Maja Gojković, Marija Obradović i Bratislav Gašić dobitnici plaketa Mišićevih dana

Potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministarka za državnu upravu u lokalnu samoupravu Marija Obradović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić dobitnici su plakete opštine Mionica, koje su im uručene na zatvaranju 25. jubilarnih Mišićevih dana. Plakete je uručio predsednik opštine Boban Janković. Gašić i Obradović prisustvovali su svečanosti, dok je u ime Maje Gojković, plaketu primio šef kabineta Branislav Maričić.

Janković je uručio i Zlatne plakete s likom Živojina Mišića pripadnicima Vojske Srbije pukovniku doktoru Mirjani Milenković, načelniku Centra za mirovne operacije operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije i pukovniku Vladanu Parezanoviću prvom u rangu 64. klase generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Univeziteta odbrane. Plakete se pripadnicima Vojske Srbije dodeljuju za zasluge u oblasti vojne nauke i doktrine, stvaralaštva, komandovanja i rukovođenja, poštovanja etičkih normi i davanja ličnog primera u izvršavanju zadataka, kao i drugim zaslužnim građanima.

– Svake godine na ovom mestu, nedaleko od Mišićeve rodne kuće sastajemo se da bismo podsetili na veličanstvenu pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Okupljamo se da čovečanstvo podsetimo na hrabrost i odlučnost naših predaka. Na nepokolebljivo rodoljublje srpskog seljaka. Ove godine obeležavamo još jedan značajan datum – 100 godina od smrti vojvode Živojina Mišića, koji je zauvek zadužio Mionicu. Zadužio Srbiju. Zadužio slobodoljubivu Evropu – rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

On je istakao da su mala Mionica, Srbija i njeni seljaci junaci uticali na tokove svetske istorije i razvoj civilizacije.

– Novi svet, i ideja o Društvu naroda, koju je Vudro Vilson, prijatelj Srbije promovisao u Versaju, imaju svoje korene ovde u Mionici, na reci Ribnici gde je Mišić preuzeo komandu nad Prvom armijom. U Divcima, kuda je išao glavni napad Mišićeve veličanstvene pobede.

Bez Kolubarske bitke, u čiju čast ćemo sagraditi spomen kuću, u kojoj će đaci iz Srbije i regiona, i turisti iz celog sveta učiti o čojstvu i junaštvu, ne bi bilo Solunskog fronta. Ne bi bilo Kajmakčalana. Ne bi bilo Amijena, Soasona. Niti Versaja. Veličanstveno junaštvo Mišića i srpskih vojnika nas obavezuju da se poklonimo njihovim senima! – rekao je Janković.

Predsednik opštine Mionica takođe je istakao da Srbija i Mionica danas imaju druge perspektive.

– Danas su druga vremena, u odnosu na 1914. godinu. Politika našeg predsednika Aleksandra Vučića nije da vodimo ratove, nego da živimo u miru. Da gradimo bolju budućnost za našu decu. Zbog njih moramo biti svesni da je najveća vrednost biti čovek. I da je obaveza svih nas da se borimo za prosperitet zajednice. Zato je ova godina posebna za nas. Opština Mionica će ove godine imati rekordne investicije u projekte koji će omogućiti da nam svima bude bolje – kazao je Janković.

U okviru kulturno-umetničkog programa nastupili su sopran Olivera Bolta, glumac  Ljubivoje Marković i Sekstet Beogradske filharmonije.

U zabavnom delu programa održan je koncert Milice Pavlović.

Mionica, 20. jul 2021. godine

7 comments on “Maja Gojković, Marija Obradović i Bratislav Gašić dobitnici plaketa Mišićevih dana

 1. Milos Veliki

  Lepo od sps-a sto je dosao da ispostuje i podrzi ovu dodelu nagrada pomenutima. Dirnut sam gestom njihovim.

  Reply
 2. VA

  Nema veze staje presednik Mionice uvek neka dešavanja i otvaranja dešavajuse u Mionici za razliku od Valjeva.

  Reply
 3. sin anarhije

  Kad bi VOJVODA ustao iz groba , prosli bi gore nego austrougari svojevremeno …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.