Maturante razapinju zbog smeća dok Valjevci „sade“ šporete pored puta

Slike smeća na Gradskom ttrgu posle maturske proslave obišle su Srbiju pa čak bile i tema nekih nacionalnih medija. Tako je Valjevo dospelo u žižu javnosti zbog maturanata i objave, a ne zbog recimo desetina nagrada Gimnazijalaca, osvojenih prvih mesta na republičkim takmičenjima  u osnovnim školama, uspeha malih muzičara i sportista. Deca su iza sebe ostavila smeće, a da li je istina zapravo negde na sredini? Da nismo slučajno, možda i namerno zaboravili da se naša deca prvo ugledaju na nas?

printscreen/facebook/grupa Valjevo i Valjevci/objava/javno

Posle godinu i po dana izostanka bilo kakvog okupljanja , onlajn nastave i učenja na privatno plaćenim časovima, valjevski maturanti na Gradskom trgu proslavili su svoje mature jer još uvek nije poznato ni da li će onih pavih maturskih večeri i biti. Izostaće vrlo moguće maturske haljine i prvi put obučeno odelo , ruže i prva profesionalna šminka. Poslednjih godina u Srbiji je gotovo postao običaj da maturanti poslednjeg dana škole imaju zajedničku proslavu na trgovima i ulicama, a ranijih godina vidjani su i trubači na čelu kolone. Valjevska deca na ovaj način su takodje slavila  kraj svojih bezbrižnih školskih dana. Odatle sa Gradskog trga razišli su se svako sa svojim željama i planovima za sopstvenu budućnost. Neki od njih jednog dana biće lekari, drugi pravnici, treći poreznici, inženjeri, preduzetnici.

Neki od njih ostaće u Valjevu, a veliki broj otići će zauvek iz Valjeva i budućnost sagraditi u drugim gradovima i zemljama. Tu na Trgu ostavili su iza sebe nerazdvojna prijateljstva, uspomene, smešne i tužne dogadjaje koji će zauvek biti deo njih. I svi ti dogadjaji biće zauvek neraskidivo vezani za ovaj grad, za Valjevo iz kog su potekli , Valjevo kao mesto njihovog detinjstva i snova. Odatle sa tog Trga otišli su u budućnost koja je za njih neizvesna i nesigurna . Tu na Trgu, oni su bili jednaki i više nikad to neće biti.

Ipak sve  ovo , nije bila tema napisa u nacionalnim medijima. Izostale su takodje još neke vesti poput uspeha koje su ta deca postigla za vreme svog školovanja i činjenice da je na tim takmičenjima pored prvih mesta stajalo da je učenik  iz Valjeva. Izostalo je takodje i podsećanje da su valjevski mladi sportisti osvajali medalje , nastupaju za reprezentacije države i da ih vrbuju veliki timovi.

Sve je to izostalo , a valjevski maturanti su zbog smeća koje ostalo iza njih postali poznati. Pa se razvila i diskusija o tome da li su nevaspitani, da li nemaju kućnog vaspitanja, da li tako rade i u svojoj kući i dvorištu? Nakon toga usledio je napad na JKP Vidrak koje nije postavilo dovoljno kanti ili bile su kante pa bile prepune, što nisu u ponoć odmah očistili , šta se čeka?

Ali, ako već postavljamo pitanja možda bi trebalo na njih da odgovorimo.

Kad smo kod vaspitanja , pogledajmo za trenutak šta to naša deca neprestano gledaju? Divlje deponije na sve strane, kanalizacija koja se uliva u reku, paljenje guma , šporeti i trosedi pored puta, veš mašine i uginule životinje u kanalima za odvodnjavanje, čas bela čas crvena Kolubara, nenastanjeni placevi zarasli u korov, gradjevinski otpad u kraju trotoara, deponija koja je prerasla visine okolnih kuća, svinjci pored reke, kokošinjci na krovovima zgrada, kiseli kupus u kanalizaciji.

Ne, to nije sve. Pogledajmo malo bliže, ali ne toliko blizu jer vam sa zidova zgrada može pasti deo fasade na glavu, može nas pljusnuti i voda sa neke terase, može nas pogoditi i kesa sa nekog prozora . Trebalo bi da gledamo i kuda idemo jer se na sred trotoara možemo sudariti sa kafanskim stolom, trafikom, reklamom, povremeno ćemo morati da sidjemo i na kolovoz jer od parkiranih automobila trotoar više nije za korišćenje. Ako se od svega i umorite vodite računa gde ćete sesti jer se klupe lome svakodnevno, fleke od motornog ulja su  normalna pojava.

