Cena ulja I peleta nebu pod oblake

Zvanični podaci pokazuju da svako domaćinstvo u proseku troši 4 litra ulja mesečno. Cena ulja u trgovinama sada I do 225 dinara. U Valjevu peleta nema , a retki koji ga prodaju , prodaju po ceni od 33000 dinara za tonu.

Cena ulja u prodavnicama prešla je 200 dinara . U zavisnosti od trgovine do trgovine cene se sada kreću od 169 dinara koliko je prosečna cena trgovačke robne marke do čak 225 dinara za litar.

Poslednji podaci vezani za potrošačku korpu I cenu ulja koju je objavilo ministarstvo trgovine odnosi se na jul mesec ove godine ukazuju da je cena ulja 176 dinaara za litar. U odnosu na sam početak prošle godine kada je navedena cena iznosila 121 dinar,

Računica ukazuje da je u odnosu na taj period zaključno sa julom ove godine cena ulja povećana za 45%. Novo poskupljenje  koje još nije obuhvaćeno zvaničnom statistikom ukazuje da je procenat poskupljenja zapravo daleko veći.

Opravdanje za novo poskupljenje je u povećanoj ceni sirovine, tvrde nadležni.„Kada cena ulja skoči 10 dinara, pošto prosečno jedna porodica potroši maksimalno četiri litra ulja mesečno, to je četrdeset dinara. Pa to nije ni pola espresa u kafiću“, izjavio  je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović komentarišući poskupljenje ulja.

Grejna sezona uveliko je počela , a statistika ukazuje da se broj korisnika peleta kao energenta u Srbiji povećao za 20%. Da li su povećanje broja korisnika , veća potražnja  ili pak nove cene uzrok , tek pelet u Valjevu gotovo nije moguće pronaći.

Retki oglasi za prodaju ukazuju da se trenutno pelet može kupiti po ceni od 33 000 dinara za tonu. Cena do pre manje od mesec dana iznosila je 200 eura za tonu odnosno 23 520 dinara .  Računica ukazuje da je nova cena za 10 000 dinara viša.

5 comments on “Cena ulja I peleta nebu pod oblake

  1. Skupo košta delenje

    Kako vratiti lovu koju dele ko i vojsci puške,svakome po 30 evrića,

    Reply
  2. Vlada

    Ubrzo će oni peletare zatvoriti, neće im niko kupovati po toj ceni. U BiH cena peleta je 200e,negde i 180.

    Reply
  3. idu dani

    Pre neki dan bio nekim poslom u Nemackoj. U Lidlu kod njih kupio Rapsöl, litar, 1.19 evra. Pretpostavljam da je to ulje od one uljane repice. Cak i ono skuplje ulje, kod njih nije vise od 1.59 evra. Lako se proverava na netu. Nemac koji ima 3-4 puta veću platu, jeftinije placa ulje od Srbina. Samo vi verujte ovim nasim stručnjacima koji vam tumače svetske prilike. Slicno šišanje vam sleduje i po pitanju energenata. Vec je očigledna agresivna kampanja ovih naših medija za zaglupljivanje naroda, kako se ceo svet trese od energetske krize (a ponaročito zapad). U prevodu, spremite se na drastična poskupljenja, goriva, ogreva, gasa, struje, a samim tim i svega ostalog. I to ćete plaćati skuplje od Nemca. Moraju domaćini da povrate sve sto su kalirali tokom korona krize, ne smeju ni dinara da kaliraju. A i žalosno je to, a ujedno i pokazatelj naseg siromaštva, da država kada hoće da popuni rupe, mora da klepi narod preko životnih namirnica, posto ovaj narod ni na šta drugo i ne troši novac, nit ga ima za nešto drugo.

    Reply
  4. Istina

    Просто,
    Сав профит одлази тајкунима.Све више народа сиромаши док се једни исти све више богате…
    Цркни стоко напредњачка.
    Нема овде више ни д од државе.
    Омладино, бежите одавде…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.