Pomor ribe u Kolubari

      5 коментара на Pomor ribe u Kolubari

Izlivanje  otrovnih materija u reku Kolubaru dovelo je do masovnog pomora ribe. Izvučeno pola tone uginule ribe,a procene su da je uginulo značajno više.  

Na potezu od sto metara nizvodno od grada izvučeno je više od pola tone uginule ribe, ali se strahuje da je u ovom drastičnom ekocidu na ovoj reci nastradala još veća količina ribe. Proceene su da je zatrovano skoro pet kilometara toka Kolubare.

Da je došlo do pomora ribe , ribočuvarsku fimru „Cassini fishing“ obavestili su ribolovci.

„Trovanje je počelo na toku Kolubare u Divcima, ali je najviše ribe stradalo na potezu Veselinovac-Mlađevo. Na licu mesta videli smo praktično crnu reku u jednom delu toka, sa izraženom penom na površini, što je počinjalo u Divcima, sa ogromnim brojem već uginule ribe ili ribe koja se borila za vazduh. Odmah smo alarmirali nadležne, i u roku od 15 minuta na licu mesta su bili policija iz Valjeva i Mionice, s obzirom da je reka u tom delu granica između dve opštine, predstavnici tužilaštva i inspekcijskih službi koje su uzele uzorke vode, ali i uginule ribe koja je poslata na Veterinarski institut u Beograd. Napominjem da je uzeti uzorak vode iznad mesta početka trovanja bio bistar, dok je uzorak na samom mestu trovanja  bio bukvalno crn i analiza koja je mogla da se uradi na lisu mesta je pokazala da u vodi nema kiseonika, dok će naredna analiza u referentnoj laboratoriji pokazati koja je otrovna materija bila prisutna“, ospričao je novinarima  Dušan Novoknet, jedan od koordinatora ribočuvarske službe.

Ribočuvari pa ni riblovci ne navode o kom se počiniocu radi, ali su policiju i tužilaštvo uputili na mogućg  počinioca , s obzirom da dobro poznaju reku. Ipak, končanu reč daće istražni organi , a na osnovu pribavljenih dokaza.

„Teško je proceniti koja je količina uginule ribe, jer je još uvek izvačimo, a na potezu od 100 metara smo izvukli 600 kilograma. Reka je u ovom delu nepristupačna, nije dovoljno duboka za čamac, a nije dovoljno plitka za ulazak u čizmama uz opasnost propadanja zbog velike količine mulja, tako da i dalje utvrđujemo razmere štete koja je u svakom slučaju ogromna“, rekao je  Novokmet.

U ovom pomoru najviše je stradao skobalj, potom klen i mrena, ali ribočuvari iz reke izvlače i uginule primerke soma i sitnije bele ribe.

5 comments on “Pomor ribe u Kolubari

  1. Ribolovac

    Ribočuvari neznaju koje kriv,a znaju da kažnjavaju obične ljude.I na kraju nikom,ništa.

    Reply
  2. Branko

    Cudo veliki strucnjak Novokmet nije nasao koje to uradio posto se on u sve oblasti rzaume!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.