Lokalni front:Zašto mali Perica nije uradio domaći zadatak?

Udruženje Lokalni front saopštenjem za javnost osvrnulo se na dešavanja na poslednjoj sednici Skupštine. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Mali Perica je jedan snalažljiv dečak. Kada ne napiše domaći zadatak, uvek ima dobar izgovor. „Vrlo važno, napisaću sutra. Nemam vremena da uradim domaći, baš pišem jedan veliki roman. Nisam mogao da se skoncentrišem na zadatak, komšija me je ceo dan nešto zapitkivao i nervirao. Ostavite me sada, razmišljam o jednom velikom projektu, zastaće vam dah kada čujete o čemu se radi…“

Nekoliko malih Perica je na dvanaestoj sednici Skupštine grada nalazilo više ili manje zabavne izgovore za katastrofalno izvršenje budžeta u prvih šest meseci ove godine. Da podsetimo: pri retko dobrom punjenju budžeta izvršenje na pojedinim pozicijama kretalo se od nule do, recimo, 17%. Po tradiciji najlakše se trošilo na putovanja, usluge po ugovoru i tamo neke specijalizovane usluge.

Jedan mali Perica je zaboravio šta je obećao pred početak školske godine: da ćemo imati realan budžet uz investicije.  A za pola godine kapitalni izdaci iz budžeta ostvareni su sa jedva 10 odsto!

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović skrenuo je pažnju na tragičnih 6% izvršenja  programa zaštite životne sredine. Tragičnih desetak miliona dinara za potrebe grada koji je, sada i zvanično, proglašen za područje zagađene i degradirane životne sredine!

Umesto objašnjenja zašto nisu trošena sredstva planirana u budžetu, pa ni 20 miliona  prenetih iz prethodne godine, jedan mali Perica je pričao kako će se sve to srediti kada stigne gasovod i budu izgrađena igrališta za decu. Drugi Perica mudro je objasnio da je tema životne sredine odnekud nametnuta i odnekud finansirana. Pretpostavljamo da je mislio na Agenciju za zaštitu životne sredine koja već desetu godinu uzastopno tvrdoglavo objavljuje da se u našem gradu sve vreme udiše prekomerno zagađeni vazduh treće kategorije!

Treći mali Perica imao je genijalan predlog: da se odbornicima opozicije zabrani da govore o škakljivim temama kao što je, recimo, nikakvo izvršenje budžeta. Nekim Pericama pukao je film; jedan od njih tvrdio je da je Skupština pretvorena u cirkus, zaboravljajući da je manir cirkuzanta u srpski parlamentarizam uveo „veliki vođa i učitelj“ po imenu Vojislav Šešelj.

Kalendar je nemilosrdan: ni najspretnija gradska uprava neće moći do kraja godine da izvrši zadatke koji su joj postavljeni u programskom budžetu. Postupci javnih nabavki nisu ni započeti; ako i budu završeni u narednim mesecima, radove će obustaviti sneg.

Pravi cirkus, u stvari, događa se u području budžeta koji se stručno zove tekuća budžetska rezerva. Zakon dopušta da se ova rezerva formira na nivou od 4% planiranih prihoda budžeta što je za 2021. godinu iznos od oko 140-150 miliona dinara. Niko normalan, naravno, neće ovakvu cifru uneti u nacrt budžeta, pa je i u odluci o budžetu Valjeva za ovu godinu navedena cifra od svega tri miliona. Za celu godinu.

Za šest meseci preko ove stavke isplaćeno je ukupno skoro 68,5 miliona dinara. Posle toga, u julu mesecu, potrošeno je još 4,7 miliona dinara, tako da je za sada ukupna cifra 73 miliona i 208 hiljada dinara. Šta je sve plaćano: recimo, nekih 11 miliona za Ulicu Vuka Karadžića, 16,5 miliona za vreću bez dna koja se zove Apotekarski centar, više od 8 miliona za kojekakva izvršenja i kazne, 4 miliona za čišćenje kanala u industrijskoj zoni, itd.itd.

Odbornik Željko Trifunović će zahtevati da mu se dostavi tačna specifikacija računa plaćenih za sve krupnije iznose iz tekuće budžetske rezerve. Javnost grada, naravno, biće o tome obaveštena.  I još jedan podatak, otkriven u izveštaju o radu Štaba za vanredne situacije. Izgleda da su postojali ugovori označeni kao poverljivi, po kojima su isplaćivani iznosi pojedinim medijima, od ranije poznatih po vezama sa tadašnjim komandantom Štaba za vanredne situacije.

I to ćemo razjasniti. Veoma brzo!

Lokalni front“

8 comments on “Lokalni front:Zašto mali Perica nije uradio domaći zadatak?

 1. Slobodan

  Da Vucic nije smanjio cenzus ne biste ni tog jednog odbornika imali. Na sledecim izborima necete preci ni taj mali cenzus koji ste i na poslednjim jedva presli.

  Reply
  1. Nevena

   Slobodane, hajde ti probaj da se bavis politikom u Valjevu, da ljude ubedis da glasaju za tebe, a da iza tebe ne stoje vucici, dacici, djilasi, jeremici, boskici… Tada ces imati sva prava da nesto kazes o lf va. Do tada, sedi tu, cuti i smrdi.

   Reply
 2. Obavestena

  Šta vam bi sa Radovićem?
  Čim smanjiše dnevnice za odbornike, čovek napusti Skupštinu! To govori da ste izašli na izbore samo da bi Radović živeo o trošku građana. Sad mu se valjda ne isplati da za siću ide na skupštinska zasedanja.

  Reply
  1. Obavestena o naprednom napredovanju

   Hehehe. Botovi lepo lazu, ali glupo. Pokusavas da uvredis jednog profesora. Mozes samo da mu pljunes pod prozor. I njemu i ostalim frontovcima koji su se jedini usudili da vam godinama unazad smetaju u besomucnom, besprizornom pljackanju ovog jadnog naroda.

   Reply
 3. Милош Марјановић

  @Slobodane Slobo Slobodo: ‘leba i igara. Što bi neko radio kada dobija platu radio ne radio. Nema merenja učinka i čak je poželjno ne raditi ništa da bi se bilo “ kuuul“ u društvu

  Reply
 4. Predrag Savić

  Ako je taj Vučić neki drug Perici, što mu ne pomogne da bar ponekad uradi domaći zadak?

  Reply
 5. Pablo Eskobar

  Treba li šta reći o Trifunoviću? Ko ga je posmatrao i malo slušao neka da svoj sud da li je, ili nije… Što se tiče Ljube došljaka, politika je čist promašaj za njega. Pa onda onaj Djordje… Sklonost ka narkoticima… Neka odu u Drajzerovu, neka izvade vlas iz kose i neka im se urade testovi, da vidimo koje su sve supstance uživali i u ranijem dobu i vrv sada.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.