Grad rešava pitanje vodosnabdevanja na Divčibarama

Grad Valjevo raspisao je javnu nabavku za projektovanje I izgradnju lokalnog vodosistema na Divčibarama. Za ovu namenu grad je opredelio 200 miliona dinara. “Ako želimo da razvijamo Divčibare vodosnabdevanje i otpadne vode su nam prioriteti”, kaže gradonačelnik Lazar Gojković.

Da Divčibare imaju problem sa vodom odavno je dobro poznata priča . U trenutku kada ovo planinsko mesto doživljava svoju ekspanziju potrebe za vodom se ujedno I povećavaju . Svi su izgledi da bi sada višegodišnji problem Divibara sa vodosnabbdevanjem u narednom periodu mogao biti rešen. Za ovu namenu grad je opredelio 200 miliona dinara.

Kada su u pitanju do sada izvodjeni radovi na Divčibarama po pitanju vodosnabdevanja poznato je da su u periodu od 1926. do 1941. godine za snabdevanje Divčibara vodom služila su tri izvora, tri higijenska bunara i jedna pumpa. Najjači izvor bio je na levoj obali Žujana, jednog od izvoriš- nih krakova Crne Kamenice. Kao prirodni izvori vode postoje pet česmi od kojih se dve nalaze u centralnom delu mesta. U cilju rešavanja pitanja snabdevanja vodom za piće stanovnika turističkog mesta urađen je vodovodni sistem.

U toku je realizacija projekta automatizacije rada pumpi za punjenje rezervoara vode za piće. Voda iz sabirnog rezervoara, koji se nalazi u okviru samog postrojenja se pomoću pumpi u pumpnoj stanici transportuje u rezervoar zapremine 2×200 m3 a odatle se korisnici vodom za piće snabdevaju gravitacijom.

Postojeća primarna vodovodna mreža profila od AC Ø 63-150, dužine oko 2,8 km, i karakteriše je pojava čestih kvarova. Osim toga cevovodi su urađeni od ekološki neprihvatljivih materijala zbog čega je Grad Valjevo izvršilo investicione aktivnosti na zameni kritičnih delova cevovoda i proširenju postojeće mreže. Umesto azbest cementnih cevi ugrađivane su  polietilenske cevi prečnika od 90 do 160 mm.

Ipak svi do sada izvedeni radovi nisu obezbedili i dovoljne kapacitete vode za ovo turističko mesto . Uredno snabdevanje vodom jeste jedan od prioriteta za sam razvoj Divčibara kao turističke destinacije.

„Ako želimo da razvijamo Divčibare , a moram reći da postoji veliko interesovanje od strane investitora i ako želimo da povećamo atraktivnost lokacije, preduslov svega jeste vodovodna mreža, odnosno urednost u snabdevanju. Uporedo grad radi i na projektovanju postrojenja za preradu otpadnih voda čime će ta celina biti u potpunosti zaokružena“, kaže o raspisanoj javnoj nabavci gradonačelnik Lazar Gojković.

Projektom se traži

*Idejno rešenje vodosnabdevanja turističkog mesta Divčibare koje će biti sastavni deo Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare.

*Izrada projektne dokumentacije povezivanja postojećih bunara u vodovodni sistem turističkog mesta Divčibare

*Izrada potisno-distributivnog cevovoda

*Izrada objakata na mreži:

*Izrada rezervoara od V= 600m3 sa pripadajućom opremom i cevnim razvodom.

*Ostali radovi:

-geodetsko snimanje instalacija za podzemni katastar,

-uvođenje daljinskog nadzora iupravljanja (SCADA sistem za dve pumpne stanice, šahtu, rezervoar i nadzorne jedinice u PPVP Divčibare),

-formiranje GIS-a (prikupljanje podataka i ažuriranje postojećeg GIS-a u posedu JKP „Vodovod – Valjevo“.

Kako Vamedia saznaje, u Gradsku upravu gotovo svakodnevno pristižu zahtevi za izdavanje gradjevinskih dozvola za izgradnju smeštajnih kapaciteta.

