Bez novih mera – Neophodna veća imunizacija

Iako se očekivalo da konkretne mere budu donete na sednici Kriznog štaba Srbije to se nije dogodilo. Medicinski deo Kriznog štaba zahteveo je oštriji pristup I da javnost bude informisana o njihovom stavu, a konačna odluka je ipak da se nastavi sa postojećim merama.

Kako je nakon sednice kriznog štaba saopštila premijerka Ana Brnabić na sednici je odlučeno da se nastavi sa postojećim merama, uz neophodnu vakcinaciju.

Brnabić je, u obraćanju novinarima nakon sednice ovog tela, precizirala da je medicinski deo zahtevao da se uvede najmanje deset dana zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćanje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi sa hranom, gorivom i lekovima i uslužnih medicinskih i zanatskih delatnosti i, ukoliko to rezultira smanjenjem broja zaraženih, onda da se pristupi korišćenju kovid propusnica.

Oni su podvukli da je i dalje najvažnija masovna imunizacija stanovništva i da treba da se dostigne stopa od 80 odsto vakcinisane populacije, uz obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i zaposlenih u javnim službama, prenela je premijerka.

“Smatram da bi ove mere dovele do toga da se brže smanji broj zaraženih, ali bi takođe dovele do toga da ponovo stane imunizacija. Kada smo imali mali broj zaraženih, dve nedelje smo bili na 48 odsto vakcinisanih. Odlučili smo, uz to da bude jasno šta je tražio medicinski deo Kriznog štaba, da nastavimo ovako kako smo počeli sa postojećim merama, uz to da je neophodna vakcinacija”, izjavila je Brnabić.

Predsednica Vlade je još jednom apelovala na građane koji do sada nisu to učinili da se vakcinišu, a oni kojima je prošlo više od 180 dana da prime treću dozu.

Nacionalno telo za imunizaciju u ovom trenutku još nije donelo konačan stav o tome da li se smanjuje period od poslednje vakcine na pet meseci, ali će zasedati ponovo sledeće nedelje, kada će javnost biti obaveštena, navela je ona.

1 comment on “Bez novih mera – Neophodna veća imunizacija

  1. Zivojin

    Ljudi vakcinisite se ili ce biti slucajeva kao kod doktora zorana stankovica koji je bio protivnik vakcine

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.