Prijem za predstavnike penzionera

Međunarodni dan starih obeležen je , 1. oktobra, širom sveta. Tim povodom, predstavnike penzionerskih udruženja Valjeva primili su čelnici grada Valjeva.

Predsednica Skupštine dr Snežana Rakić, njen zamenik Viktor Mićić, odbornica Milana Ninković i članovi Gradskog veća Marko Jevtić i Velimir Arsenović, razgovarali su sa predstavnicima Pokreta trećeg doba, Udruženja penzionera grada Valjeva, Udruženja penzionera Vojske Srbije i MUP-a, Organizacije invalida rada, Asocijacije Sport za sve, Planinarskog društva „Magleš“ u okviru koga je aktivan veliki broj nastarijih i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Član Gradskog veća Marko Jevtić je penzionerima čestitao Dan starih i poručio da grad Valjevo intenzivno radi na unapređenju položaja najstarijih sugrađana.

„Konačni nastavak izgradnje Gerontološkog centra u Valjevu, u okviru koga će pored smeštaja starih, raditi i dnevni boravak, kao i prihvatilište za beskućnike, ali i brojni sadržaji, poboljšaće položaj najstarijih u Valjevu“, rekao je Marko Jevtić.

Član Veća Velimir Arsenović je rekao da je briga o starim osobama veliki problem, ne samo kod nas, već i u svetu.

„To je najveći trijumf čovečanstva, ali je i jedan od najvećih izazova, zaključak je Ujedinjenih nacija. Broj starijih od 65 godina u Valjevu u 2021. godini je 16.239, a starijih od 85 godina je 961. Međunarodni dan starih osoba se u Srbiji obeležava od 1992. godine“, rekao je Arsenović.

Među temama o kojima se pričalo na prijemu predstavnika starih i grada Valjeva, čulo se dosta korisnih predloga. Među njima i predlog da se objedini naplata komunalnih usluga, kako bi se na taj način olakšalo delu stanovništva koji je najredovniji u izmirivanju svojih obaveza, ali ismanjili troškova uplatnica za razna plaćanja. Čulo se da treba apelovati i na Elektrodistribuciju Valjevo da otvori još neku blagajnu u gradu, kako bi se smanjile gužve i olakšao pristup starima iz udaljenih delova grada. Problem nefunkcionisanja javnog toaleta, proširivanje besplatnog prevoza i za prigradske linije, a ne samo besplatan prevoz za gradske linije, otvaranje zdravstvenih ambulanti, strožija kontrola parkiranja na mestima predviđenim za invalide, nabavka električnih vozila, otvaranje pešačkih i biciklističkih staza, prilagođavanje trotoara i raskrsnica za kretanje slabo pokretnih i osoba u kolicima, samo su neki od predloga koji su se čuli na današnjem sastanku.

Prema rečima Ljubiše Damnjanovića, direktora PIO fonda u Valjevu, u avgustu je penzija isplaćena za 22.141 penzionera, od čega je 16.514 iz fonda zaposlenih, 1520 iz fonda za poljoprivredu, 1772 uz fonda samostalaca, odnosno zanatlija i 335 iz fonda vojnika.

Prijem je završen sa željama da se u dobrom zdravlju vide iduće godine u završenom Gerontološkom centru.

Grad Valjevo

 

 

2 comments on “Prijem za predstavnike penzionera

  1. Za našu decu

    Koja Demagogija na delu. Kakav to treba da budeš.pa da učestvuješ u ovakvoj demagogiji?

    Reply
  2. Penzioner

    Kakvi predstavnici penzionera koga oni predstavljaju,smeju li oni mene da prime kao penzionera kao individuu?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.