30 godina od smrti naših heroja – Tri meseca koja su Valjevo zavila u crno

Danas se navršava tačno 30. godina od kako su u selu Bogdanovci, Hrvatska, poginula petorica valjevskih mladića , vojnika, rezervista I oficira. Kraj oktobra I septembra meseca takodje obeležilo je više pogibija Valjevaca u ratu.

Rodjeni devedestih I kasnije ne sećaju se dana kada je Valjevo praktično bilo zavijeno u crno. Istog dana 13. novembra  ogroman broj Valjevaca došao je da isprati čak četvoricu mladića koji su sahranjeni gotovo istovremeno.

Dana 10. novembra u selu Bogdanovci  poginuli su : Dragan Andrić I Goran Selaković vojnici rezervisti, Željko Vasiljević I Duško Josipović vojnici na redovnom odluženju vojnog roka I Goran Dragojević oficir.

Iz kasnijih svedočenja može se videti da je njihova jedinica u selo Bogdanovce došla iz pravca sela Petrovce , a da se borbe koje su vodjene u istočnom delu Slavonije upravo  na tom terenu smatraju delom borbi za Vukovar. Borba u Bogdanovcima trajala je ceo dan, a ista svedočenja govore da je najveći broj njih bio žrtva snajperista. Njihova tela izvlačena su na tenkovima I prevezena na VMA u Beograd odakle su sanduke sa telima preuzimale porodice.

Sam kraj oktobra meseca odneo je još žrtava : Marković Stojadin –Bjelovar , Simić Milutin – Banja Luka,Mijailović Aleksandar –Orolik, Milanović Miroslav – Ilača, Mijailović Milojko –Orolik, Pavić Milan –Ilača, Maksimović Dragan –Ilača, Savatijević Slavoljub – Slavkovci, Jerinić Dušan – Ilača.

Valjevskoj javnosti najpoznatiji je možda Stojadin Mirković jer je u njegovom rodnom selu Leskovicama podignut spomenik, a I ulica u Valjevu je dobila ime po njemu. Za sada je poznato da je ulica u kojoj je živeo Goran Selaković na inicijativu njegovih roditelja I komšija takodje promenila ime iz Marka Kraljevića u Gorana Selakovića.

Svim poginulima u ratu od 1990 .godine Udruženje boraca rata podiglo je spomenik koji se nalazi na platou pored Fonda PIO. Spomenik je rad vajara Nemanje Radojičića. Takodje , isto Udruženje oformilo je Memorijalnu sobu gde se nalaze fotografije poginulih I podaci o njima.

“Smatrali smo da je to najmanje to možemoda uradimo. Udruženje je formirano 2008. Godine I jedan od naših prvih ciljeva je bilo podizanje spomenika. Grad Valjevo je to finansirao iz budžeta”, kaže predsednik Udruženja Ljubomir Bradić.

Na žalost mnogima od njih roditelji više nisu živi, mnogi od njih nemaju ni potomstvo I možda je nekom ko je rodjen nakon rata koji je vodjen u bivšoj Jugoslaviji teško pojmljivo njihovo stradanje , ali bi Valjevo nesumljivo trebalo da ih pamti.

*Trideset godina učini da neke slike izblede, možda zvuk tvog glasa , sećam se šuškavog slova “S”, ali još žive naše zajedničke fotorafije I u mojim pričama naši zajednički doživljaji, naše zajedničko detinjstvo I odrastanje. Zbog tebe još slušam Valentino, Riblju čorbu, ali I Kvin…u deci koja se sankaju vidim nas, u vrela leta mislim o fudbalu na male goliće. I pitam se : Zašto  to biva, da  su nas tako male naučili da budemo tako veliki?

Mom drugu Goranu Selakoviću – Slavica Vujanac, Obrad Savić, Vladan Krstić I Nenad Tripković.

 

 

 

 

 

24 comments on “30 godina od smrti naših heroja – Tri meseca koja su Valjevo zavila u crno

 1. Жељко Живковић

  Јован Богдановић -Рамбо,Богдановци, крај октобра, , извиђач, пао у руке усташа. Зверски убијен. Слава свим херојима. Лично сам учествовао у ратним дејствима у Хрватској, Друге Ваљевске Бригаде. Резервни потпоручник, тада

  Reply
  1. мр Предраг М.Вулетић

   Јована Степановића су усташе живог одрале , а његове колеге су то гледале, али нису могли ништа да предузну, јер би тако сви страдали на исти начин.откривши свој положај. Саборци кажу да се добровољно јављао за најрискантније задаке.Свакако заслужује као и сви наведени у тексту да им град и држава Србија на достојан начин трајно обележи њихово страдање.

