Za ogrev za početak 600 evra

Niske temperature ovog oktobra uslovile su i raniji početak grejne sezone. Za ogrev ove jeseni Valjevci treba da izdvoje u proseku 600 evra. U gradu povećana potražnja za peletom i kotlovima na pelet.

Već tokom protekle nedelje večeri su bile hladne pa je za neke grejna sezona počela još prvih dana oktobra, ipak kraj prethodne sedmice i vikend za nama obeležile su temperature ispod 10 stepeni što je bio povod i da startuje prava grejna sezona.

Za one koji su zakasnili sa kupovinom ogreva ili im je preostalo nešto od prethodne zime nije loše da znaju da se cene uglja kreću od 14 000 do 18 500 za tonu u zavisnosti od vrste. Ogrevno drvo ima dvojake cene , odnosno zavisi od toga da li se kupuje sa prevozom do kuće ili sa pak prevoz organizuje samostalno. Tako za kubik ogrevnog drveta sa prevozom do stambenog objekta treba izdvojiti 6 000 dinara. Troškovi se ovim ne završavaju jer se dodatno plaća i sečenje, cepanje i pakovanje.

U Valjevu je evidentno povećana potražnja za peletom čija se cena kreće do 220 evra za tonu u zavisnosti od vrste. Uporedo raste i interesovanje za kupovinu kotlova na pelet za koje je potrebno izdvojiti od 85 000 do 280 000 dinara .

Ono što nas neminovno očekuje ove zime jeste visoka zagadjenost vazduha , a sama činjenica da se sve više traže kotlovi i pelet upućuje na to da gradjani sami shvataju potrebu da nešto promene.

Jedna od povoljnosti u ovom trenutku je i što je  grad Valjevo raspisao je poziv za subvencionisanje prelaska na zdravije energente od uglja koji i jeste najveći zagadjivač vazduha. Istovremeno uz pomoć ministarstva gradska Toplana izbacuje mazut kao glavni energent   Ministarstvo zaštite životne sredine je dodelilo Valjevu 80 miliona dinara za zamenu dotrajalih kotlarnica, a ukupna vrednost investicije je 103,6 miliona dinara Ekološki prihvatljiv komprimovani gas će biti glavno gorivo, što će povećati energetsku efikasnost, pojeftiniti proizvodnju i smanjiti zagađenje životne sredine.

2 comments on “Za ogrev za početak 600 evra

 1. Istina

  I šta ovi radikali na vlasti misle??? Napravili su najveći jaz socijalne razlike u Evropi i 5. u svetu po socijalnoj nejednakosti svojih građana.
  Imamo penzionere sa 15.000 dinara, a većina ih je ispod 30.000 dinara. I kako oni misle da prežive? Za njih je život misona reč. Bruka, dok na drugoj starni političari nose satove od 50.000 evra, piju vina od 16.000 evra…
  Na šta vam ovo dragi sugrađani liči??? Stisnite se pa će na drugom svetu da vam bude bolje, a oni će da trpe. 🙂
  Nema od toga ništa. Ako ne uzmemo stvar u svoje ruke i ne počnemo da peglamo ove socijalne razlike kako u platama tako i u penzijama, onda bolje da svi nestanemo. Nije život samo jedna žena, tri obroka i ako nešto naložiš i popiješ onda si dobar…
  Treba malo videti sveta…
  Ali, mirni da budete može svevišnji da vam uzme i to, ili se radujte sto ćete dobiti po 5000 dinara. To vam je grejanje za 10 dana. A, možda će vam pozajmiti komšija sa penzijom od 100.000 dinara jer njemu tih 5000 nije potrebno pa ćete imati više da se grejete.
  Tuga.
  Bežite omladino iz ovog pakla…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.