Skupština grada izglasala nepoverenje Kostiću – Obrazloženje za razrešenje

Skupština grada donela je odluku o razrešenju pravobranioca Darka Kostića. U obrazlaganju predloga za razrešenje,gradonačelnik Lazar Gojković izneo je niz razloga za njegovu smenu , a izmedju ostalog i nedosledno postupanje pravobranioca u slučaju prenosa vlasništva nad zemljom u zoni  na Republiku, a za potrebe realizacije investicionog projekta kompanije Bizerba.

Osnivači zajedničkog pravobranilaštva Opštine Ljig i Osečina obratili su se dopisima gradonačelniku grada Valjeva u cilju započinjenaj procedure razrešenja zajedničkog pravobranioca iskazujući nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iznoseći primedbe na njegov rad i postupanje . Opština Ljig najavila izlazak iz pravobranlaštva kao što je to ranije učinila i Mionica. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potvrdio je za skupštinskom govornicom ovu informaciju rekavši:

„U svojim dopisima oni navode da se njegovim nečinjenjem u velikoj meri usporava rad njihovih lokalnih samouprava što je uticalo da se ne realizuju odredjeni projekti ili okončaju višegodišnji sudski predmeti koji se već vode pred sudskim organima. Opština Lajkovac dostavila je dopis da će kao jedan od osnivača u cilju zaštite svojih interesa doneti odluku o istupanju iz zajedničkog pravobranilaštva . Skupština opštine Mionica je ranije 17.jula 2020. godine donela odluku o istupanju iz zajedničkog pravobranilaštva.“

Goojković je za govornicom izneo i podatak da je pravobranilaštvo po zakonu bilo dužno da podnese Skupštini izveštaj o radu za prethodnu godinu. „Rok za podnošenje izveštaja bio je mart ove godine , ali se to nije dogodilo.Izveštaj nije podnet Vladi Srbije ni Skupštini grada. Pravobranilaštvo nije ispunilo svoju zakonsku obavezu“.

On je rekao da je uvidom u troškove sudskih sporova u odeljenju za finansije grada Valjeva za zadnje tri godine ustanovljeno da je na sudske sporove utrošeno 9 miliona dinara od čega su kamate 3 miliona , a troškovi vodjenja postupka 6 miliona dinara .

„Uvidom u tabelarni prikaz istih uočeno je da su pojedini redmeti, troškovi postupka i iznosi identični sa iznosima glavnog duga što dovodi u sumnju opravdanost i celishodnost vodjenja tih postupaka pri čemu su značajno uvećani troškovi sporova“, rekao je Gojković i dodao da zajedničko pravobranilaštvo nikada nije vršilo konsultacije sa gradskim rukovodstvom o opravdanosti vodjenja sudskih postupaka , a koji su u pojedinim slučajevima stvarali dodatne troškove gradu“.

U svom izlaganju gradonačelnik Valjeva osvrnuo se i na konkretan slučaj tužbe prema gradu i republici, a koji je izazvao pažnju javnosti.

„Skupština grada je usvojila odluke kojima se u svojinu grada Valjeva pribavlja gradjevinsko zemljište u cilju realizacije investicionih projekata ,a  koje je Vlada Srbije proglasila od značaja za Republiku Srbiju. Iako ej odluka o pribavljanju zemljišta za investiciju preduzeća Bizerba u odluci i izreci identična odluci o pribavljanju zemljišta za kompaniju Hans Grohe, zajedničko pravobranilaštvo je u prvom slučaju dalo pozitivno mišljenje o kupoprodaji, a u drugom iako je identičan negativno mišljenje što jasno ukazuje na nedosledno postupanje pravobranilaštva i mogućeg korišćenja položaja pravobranioca u svrhe koje nisu predvidjene zakonom kao i ometanje odluke o izvršenju odluke o budžetu grada Valjeva za 2021.godinu.“, rekao je Gojković dodajući i da je zajedničko pravobranilaštvo dodatno dalo negativno mišljenje o prenosu prava vlasništva sa grada na Republiku Srbiju koji je sastavni deo zaključka Vlade o pribavljanju u javnu svojinu RS nepsorednom pogdobom bez nakanade nepokretnosti koju čine gradjevinsko zemljište i to katastraska prcela br 14/155KO Valjevo, prenosom prava javne svojine sa grada Valjeva na RS u cilju realizacije investicionog projekta privrednog društva Bizerba“, rekao je Gojković.

Nakon toga je zajedničko pravobranilaštvo pokrenulo i tužbu pred Višim sudom u Valjevu protiv Republike Srbije i grada Valjeva za utvrdjivanje ništavnosti tog ugovora pri čemu je pravobranilac ceo posao prenosa proglasio nezakonitim.

„Ovakvi postupci pravobranioca dovode u sumnju da je on zaista taj koji se bavi zaštitom interesa grada i gradjana Valejva imajući u vidu činjenicu da projekat  kompanije Bizerba predvidja ulaganje od 30 miliona evra i zapošljavanje 305 radnika , istovremeno projekat sa kompanijom Hans Grohe podrazumeva ulaganje od 85 miliona dinara i zapošljavanje 1000 radnika  . Realizacija ovih projekata je od izuzetnog značaja za gradjane Valejva i upošljavanje s obzirom da se na evidenciji Filijale za zapošljavanje nalazi više od 4000 nezaposlenih gradjana“, rekao je Gojkvoić pozvavši Skupštinu da izglasa nepoverenje aktuelnom pravobraniocu Darku Kostiću.

Skupština je nakon rasprave većinom glasova izglasala nepoverenje Kostiću.

8 comments on “Skupština grada izglasala nepoverenje Kostiću – Obrazloženje za razrešenje

  1. Нушић

    А када ћете да се одрекнете Радоице Рстића и свих оних који су били укључени у скандал „Невидљива деца“?

    Reply
  2. Dijana

    Bravo gradonačelniče, samo oni koji pošteno obavljaju svoj posao ga i zaslužuju. Svaka čast gradonačelniku i njegovim saradnicima, više puta su pokazali da pošteno i savesno obavljaju svoje poslovne dužnosti.

    Reply
    1. Advokat

      Ovde je poenta,da dovedu pravnika kojiće potpisati nešto protizakonito.Zatoim je smetao Kostić.

      Reply
  3. Branko

    LAZIC SE UKLJUCIO U RASPRAVU, PA ZAR ON DA KROJI PAMET, E MOJI NAPREDNJACI KAKO VAS ON VOZA KAO DECA IGRACKE SA NJIM CE TE VRLO BRZO U OPOZICIJU!!!!

    Reply
  4. Милош Марјановић

    Koliko su providni… neverovatno. Ako radiš nešto po slovu zakona, zna se, ćao zdravo

    Reply
  5. Bilo jednom u Valjevu..

    Dragi Lazo, Znas li koliko koraka ima od Zlokucana do Jadra? Znas li koliko puta moras okrenuti glavu na drugu stranu da bi izbegao ljude koje neces smeti da pogledas u oci? Znas li da te nece vise zvati ni na Gradac ni na Divcibare kada im zavrsis posla? Znas li da ni na klupi neces vise sedeti? E moj Lazo..buduca tamna strano nasih secanja..stidi se Lazo..vezbaj pred ogledalom..deca rastu.

    Reply
  6. Nako

    Eto prilike za gradsku vlast, da na mesto pravobranioca dovuku nekog vrsnog pravnika iz Nepricave, Uba.. ili to gradinacelnik otvara mesto za svoju suprugu, ako je prethodno ne ugura u sud!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.