To je ambijent u kom žive valjevska deca. Ona dobro znaju da se pokošena trava nosi na kraj ulice, drva i ugalj istovaraju na kolovoz i trotoar, dvorišne staze se peru tako da se  prljava voda sliva kod komšije, sneg ispred kuće treba baciti na kolovoz, zimi treba parkirati auto na kolovozu da kamion koji čisti ne može da prodje, povremeno treba razbiti uličnu sijalicu jer se skupljaju bube na fasadi, štence sa kojima ne znamo šta ćemo treba ostaviti negde pored puta , a najbolje zbog brige o njima u nekom naselju gde ima ljudi , ali dva bloka dalje od kuće. Oni već znaju da od malih nogu budu košarkaši, vežbaju svakodnevno ubacivanje za trojku masnih papira i kesa  u kante na tri metra, e sad nisu svi Djordjević. Naravno da smo ih naučili da ako se slavi, muziku treba pojačati  na više od 65Db ili bar toliko da komšija presedi noć, urinirati treba iza kafane, najbolje uz nečiju ogradu, forland reke treba izbetonirati, klime treba postaviti tako da spoljašnje jedinice kaplju na glavu prolaznicima ili još bolje postaviti je na objekat koji je pod zaštitom….

Dileme nema, deca su trebala da smeće bace u kante, da možda organizuju i čišćenje nakon proslave, ali jesmo li ih tako naučili? Jesmo li im, svako od nas svojim primerom kao roditelji, susedi, rodjaci, pokazali kako treba? Ili su naša deca samo ponovila ono što mi svakodnevno radimo? Samo svi oni i odjednom.

Možda, jednom svi zajedno naučimo da smo živi primeri i uzori našoj deci bez obzira na to čime se bavimo, koliko zaradjujemo, da li smo ili nismo članovi, drugovi ili gospoda. Možda jednom, a nekad moramo početi inače nam se oni koji odlaze nikada više neće vratiti.

Gradski trg ili što bi maturanti rekli „na Beku“, je očišćen, ostali su samo odjeci, a retki su oni koji su shvatili da su ta deca u stvari mi  jer kako rekoše naši stari : „Da padne kruška pod jabuku, e to ne biva!“ 

20 comments on “Maturante razapinju zbog smeća dok Valjevci „sade“ šporete pored puta

 1. Valjevac

  Da imaju pameti , stida i sramote ali i osjećaja kajanja i grize savjesti svi maturanti su mogli sami da se organizuju sami ovog vikenda ili sljedećeg i da za jedno pre podne pokažu da su dorasli i odgovorni da pokupe svo smeće iz parkova, očiste ulice, trgove, korito Kolubare, naselja. Ovako….. ništa. Mogli su pokazati na taj način da nisu kao mi. Makar jedan dan. Onda bi bilo nade za ovaj grad i ovu zemlju. Ne mogu da verujem da posle ove bruje i skandala koje je videla cela Srbija nikom od njih nije palo na pamet da očiste svoj grad, nezavisno ko ga je isprljao. Mi imamo samo naše Valjevo. Umesto toga filozofiraju i oni i roditelji po društvenim mrežama o tome. Pokažite da volite svoj grad i organizuje njegovo čišćenje. Gradjani Valjeva će vam biti zahvalni.

  Reply
  1. Istina

   Ti treba, kao i mnogi drugi da ideš hitno na pregled. O kakvom bre čišćenju grada i parkova pričaš? Uzmi pa čisti svoje dvorište i kuću, a ovo što si nabrojao, zna se ko treba da čisti…
   Deco, nismo uspeli da 30 godina napravimo normalno društvo i nećemo uspeti verovatno nikada. Zato bežite što pre u te uređene zemlje gde ćete na miru proslavlajti studentske dane i gde će posle vas sigurno neko počistiti sve zaprljano, onaj koji je dobro plaćen i čiji je to posao.
   Srećno u novi život.

   Reply
 2. Pera

  Deca su nam dobra, mi stariji smo bolesni. Nismo uspeli da naparvimo državu 30 godina. Bauljamo i ne znamo u kom smeru idemo, a pogotovo u današnje vreme.
  Tekst je poznat, ništa novo nije rečeno. Odlični su primeri i trotoara i kafića i pasa i uriniranja…
  Što se tiče proslave, dece i smeća posle njih, deca nemaju ni jedan promil odgovornosti. Ovakvi, još višestruko masovniji događaji se dešavaju svugde u svetu. I naravno da iza učesnika na masovnim okupljanjima ostaje smeće. Međutim službe koje se bave održavanjem čistoće to počiste u najkraćem mogućem roku. Nije strašno ništa ako se to počisti i sutradan. Nemci po čoveku troše oko 70 evra za pirotehniku za Novu godinu i sve što ostane na ulicama posle toga se ne čisti 1. januara, nego narednog radnog dana. Mora malo da traje novogodišnja euforija…
  Elem, mi imamo nesposobnu lokalnu, kao i državnu vlast. Svi sistemi i institucije su razvaljeni do te mere da niko ništa ne zna i neće da radi.
  Opasni psi su bez korpi, a često i bez povodca, inspekcijske službe kao da ne postoje, Vidrak kao da ne postoji, kontejnera nema kao da su od zlata, rupe na svim ulicama, sve prekopano, cveće uvelo, policija kao da je uvela, sudije, tužioci su zaboravili svoje zakletve, a nije ništa bolje ni u zdravstvu i prosveti…
  Ako ima jedan segment u društvu da liči na normalan, neka neko napiše.

