Donacija Rotari klubova I ministarstva prosvete: Dronovi za valjevske škole

Rotari klubovi u saradnji sa ministarstvom prosvete dodelili su dronove valjevskim školama. Dronovi su dodeljeni u okviru akcije “Za lepšu školu” u okviru koje je nabavljeno 670 dronova za osnovne škole u Srbiji.

Valjevske osnovne škole su  dobile po jedan dron. Rotari klubovi u Srbiji pokrenuli su akciju za nabavku bespilotnih letelica – dronova za osnovne škole, a sa ciljem učenja programskih jezika skreč i pajton koji su predviđeni nastavnim planom i programom informatike za učenike 5. i 6. razreda.

Guvernerka  Rotari kluba Zorica Jestrović je istakla da su dronovi idealni za učenje I primenu teoretskih znanja. Upravljanje bespilotnim letelicama nije  veština već I znanje.

„ Sve ono što oni uče u okviru predmeta informatike, osnove Skreča i Pajtona, mogu da primene na ovim bespilotnim letelicama, odnosno dronovima. Mi smo se stvarno potrudili da što više škola u Srbiji dobije dronove i drago mi je što danas sve škole na području grada Valjeva imaju tu mogućnost, zahvaljujući prijateljima, rotarijancima iz Srbije i širom sveta, ali na prvom mestu, članovima Rotari kluba Valjevo.“, rekla je Jestrović.

Global Grant je izuzetno veliki i značajan projekat Kluba iz oblasti osnovnog obrazovanja i pismenosti Drones for ICT Classrooms (Bespilotne letilice za osnovne škole) čiji je nosilac Rotary klub Sremska Mitrovica, a koga je podržalo i Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Cilj projekta je podizanje digitalne pismenosti đaka i upoznavanje sa novim tehnološkim alatima radi postizanja ključnih kompetencija za celoživotno učenje, te sticanje preduzetničkih veština sa aspekta pripreme za nove poslove u okviru digitalne revolucije.

Po mišljenju načelnice Školske uprave dr Zorice Jocić  škole su  dobile  inovativno nastavno sredstvo.

„Ono što je bitno je da su dronove dobile i gradske i seoske škole, pa ćemo videti ko će bolje uspeti da iskoristi ovaj poklon. Ovo je nastavak projekta „Za lepšu školu“, koje je potpisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa Rotari klubovima i na taj način je obezbeđeno 670 dronova. Ministarstvo time nastavlja proces digitalizacije i proces daljeg razvoja informatizacije nastavnog procesa i svega što je neophodno u 21. veku.  Naglasiću da mi u 1. i 2. razredu osnovne škole imamo predmet digitalni svet, a od 5. i 6. razreda informatiku i računarstvo. Veoma je bitno za učenike da se proces programiranja razvija od najranijeg uzrasta, tako da će ove bespilotne letelice dobro doći i to ne samo za učenje programiranja i programskih jezika, već i za razvijanje brojnih međupredmetnih kompetencija. Pored programiranja i informatike, vrlo je bitna i matematika, fizika, strani jezik, u ovom slučaju engleski jezik“, istakla je važnost ovog poklona za škole dr Zorica Jocić.

Predstavnici Rotarijanaca su istakli da Rotari pozdravlja napore Ministarstva prosvete da se digitalna pismenost podigne na najviši nivo. Po njihovom mišljenju izuzetno je važno da se deca što ranije zainteresuju za programiranje, jer se prilikom rešavanja zadataka iz oblasti programiranja dronova razvijaju i međupredmetne kompetencije i učenici koriste znanja i iz matematike, fizike i engleskog jezika.

Digitalizacija i uvođenje informacionih tehnologija u obrazovno-vaspitni sistem je veoma važan put za sve nas, od unapređenja propisa, infrastrukture, do obuka i prethodna godina nam je pokazala koliko je prethodno načinjen trud doprineo da imamo zamenu za neposrednu nastavu u vreme pandemije, smatraju Rotarijanci.

„Ovo je samo jedna u nizu akcija koju radi Rotari klub Valjevo i naša porodica Rotari. Ove godine je akcenat na obrazovanju. Mi smo i do sada opremali škole računarima, lego robotima, opremali biblioteke, što ćemo nastaviti i dalje da radimo“, saopštio je neke od aktivnosti, ali i najavio brojne druge Goran Branković, predsednik Rotari kluba Valjevo.

U ime grada Valjeva I valjevskih škola na donaciji se zahvalio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković :”„Drago mi je što će i valjevske škole dobiti dronove koji će deci omogućiti da brže i efikasnije savladaju programske jezike, koji će im koristiti u budućem školovanju i radu. Zahvaljujem se, prvenstveno Rotari klubu Valjevo, na jednoj ovako kvalitetnoj donaciji. Siguran sam da ćemo deci u ruke dati dobar alat, koji će iskoristiti za ličnu nadogradnju i na najbolji mogući način“.

3 comments on “Donacija Rotari klubova I ministarstva prosvete: Dronovi za valjevske škole

  1. dedagaga

    Једна од најлепших вести у последнје веме. Ротари клубови чине много више од сваке донације. Браво за валјевске ротаријанце и младог председника Горана Бранковића.

    Reply
  2. Трес

    670 дронова за све школе у Србији, не пише колико је добило Ваљево а вест као да је донација бепслатних уджбеника за све прваке.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.