Malina čeka berače

      1 коментар на Malina čeka berače

Cena maline ove godine mogla bi se kretati oko 300 dinara za kilogram , a razlog tom je deficit ovog voća na svetskom tržištu. Malinari već sada traže berače i nude visoke dnevnice, ali zainteresovanih i nema.

Malina bi ove sezone mogla biti nikad skuplja pa se predvidja da se cena može kretati i do 320 dinara za kilogram. Stručnjaci za voćarstvo tvrde da je na tržištu u svetu trenutno deficit kvalitetne maline, a razlog tome jeste pad proizvodnje pa i samog roda.

U valjevskom kraju maline odavno nema u količinama u kojoj je bilo nekad, bolesti i niska cena uticale su da se malinjaci prepolove , a neki su i odustali od nove sadnje. Ipak oni koji su ostali verni proizvodnji ovog voća već ovih dana traže berače. Proizvodjači su voljni da ove sezone berača plate i do 3500 dinara dnevno uz tri obroka , a ponegde i noćenje.

Sudeći po objavama na drušštvenim mrežama malo je onih koji se odlučuju da ovog leta zarade novac u malinjacima iako za deset dana berbe može da se prihoduje minimalna zarada u Srbiji.

Neće biti novina ako ove godine u valjevskim malinjacima malinu budu brali ljudi iz drugih gradova Srbije jer je takav scenario već vidjen.

Malinare pored brige o kvalitetu roda i angažovnju berača brinu i uslovi skladištenja pa i otkupa. Medju brojnim brigama uvek je prisutna i ona vezana za puteve koji nisu sjajni pa se malina drobi u prevozu.

1 comment on “Malina čeka berače

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.