12 comments on “Grad rešava pitanje vodosnabdevanja na Divčibarama

 1. Veroljub

  Hocete da kazete da projektovanje kosta 200 miliona dinara?! Da li ste realni?! Vi samo projektujete, a nikakvih radova nigde, sve je katastrofalno!

  Reply
 2. Urbanista

  Ako možete da rešite vodu što ne rešite i bazen,ili pijacu ili kanalizaciju a ne što ste sa ekspanzijom od vazdušne banje napravili banju smrada i đubreta, bolje da nije bilo ekspanzije,tek dolazi do ekološka katastrofa

  Reply
  1. Divčibare u srcu ❤️

   A šta je sa deponijom i ruglom koje je napravljeno tik ispod Golubca? Svakim danom niču nova gradilišta i nove gomile otpada. Pred izbore je počelo saniranje iste i nikada nije završeno, kamioni puni otpada dolaze a inspekcije nigde na vidiku. Prave kratere po makadamu koji se isto tako naspe rizlom pred izbore i posle padne u zaborav. Molim gospodina gradonačelnika da prošeta malo dalje od Teodosića da vidi pravo stanje.

   Reply
 3. Čiča

  Rešite prvo pijacu,dve godine je prošlo..A ovo neće biti gotovo ni za deset godina..

  Reply
 4. Zivojin

  A ostali seoski vodovodi nebitni. Samo daj divcibare da se zaperu kad dodju kod teodosica u hotel, da njima ne zafali

  Reply
  1. Ljiljana

   Izdavanjem dozvola za gradnju uništili ste Divčibare, nema struje, nema vode, kanalizacije se izliva iz septickih jama investitora. Napravili ste haos. E posle haosa, setili ste se da napravite projekat. Da nije tužno bilo bi stvarno smešno stručnjaci. Još se hvalite, sramota!

   Reply
 5. slobodan

  Ulozite nesto i u ovaj grad,kako vas nije sramota pet godina se bavite sami sobom! Sta gradjane Valjeva briga za Divcibare,ko vam dozvoljava da gradske pare iznosite na Divcibare,ovaj grad nikada nije imao nesposobniji gradski tim od ovog i prethodnog!

  Reply
 6. Nenadamse

  Voda,kanalizacija,obećano u martu trafo postrojenje za Divčibare , Rupe u asfaltu kod Maljena , divlja deponija na 1500 metara od centra u nepostojanju određivanja lokacije za istu od strane opštine Valjevo, itd,,, Divčibare nisu mogle dobiti lošije mentore da su sve birali po celoj Srbiji.

  Reply
 7. Živoslavka, Boba

  Iskreno mislim da Divčibare postaju ruglo. Koja planina, isekoše svu šumu da bi napravili apartmane. Đubreta i otpada na sve strane. Smrad se širi svuda. Lokalni putevi grozni. Sada kvadovi jure kao da ne postoje naselja. Apoteka ne radi. Dežurnog lekara nema. Pijaca ne radi. Prodavnica čuvenog Pepe, da te zaboli glava od cena. Ja Vas gospodo pitam kada ste bili na Divčibarama?

  Reply
 8. Darko

  Gde god priđeš smrdi kanalizacija. Akođse šetaš pored reka ili potoka smrad. Smeće na sve strane. Gradi se i seče šuma. Prljavština od kamiona. Kontejneri za smeće prepuni, čudni i zaudaraju. Kvadovi razrovarili sve lepe šetačke staze, šume se suše i propadaju. Buka od hotelskih klima i ventilacija ti nedaju više mir koji bio na Divčibarima. I dalje problem sa strujom, vodosnabdevanjem. Ne postoji centar već jedno ruglo. Improvizovana pijaca kao pored magistrale. Jesina prodavnica srednji vek. Nema ambulante, apoteke, doma zdravlja. Nešro nekom da se desi neće doći hitna iz Valjeva. Možda malo sutra.

  Reply
 9. Dijana

  Divcibare zaobilaziti u najsirem luku.
  Prodaja » apartmana” staje. Gradili ih uzalud.
  Ima puno zdravijih planinskih mesta od ove pomijare od Divcibara.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.