Umesto 6 objekata Bolnice rekonstrukcija za samo 3?

Kako Vamedia nezvanično saznaje, rekonstrukcija bolnice obuhvatiće samo tri od 6 planiranih objekata. Prvi na redu biće Hirurški blok. Tri objekta ne mogu da prodju teničku kontrolu , a ni novca više nema dovoljno.

Rekonstrukciju bolnice koja je najavljena pre 5 godina ponovo je u žižu javnosti vratila poseta resornog ministra Zlatibora Lončara koji je tom prilikom rekao da će rukovodstvo bolnice zbog nemara biti i smenjeno. Ostavku je podneo tadašnji direktor Zoran Djurić, a na njegovo mesto , odnosno mesto direktora Zdravstvenog centra, ministarstvo je postavilo dr Branku Antić, dojučerašnjeg direktora Doma zdravlja.

Iako ministar tvrdi da bolnica nije odradila svoj deo posla rekavši šta su im potrebe i kako bi rekonstrukcija trebala da izgleda u Zaključku sa  sastanka održanom početkom juna u Kancelariji za javna ulaganja u stavu dva se navodi da prilikom formiranja projektnog zadataka za potrebe javne nabavke za projektovanje rekonstrukcije bolnice, predstavnici Bolnice Valjevo nisu konsultovani u smislu kako vide ceo kompleks i šta tačno treba unaprediti kroz rekonstrukciju.

Ministar Lončar je nedvosmisleno prilikom posete gradu za nemar optužio rukovodstvo bolnice , ali ostaje nepobitna činjenica da je tender za projektovanje raspisivao Grad Valjevo, a ne bolnica. Grad ne samo da je raspisivao tender već ga je i obarao , a prvi je bio raspisan čak 2017. godine. Grad Vajevo, odnosno tadašnje rukovodstvo u budžetu je najpre za ovaj posao predvidelo samo 10 miliona dinara što i nije bilo dovoljno za projektovanje, a potom narednim budžetom još 42 pa  se na kraju govorilo o  još  oko 8 miliona što je ukupnu cenu koštanja projektne dokumentacije trebalo da  podigne na 60 miliona dinara. Ipak poslednji poznat podatak govori da je potpisan ugovor sa Mašinoprojekt Kopringom na 41 650 000 dinara bez PDV-a. Za to vreme mogli smo čuti predlog bolnice da već rekonstruisani objekti ne treba da budu ponovo rekonstruisani što je bila namera grada jer je na Gradu bila izrada projektnog zadataka. Tadašnji gradonačelnik Slobodan Gvozdenović potom je tvrdio da objekti nisu uknjiženi  , a Bolnica je odgovorila da je sve rešeno izuzev spornog objekta Apoteke.

Predstavnike bolnice praktično uključuju tek nakon formiranja projektnog zadatka.

Nove informacije svedoče da  3 od 6 objekata čije je projektovanje u toku ne zadovoljava standarde i pravilnike za taj tip objekata i ne mogu da prođu tehničku kontrolu.  

Kako Vamedia saznaje u ključnim stavovima  učesnika u projektu na osnovu obavljenih konsultacija se navodi da Kancelarija za javna ulaganja insistira da se odmah udje u rekonstrukciju jednog objekta-Hirurškog bloka, ali i tvrdi da za ostale objekte neće imati novac narednih 4-5 godina.

U istim stavovima se navodi da je bolnica uputila dopis u maju 2020. godine Kancelariji u kome se navodi da s obzirom na cenu koštanja rekonstrukccije objekta treba pristupiti izgradnji novog , a rušenju starog. Bolnica je takodje iznela stav da ne može da udje u proces rekonstrukcije bez dodatnog  objekta u koji bi bili premešteni smeštajni kapaciteti postojećeg po fazama.

Tom prilikom Grad Valjevo je izneo satv da je spreman da finansira drugu fazu projektovanja , ali da nema projektni zadatak-odnosno nedostaje stav po pitanju izgleda celokupnog kocepta  kompleksa.

U poslednjem stavu učesnika u projektu se navodi da Grad Valjevo na osnovu izveštaja Kancelarije ima osnov da plati Mašinoprojektu PGD i PZI za tri objekta i to : Hirurški blok, Poliklinika i Grudno dok za ostale objekte trenutno nema osnov da dalje izradjuje tehničku dokumentaciju. 

Kako je još 2016. godine valjevska javnost obaveštena rekonstrukcija objekata bolnice trebalo je bude izvršena u vrednosti od milijaradu dinara, a da se rekonstrukcija vrši u tri faze .

