Konačno igrališta za MZ preko reke Kolubare

Rebalansom budžeta za ovu godinu u Valjevu je predvidjena izgradnja četiri tipska dečija igrališta. Pored igrališta, grad je konkurisao za sredstva za eko-parkiće.

U usvojenom rebalansu budžeta se navodi da je u ovoj godini za izgradnju 4 dečija igrališta predvidjen iznos od 6,5 miliona dinara.

Kako se može videti u okviru rebalansa planirana je I izradnja sportskog I dečijeg igrališta u naselju Popare, ali I u Novom naselju. Ipak za ovu namenu novac nije predvidjen u ovoj godini.

Ministarstvo za populacionu politiku gradu Valjevu opredelilo je za 2020 godinu sredstva u visini od 30, 3 miliona, a izmedju ostalog sredstva su predvidjena I  za rekonstrukcija lokalnih mesnih zajednica : izgradnju igrališta u ruralnim delovima grada(Kula Nenadovića, naselje Milorada Pavlovića, naselje Sretena Dudića, Novo naselje).

Kako Vamedia saznaje, ova igrališta su  uradjena, ali ne sva na predloženim lokacijama jer je u slučaju lokacije kod Kule Nenadovića zbog zaštićene zone igralište bilo nemoguće uraditi pa je uz dozvolu ministarstva isto uradjeno u naselju Kolubara 2. U Gradskoj upravi saznajemo da rekonstrukcija MZ tek treba da počne.

Ukoliko bi predvidjeno rebalasnom bilo I realizovano uz sredstva ministarstva to bi značilo da će valjevska deca u ovoj godini dobiti više igrališta. To bi takodje značilo I da se igralištu I sportskom terenu mogu nadati I deca sa desne strane reka Kolubare. Već godinama govori se o igralištu za decu na Poparama . Podsećamo, grad Valjevo propustio je priliku najpre u periodu od 2008. do 2012. godine da odobrena sredstva stranog donator iskoristi za izgradnju igrališta u ovom delu grada. Navedeni razlog bila je činjenica da grad ne poseduje odgovarajuće zemljište u pomenutom delu.Umesto konkretnog igrališta na prostoru pored marketa Europrom na Poparama postavljeno je tek nekoliko sprava.

U periodu od 2012 do 2016. godine tadašnja Direkcija za izgradnju u Valjevu je uradila nekoliko dečijih igrališta medju kojima je najatraktivnije igralište na Pećini. U tom periodu igralište na Poparama je rekonstrisano, zamenjen mobilijar I postavljene drvene pečurke.

Ulaganja nakon toga za ovaj deo grada nije bilo. Bez ogrališta su I deca u MZ Gradac , Degurić, Stari grad.

Najčešći razlozi što igrališta izostaju, a koji se neretko navodi jeste nedostatak zemljišta. Taj razlog I sada je problem. A to praktično znači da grad Valjevo nije uspeo da u prošlosti kupi bar po jedan plac u svakoj od pomenutih MZ. S obzirom da u GUP-u ništa nije menjano po tom pitanju to istovremeno znači da godinama unazad niko o tome nije ozbiljno ni razmišljao.

Grad je konkurisao za sredstva u ministarstvu ekologije za izgradnju eko-parkića . Projekat predvidja izgradju čak 7 igrališta parkića koja po površini treba da budu veća od stadardnih igrališta da sadrže klupe I kante za smeće, ali I nove sadnice stabala.

U predloženom projektu upravo se  navode lokacije koje se izmedju ostalih odnose I na desnu stranu reke Kolubare. Jedna od lokacija je deo zemljišta desno od Pete škole što je godinama zarastao prostor, druga kod Studija Trnavac jer kako saznajemo obdanište Vidra nema svoje igralište , treća u blizini grobnog mesta Ljube Popovića, sve ukupno sedam lokacija .

“Mi možemo da raspišemo tendere odmah za igrališta koja smo predvideli, ali je odlučeno da sačekamo još malo da vidimo da li će ministarstvo opredeliti sredstva za eko parkiće da ne bismo došli u situaciju da na jednom mestu treba da imamo oboje . Ono što je sigurno, na desnoj strani reke Kolubare, gde imamo nekoliko velikih Mesnih zajednica biće uradjena igrališta”, objašnjava načelnik odeljenja za infrastrukturu Branko Vuković..

S obzirom da će 4 igrališta koštati 6,5 miliona , više nego ikad postavlja se pitanje šta je zapravo koštalo 4,5 miliona dinara koliko je cifra za izgradnju tzv skvera u Kolubari 2? Zanimljivo je da je pomenuti skver trebalo da bude izgradjen još u 2019. godini, ali je njegova izgradnja započeta pred izbore.

5 comments on “Konačno igrališta za MZ preko reke Kolubare

 1. Mare

  Bitno je da će biti sve više kvalitetno izgrađenih igrališta za decu kso i eko prakići koje pomaže i ministarstvo.

  Reply
 2. sin anarhije

  Ta igralista te Mz cekaju godinama jer je neko drpio lovu i prosao nekaznjen , a onda se javljaju kreature kao ovaj mare i jos hvale … pa zar je moguce da ljudi toliko mozga nemaju ….

  Reply
 3. Goran Markovic

  ,,Mare,,Al lupas tastature koje crno igraliste pogledaj koji je,, kvalitet,, uradjenih , zar deca tu da se igraju , ko je izvodjac radova , ko je nadzorni organ ?Sram vas bilo , da Ministaratvo opredeli novac a bakamunde sklepaju .Zasto je to tako u Valjevu? Zato sto se tenderi dobijaju lako i onda sta ?Zato Policija i Tuzilastvo regujte jer Valjevo se zahuktava u pravcu koji preti da dostigne vladavinu ,,najboljeg,, gradonacelnika gvozdenovica i njegovih bakamunda.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.