Čarna: Sterilizacije za napuštene pse

Projekat, , Glas valjevskog Džekija“, kojim j Udruženje ljubitelja životinja iz Vajeva Čarna  konkurisalo za program Aktivne zajednice ugledne fondacije ,,Trag“, je  prihvaćen!

Fondacija ,,Trag“ https://tragfondacija.org/  raspisala je konkurs za program Aktivne zajednice. Od 91 projektne ideje, podršku je dobilo 9, a ideja udruženja ,,Čarna“ je među njima. Meseci rada i posvećenosti konačno su nagrađeni. U ovom Udruženju navode da ka jasnom cilju idu zahvaljujući podršci naših građana. 

“Projektom ,,Glas valjevskog Džekija“ nastavljamo sa našom misijom, a to je doprinos rešavanju problema napuštenih pasa na teritoriji grada Valjeva. Tri glavna cilja su:

– smanjenje broja napuštenih pasa putem sterilizacije i udomljavanja;   

– podizanje svesti lokalne zajednice o pojmu dobrobiti životinja i odgovornom vlasništvu, kao i značaju sterilizacije/kastracije i udomljavanja; 

– javno podsećanje lokalne samouprave na sprovođenje postojećih propisa o zaštiti dobrobiti napuštenih pasa, Navodi se u saopštenju Udruženja.
Projekat, u vrednosti od 399.862,86 din. trajaće 7 meseci i sastojaće se iz:

– 26 sterilizacija napuštenih pasa na teritoriji Valjeva, uz pomoć Veterinarske stanice ,,Dival“ i Veterinarskog centra ,,Valjevo“;

– informativne kampanje (deljenje plakata i flajera, konstantna medijska kampanja na televiziji, u štampi i na društvenim mrežama), redovnih akcija udomljavanja uz kafu sa komšijama na različitim lokacijama, izložbe udomljenih i sterilisanih pasa, tribine i razgovora s građanima o Zakonu o dobrobiti pasa, značaju sterilizacije i udomljavanju, neformalne edukacije dece u vrtiću o humanom i odgovornom odnosu prema psima, kao i projekcije filmova o napuštenim psima, praćenih diskusijom.

U planu su i redovni razgovori koji će se realizovati na društvenim mrežama, tokom kojih će građani moći da daju sugestije, ostave komentare i diskutuju o realizovanim i budućim događajima. Na pomenutim stranicama bićete blagovremeno obavešteni o ovim, kao i svim drugim aktivnostima. 

“Udruženje ,,Čarna“ akcenat stavlja na sterilizacije, pa tako svakog meseca, u okviru svojih mogućnosti, omogućava besplatne sterilizacije za kuce i mace koje žive na ulici ili za one o kojima brinu ljudi koji nisu u mogućnosti da sami iznesu troškove. Pored toga, bavimo se i udomljavanjem pasa putem objava na društvenih mrežama. Želimo da utičemo na uzrok, a ne na posledice, jer bismo onda ušli u jedan začaran krug. Strpljivo i postupno idemo ka cilju. Više o celokupnom našem radu možete saznati na drustvenim mrežama. Pozivamo naše sugrađane da se uključe na koji god način žele. Verujemo da će biti uzbudljivo i njima i nama!”, navodi se u Saopštenju.

5 comments on “Čarna: Sterilizacije za napuštene pse

    1. Branci

      Bravo za Carnu, psi su najverniji covekovi prijatelji, ziva bica kojima treba ljubav i pažnja. Podrzavam vas svim srcem. Bravo jos jenom i samo napred.

      Reply
  1. dedagaga

    Претерана „брига“ о напоштеним куцама и мацама довела је до угрожавања безбедности грађана, нарочито деце и старих особа, као и до покоља других животиња – оваца и живинде, на пример. И то не само у Ваљеву.
    Са друге стране, враћање стерилисаних паса на улицу јесте нехуман чин, јер су опет без станишта, изложени глади, нехигијени и заразама.
    Удружење вањевских потрошача подржаће сваку активност у погледу добробити животиња, али не само бивших кућних љубимаца и не на штету наших суграђана. јер и они имају право на миран и безбедан живот.
    Драган Д. Поповић, председник удружења ваљевских потрошача – ВАПОТ.

    Reply
  2. Vera

    Milos Marjanovic
    Nigde ne pise „ugledna“
    A, i sta vas briga, ako vam nije stalo do dobrobiti zivotinja

    Reply
    1. Милош Марјановић

      Пише пише. Мало пажљивије да се чита

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.