Šta je do sada poznato:

Poznato je pak da je 28.12. 2017. godine pokrenut postupak javne nabavke Usluga izrade projekta za rekonstrukciju adaptaciju i dogradnju Opšte bolnice Valjevo JN br.42/2017.da bi već 11.01. 2018. godine doneta odluka o obustavi postupka. U Odluci o obustavi se navodi :“U vreme pokretanja postupka nisu se mogli predvideti nedostaci projektnog zadatka, a koji onemogućavaju da se započeti postupak okonča”, pa se i dodaje “Postupak će biti ponovo pokrenut kada se steknu zakonski uslovi”. Procenja vrednost javne nabavke bila je 8.333.334,00 dinara bez PDV-a.

Grad je konačno  u septembru 2018.godine raspisao tender za rekonstrukciju Bolnice kojim se traže :arhitektonske usluge; inženjerske usluge; usluge urbanističkog planiranja i pejzažne arhitekture; usluge tehničkog testiranja i analiza; usluge energentskog pregleda i energetske usluge . Za ovu namenu grad je opredelio 50 miliona dinara.

Decembar 2018. grad Valjevo izabrao je projektanta za rekonstrukciju objekata Opšte bolnice u Valjevu . Projektni zadatak nije izmenjen onako kako je to tražila bolnica. Odnosno ipak će se raditi već uradjeni objekat br 3. Vrednost ugovora sa Mašinoprojekt Kopringom je 41 650 000 dinara bez PDV-a.

U septembru 2019 grad otvara pregovrački postupak za dodatno projektovanje i navodi da je: “Nakon izvršenog dela usluge ustanovljeno je da je došlo do razlike u kvadratima, došlo je do dodatnih usluga koje nisu ugovorene. Sa pružanjem usluge moralo je da se zastane jer je nemoguće nastaviti dalje projektovanje. Tek kada se dodatne usluge izvrše može se nastaviti sa pružanjem usluga po ugovoru”.

I tako do danas. Nove informacije do kojih je Vamedia došla ukazuju da od celokupne rekonstukcije nema ništa , bar za sada, a da će biti rekonstruisana samo tri objekta : Hrurški blok, Polikinika I Grudno.

Na kraju ostaju i pitanja bez odgovora , medju kojima su ključna:

-Zašto Bolnica nije bila uključena u izradu projektnog zadatka, što se navodi u zaključku sa sastanka od početka juna ove godine?

-Zašto je ministar Lončar za sve okrivio rukovodstvo bolnice , ako se zna da je grad bio taj koji je radio projektni zadatak i raspisivao javne nabavke?

6 comments on “Umesto 6 objekata Bolnice rekonstrukcija za samo 3?

 1. Nušić

  Još jedna faktura koja bi trebalo da se pošalje na adresu Gradskog odbora SNS Valjevo. Boba i 40 SNS razbojnika je i u ovome muljala i na kraju nas dovela do toga da neće biti rekonstruisana cela bolnica.
  A Lončaru je lakše bilo da okrivi rukovodstvo bolnice nego svoje stranačke kolege.

  Reply
 2. Đoković

  A rukovodstvo bolnice je bilo koka iz Nedeljica, oni nisu bili SNS? Ma šta nam napriča majke ti???

  Reply
 3. Miroslav

  Posto virusolozi talambasaju o novom talasu korone hoce li se nesto uraditi konacno da se ne sele pacijenti,osoblje sa jednog mesta na drugo,trenutno je deficit radioloskih tehnicara sta ce se uraditi da to vise ne bude problem.

  Reply
 4. Istina

  Glupost za glupostima. Pa gradska vlast zadnjih 9 godina nije u stanju da asfaltira centralnu ulicu u gradu…
  Nesposobni ljudi, ne vredi ni od para. Mada kažu nema para, a ima ih da Vučić pravi bolnice po drugim mestima, a u Valjevu pacijenti u sobama umiru na +40 stepeni u bolnici. Tuga i bruka! Kažu nije uknjiženo, pa uknjižite za pola sata ako znate, neće vam knjižiti niko iz Zimbabvea…
  Ko zan možda je Valjevo predviđeno da nestane sa mape gradova u budućnosti, obziom na rudnike koji se planiraju u ovom delu Srbije…?

  Reply
 5. Cica

  Nije tačno da bolnica nije učestvovali u izradi projektnog zadatka. Koordinatori ispred grada bio je Milan Matić. Grad je raspisao nabavku iako su sredstva kancelarije za javna ulaganja. Nista neobično, isto je urađeno za kanalizaciju na Divcibarama kao i sanaciju klizišta u Ive Andrić. Neće niko da kaže kome je Masinoprojekt ustupio projektovanje. Zašto je kod Doma zdravlja Valjevo procenjena vrednost premasena nekoliko miliona evra? Isti igrači, ali ispliva e sve na površinu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.