni predlažu istvremeno nadležnima da  se uz građevinske dozvole postavlja uslov preduzetnicima koji ruše oronule kuće i zidaju stambene zgrade da za svako posečeno zdravo višegodišnje stablo posade bar pet novih. “Put od Hrama do valjevske deponije uz reku Kolubaru odlično je mesto za novi drvored”, navode pokretači inicijative Gimnazijlci Valjeva I Ekološko-šumarska asocijacija „Ekošum“.

2 comments on ““DIŽEMO GLAS – DRVEĆU SPAS!”

  1. Istina

    Verovatno ste samointeresna organizacija kao i mnoge druge u Srbiji? Borite se da dobijete koji dinar…Ne mislim da mnogo obolelo drveće ne treba zamenjivati novim, ali samo smatram da se umesto svakog posečenog stabla mora zasaditi novo drvo staro nekoliko godina, a ne da sadimo prutiće u zemlju koji se kasnije krive i ne liče ni našta. Ako su mogli u onom kamenjaru u Trebinju da odneguju onolike drvorede, pa možemo i mi bar upola onako. Imate primer i u Novom Sadu kako se sade veće sadnice i isto tako kako se osiguravaju od huligana i od krivljenja. Jadno je svako dro koje raste krivo, ono se muči ceo život ka hendikepirani ljudi…
    Ovde se posadi cveće na kružnom toku i niko mu ne prilazi dok se ne osuši i ne poraste korov… Pa bolje je postaviti kamenje, ili neke kocke, ako nema sredstava da se neguje cveće. Bruka!
    I najvažnije, ne sme se više dozvoliti gradnja višespratnica u centru i uništavanje dvorišta kuća koje još postoje… Grad mora da se širi, a ne da se pretrpava u centru i unštava ovo malo drveća i zelenila što imamo. Nema vizije, nema strategije, samo je cilj da se pojedinci što više bogate. Zato se i gasimo kao država, gušimo se u sopstvenom smradu i smeću…
    Da me neko pogrešno ne razume, svako drvo gde god da se posadi ima neprocenjivu vrednost, ali sprečite da se u centru uništavaju dvorišta i grade višespratnice…
    Omladno, bežite odavde dok ste još zdravi.

    Reply
  2. Dragic Tomic

    Predsednik Ekološko-šumarske asocijacije „Ekošum“
    I predsednik Gljivarskog društa Valjevo
    Diplomirani inženjer šumarstva Dragić Tomić

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.