Između slave i anateme

      2 коментара на Između slave i anateme

Život lepe i načitane Rudničanke koja rano stupa u brak povinujući se očevoj volji na uštrb devojačkih snova, rano postaje udovica i posle smrti roditelja preuzima brigu nad mlađim sestrama i braćom, dobija nove tokove stupanjem u službu kraljice Natalije. Naklonost i ljubav mladog srpskog kralja bila je svojevrsna kompenzacija za prevremene životne nedaće. Trenutno zadovoljstvo kraljevskog života, okončano je  krvavim krajem koji je ujedno označio i kraj epohe Obrenovića. Takav život, ili bar jedan od njegovih segmenata, više je nego podesan da se pretoči na celuloidnu traku, roman ili izložbu.

To je i učinjeno i predstavljeno valjevskoj javnosti na izložbi “Naša sugrađanka kraljica Draga:  Između slave i anatema koja je u galeriji Narodnog muzeja otvorena u okviru Tešnjarsih večeri. Autori izložbe su Ana Ranković, viši kustos i istoričar umetnosti, i Aleksandar Marušić, viši kustos istoričar, a događaj u Valjevu su upriličili Muzej rudničko takovskog kraja i Narodni muzej Valjevo.

Postavka reperezentativnog vizuelnog doživljaja sa jasnim izlagačkim celinama našla se od prvog dana ovogodišnjih Tešnjarskih večeri pred očima valjevske javnosti. Prati je bogata ilustrativna građa i neobične muzeološke ideje, pa su se detalji sa haljine kraljice Drage kao i detalji sa mnogobrojnih umetničkih predstava njoj posvećenih, našli na izložbenim panoima zajedno sa činjenicama, i to onim do sada neeksploatisanim, a izuzetno važnim za buduća istraživanja istorije 19. i početka 20. veka.

“Ova izložba je prilika da kroz zanimljive i ne tako poznate izložbene jedinice, zavičajni, usmerimo ka opštem pogledu na srpsku istoriju i vladarsku dinastiju Obrenović. Postavka je podeljena na segmente koji govore o životu Drage Obrenović: Poreklo i mladost, Gospođa Mašin, Dvorska gospođa kraljice Natalije, Verenica kralja Aleksandra, Kraljevsko venčanje, Život na dvoru, Kraljica Srbije, Kraljica Draga 1902-1903, Majska tragedija 1903, i konačno Percepcija ličnosti kraljice i događaja srpske istorijske scene u inostranstvu i kod nas”, rekao je jedan od autora, Aleksandar Marušić o postavci. 

2 comments on “Između slave i anateme

    1. učenjak

      Ovi što čitaju nemaju fakultet pa moraju da uče a ovi što ne čitaju su naučili na fakukltetu pa mogu iz glave

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.