Bizerba već započela zemljane radove- Poslednji veliki investitor u Valjevo došao 2006.god

Kompanija Bizerba započela zemljane radove na prostoru buduće fabrike u industrijskoj zoni.

Sa kompanijom Bizerba ugovor o dolasku u Valjevo potpisan je u maju ove godine , a kako se može videti na licu mesta već su otpočeli zemljani radovi na prostoru buduće fabrike.

Bizerba SE & Co. KG je lider  proizvodnji vaga I printera sa nalepnicama za procese proizvodnje I trgovine . Trenutno zapošljava oko 4 300 ljudi. Takodje , u pitanju je fabrika koja je osnovana 1866 u Balingenu u Nemačkoj. Kako je najavljeno Bizerba treba da zaposli 305 radnika.

U potpisanom ugovoru se navodi da radnici treba da budu zaposleni do kraja 2026.godine na neodredjeno radno vreme, a da Bizerba treba da izvrši materijalno ulagaje u iznosu od 34,2 miliona evra . Kompanija je ugovorom prihvatila I obavezu da će ukupni troškovi novozaposlenih 305 radnika u dvogodišnjem periodu od ispunjenja obaveze zaposlenja iznositi 12,9 miliona evra.  Država Srbija obavezala se ugovorom na dinamiku isplate subvencija u ukupnom iznosu od 4,5 miliona evra.

Poslednji veliki investitor koji je došao u Valjevo bila je slovenačka kompanija Gorenje sa kojom je grad Valjevo ugovor potpisao 2004. Godine o davanju u zakup na 99 godina 6 hektara zemlje koju je grad brzom  promenom urbanističkih planova  formulisao kao prostor na kom je moguća izgradnja buduće fabrike. Grad se istim ugovorom obavezao da će obezbediti svu potrebnu infrastrukturu, a izgradnja fabrike počela je dve godine kasnije, 2006god.

U martu iste godine Gorenje je ugovorom sa tadašnjom Vladom Republike Srbije bilo obavezano na zapošljavanje u prvom krugu 170 radnika za koje je država tada izdvojila subvenciju po radniku u visini od 2 000 evra. Visina subvencije po zaposlenom kasnije je dramatično rasla.  Sve ukupno Gorenje je do sada od države Srbije dobilo, po nekim procenama, više od pet miliona evra za zapošljavanje radnika.

Grad Valjevo tada je doneo I odluku da Gorenje oslobodi plaćanja gradskih taksi što je izazvalo negodovanje Valjevaca, ali odluka grada nije promenjena. U gradu se tada odluka grada , ali i odluka Vlade o dodeljenim subvencijama osudjivala, a razmišljanja Valjevaca išla su u pravcu da je na taj način trebalo stimulisati domaće privrednike. Kritike gradjana te 2006. godine bile su usmerene i ka samoj lokaciji fabrike jer se nalazi na prostoru koji nije privredna zona već u blizini gradskih naselja. S druge strane političke partije i pojedinci su se utrkivali da dolazak Gorenja prikažu kao ličnu zaslugu.  Ipak ostaće zabeleženo da je na oglas za zapošljavanje tada za 1 radno mesto konkurisalo par hiljada  Valjevaca. Zainteresovanost je bila ogromna , a interesovanje je malo oslabilo nakon prvih isplaćenih zarada. Prvi frižider u Gorenju sa trake je sišao 15. septembra.2006.godine.

Gorenje sada zapošljava više od 1000 ljudi, a 2018. godine  Gorenje je preuzela kineska kompanija Hisense.

6 comments on “Bizerba već započela zemljane radove- Poslednji veliki investitor u Valjevo došao 2006.god

  1. Da se ne lažemo

    Tačno tako.Mladjan Dinkić hteo da pokaže kako je on doveo Gorenje. Rat bio izmedju DS i G17+.

    Reply
  2. Obdanica

    Dvadeset godina se ništa ne menja. Baš ništa. Valjevo nije za 20 godina ništa naučilo. E to je porazno.

    Reply
  3. Zew

    Znači od kad su naprednjaci došli na vlast za 10 godina nisu doveli ni jednu fabriku, tadašnja vlast za 6 godina doveli Gorenje.

    Reply
    1. Nušić

      Gorenje, Valy, Austrotherm…
      Od 2012. godine do sada u Valjevo nije došla nijedna investicija.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.