  Reply
  1. Goran

   Zadruga, previše je gledate?
   Nisu platili što su hteli, sami bi počistili, platili su jer je to uslov da možete imati proslavu na javnom mestu, komunalno preduzeće!
   Barem 2 vrhunska mašinca, 3 advokata, 4 sudije, 5 lekara, 7 građevinaca, 10 agronoma nek da ta generacija, dozvoljavam im sve, samo dase steknu uslovi da ostanu ovde. Ovako… Maruranti, Đilas i Šolak su krivi!

   Reply
 3. Anika

  Za ciscene grada postoje sluzbe. Sta radi Vidrak? Da li ste culi da su nekad, makar samo jednom, gosti u restoranu (recimo, posle svadbe), pocistili restoran, oprali sudove, zamenili stolnjake? Za to su placeni radnici, oni to urade odmah, u roku od par sati. Sta tu nije jasno? Vamedija je ,odavno ,stala na „onu“ stranu novinarstva- brani neodbranjivo, i bas me razocarala.

  Reply
 4. Placite za nama

  Opet zaboravljate glavnu stvar!
  Nama je naplatilo JKP Vidrak uslugu poslavljanja javnih wc i sakupljanja i uklanjanja otpada posle zurke!
  Platili smo bezmalo 114000 ili 1100 eura za 4 stvari:
  1. Obezbedjenje = doo. Dekapolit
  2. Ozvucenje (poreska neka zatrazi prijavu prihoda)
  3. dee jey (poreska nek vidi da li je platio porez na te pare)
  4. JKP Vidraku sakupljanje komunalnog otpada i njegovo uklanjanje!
  Nismo mi krivi sto ima 6 kanti evo linka slike pa vidite da su pune!
  Nismo mi krivi sto JKP nije obavio svoju delatnost i to nije jedino sto ne obavljaju, nece da pokose travu, bez trimera, ne znam kako su kosili pre 30 godina nije bilo buke vise je bilo povrsina za kosenje, danas 2/3 vise izgradjeno, ide sa duvaljkom, zagadjuje vazduh, dize prasinu, pravi buku, trimer kamencice servira kao Novak backhand, a odete do Brdjana a ono pokoseno samo metar od ivicnjaka a dalje je sad ce skoro 2m travuljina i Ambrozija!
  Zasto bi ako ste platili uslugu odnosenja smeca (kontejner ili kanta) vi vasu kantu uzeli i isli kolima do deponoje da je prospete?
  Kad su naplatili neka izrse obavezu, sto ovde kao i tamo ne vidimo kritiku JKp jer ne mogu drugaricu kritikovati?
  Problem nisu maturanti vama smeta Tehnicka skola koja je najbolja a zatim i Gimnazija, jer ste jedino Gimnaziju i tehnicku provlacili preko pisanih reci i snimaka sto slika!
  Problem je JKP Vidrak koji ce posle mitinga SNS rucno pokupiti i nagaznu rasprskavajucu minu = .ovno, bez naplate a grad ne umeju da pocite.
  Znate sta je ovaj linc poruka SNS nama mladima da ako ne budemo glasali za njih provucice nas kroz toplog zeca?
  Necu glasati jer odlazim na fakultet a onda daleko odavde u drugu normalnu zemlju gde se naplacene usluge izvrsavaju bezpogovorno po planu! Uredjeno drustvo, a ako budem imala prilike glasacu u ambasadi, da vam biram sto goru vlast jer bolju ne zasluzujete!
  Nismo mi obrukali grad vec JKP …

  Reply
   1. Iki

    Kad budes isao sa boljom polovinom na veselj ili proslavu svojih 30 godina mature, eventualno sahranu, ponesite Mer i sundjer, metlu i dzubrovnik da za sobom ocistite i operete, moze?
    Kad grad trazi da platis platis..! Da nisu trazili, da se plati mi bi organizovali ciscenje. Nego sta ces, nemas svoje ja, pa prepisujes od komunjara, mislim se, prelazite li na crveno?

    Reply
  1. Istina

   Tako je!
   Bežit iz ovog smeća, prljavštine i proklete avlije…
   Svugde se prave studentske žurke u celom svetu isto tako ostane smeće, ali do momenta dok ga ne počisti nadležna služba.
   Kod nas je sve mrtvo osim tajkuna i njihovih sendvičara…
   Srećno u novi život!

   Reply
 5. Goran Markovic

  Pustite decu pa zar su Trebli da dojdu sa kravatama i rukama u dzepu, kada je bila velika opsada od Covid 19 i tada ste na omladinu i decu imali primedbe i sada kada im je to jednom i nikada više bi opet .Sve najbolje decoi puno uspeha u životu .

  Reply
 6. Miloš Marjanović

  ne vidoh u tekstovima da li je skup bio prijavljen? da li su dogovorili oko sređivanja…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.