   Reply
 2. Barba

  Samo cekam kada cetee ih NVO proglasiti zlocincima kao juce u Beogradu kada je dosla Muslimanka da skrnavi mural Ratka Mladica pod plastom ljudskih prava!

  Reply
  1. Историја

   Није исто Младић, који је направио геноцид у Сребреници и ови јадни млади момци, који су пали за отаџбину.

   Reply
   1. Mladić

    Istoričaru nemoj mnogo da pametnuješ.Genocid je kad ubijaju i žene i decu kao Naser Orić na Božić u Kravicama.Ko popali Srpska sela,pored Drine i u Srebrenici.Dobrosu prošli,koliko zla su napravili.

    Reply
   2. мр Предраг М.Вулетић

    У Сребреници није био геноцид,господине истор.ичару За почетак бар прочитајте : Hakija Meholjić. Pet hiljada muslimanskih glava za vojnu intzervenciju. Dani, 22. januar. Sarajevo
    А Среберници је претходио злочин у Кравици када су без икаквог разлога побије Срби на својим огњиштима на Божић.
    Чујте Срви, чувајте се себе-писао је Арчибалд Рајс.

    Reply
 3. Aleksandar

  Boze dragi…
  Kao da je juce bilo.
  Hvala Vamedia na podsecanju i cuvanju od zaborava.
  Ne mogu ni da zamislim tragediju njihovih porodica.
  Doziveli smo kao drustvo da nam vladaju iste fukare koje su to zakuvale i iskoristile tu tragediju da se materijalno okoriste.
  Ljudski talog koji je poslao ovu decu na stratiste i dalje sa TV ekrana i naslovnih strana ogavnih tabloida truje nove narastaje.
  I sve to placeni od nasih krvavo zaradjenih para.

  Reply
 4. Emilija

  Hvala na podsećaju, Slavice. To jesu bili crni meseci ovog grada. A sada se pitam, zašto??? Ko nam sada vodi državu? Slava i hvala tim momcima koji su život dali, za koga,? zašto 😪😪😪?????

  Reply
  1. Va

   Slava poginulim momcima. A što se ne objavi spisak dezretera. Setimo se punih autobusa dezretera.

   Reply
 5. Persida

  Volnik Jovan Stepanovic Rambo. Slava mu. Heroj. Zaslužio je makar 1 ulicu da nosi njegovo ime. Covek sa herojskim srcem.

  Reply
 6. Goran Markovic

  Ovo su naši heroji i neka pocivaju u miru a mi i grad bilo ko da je na vlasti nemamo pravo da zaboravimo one koji su dali zivote za našu zemlju.

  Reply
 7. Nušić

  A Slobodan Milošević je na sve ovo tih godina rekao da Srbija nije u ratu. Ovi ljudi su stradali ni za šta. Nepotrebne smrti za nejasne i nerealne ciljeve koji našoj zemlji nisu donele ništa dobro.

  Reply
 8. Filip Veliki

  Hvala potpisanima na podsećanju , i večna slava stradalim sugrađanima .
  Milošević je zavio u crno , mnoge porodice .
  On je bio , kompletan idiot .
  Kad su sve republike, želele samostalnost, samo je Srbija želela da sačuva Jugoslaviju.
  Da se bratska Crna Gora nije odvojila , mi još uvek nebi imali samostalnost.
  A mogli smo bez rata da dobijemo i sačuvamo mnogo više.
  Uništio je Srbiju , sankcijama, NATO bombardovanjem , ratovima , švercom, izgubljenim ljudskim i društvenim vrednostima …

  Reply
 9. Predrag Savić

  Hajde da najzad priznamo istinu: naši sugradjani dali su svoje živote za besmisleni projekt Velike Srbije. Moderno nazvan “srpski svet”.

  Reply
 10. Valjevac

  Slava valjevskim junacima, duh ratnika zivece! Odbranicemo uspomenu na vas, kao I zapadnu Srbiju od Rio Tinta!

  Reply
 11. Revizor

  A, šta ćemo sa Valjevskim lažnim borcima , i lažnim vojnim invalidima???
  Oni se dobrano okoristiše o ovu Državu, a ni na jednom ratištu bili nisu!!!
  Jednoga dana doći će neka vlast koja će uraditi REVIZIJU učešća u borbenim
  dejstvima!!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.