Danas je Petrovdan

      1 коментар на Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva  danas  obeležava Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.U Valjevu sinoć po običaju na sve strane gorele lile.

Sveti apostol Petar I pre nego što je postao apostol Božiji zvao se Simon. On je brat svetog apostola Andreja Prvozvanog iz grada Vitsaide. Po zanimanju je bio ribar, po prirodi prostodušan i bogobojažljiv, držao se zapovesti Gospodnje.  Kao vrhovni među apostolima bio je  prvi učitelj i propovednik. Propovedao je Jevanđelje po Palestini, Maloj Aziji i Italiji, lečio bolesne I vaskrsavao mrtve. Car Neron ga je osudio na smrt, i bio je  raspet na krst, ali naopako, jer su  smatrali da nije dostojan iste smrti kao Gospod.

Sveti apostol Pavle pre apostolstva zvao se Savle.  Propovedao je Jevanđelje širom sveta, Život mu je stalno visio o koncu. Bio je posečen u Rimu, u vreme cara Nerona, baš kada i apostol Petar.

U našem narodu postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika,  pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Lile su sinoć paljene I u Valjevu pa se na raznim stranama grada mogao videti dim. Lile su se u gradu prodavale po ceni od 150 I 250 dinara u zavisnosti od toga koliko je kore trešnje na lilku.

Paljenje lila bio je dugo vremena običaj koji je naročito u selima okupljao veliki broj dece, na žalost u valjevskim selima sada je dece sve manje, ali su tradiciju paljenja lila zadržala deca u gradu.

Običaj nalaže da se lile pale na raskrsnicama ili u centru sela , a deca u gradu ipak to moraju da učine na trotoarima I na manje prometnim ulicama.

Jedno od mesta na kom je paljena lila sinoć bio je I deo u Brdjanima kod groba slikara Ljube Popovića.

1 comment on “Danas je Petrovdan

  1. Istorija

    Na Petrovdan 99g,podignut je ustanak u Valjevu,pod vođstvom slikara Bogoljuba Arsenijevića a protiv vlasti SPSa i Slobodana Miloševića

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.