Zaštitinik gradjana pokrenuo kontrolu zbog ubistva žene u Valjevu

Na zvaničnom sajtu zaštitinika gradjana objavljena je informacija o pokretanju postupka kontrole nad institucijama u Valjevu kako bi se utvrdilo postupanje institucija u slučaju ubistva tridesetčetvorogodišnje žene u Valjevu kao i potvrdile informacije koje su preneli mediji da je žrtva partnerskog nasilja i ranije prijavljivala osumnjičenog za isto delo.

“Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, na osnovu informacija iz medija da je žena koja je ubijena u Valjevu više puta prijavljivala nasilje i proganjanje od bivšeg partnera, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Zaštitnik građana od MUP-a traži da mu u roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj i dokumentaciju o postupanju policije u ovom slučaju, a posebno da li je ubijena žena prijavljivala PU Valjevo nasilje od strane bivšeg partnera koji je, prema medijskim informacijama, i ranije prijavljivan za partnersko nasilje.

U izjašnjenju Zaštitniku građana, MUP treba da navede da li su policijski službenici o njenim prijavama obavestili nadležnog dežurnog tužioca, i ako jesu, kakva su uputstva i instrukcije dobili od tužilaštva.

MUP treba da se izjasni i da li je policija imala informacije o kretanju i životu počinioca zločina nakon izlaska iz zatvora, da li je ispitala sve rizike po mogućnost da ponovi partnersko nasilje i da li je postupala u skladu sa tim procenama. Takođe, MUP treba da se izjasni i da li je PU Valjevo imala saznanja da je bivši partner imao dozvolu za posedovanje i upotrebu vatrenog oružja, kao i da li su mu izrečene mere nadzora.

Zaštitnik građana od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju traži da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Valjevu s obzirom da u medijima nema informacija da li je taj CSR imao saznanja kojim oblicima nasilja ubijena žena bila izložena.”, navodi se na sajtu zaštitnika gradjana.

1 comment on “Zaštitinik gradjana pokrenuo kontrolu zbog ubistva žene u Valjevu

  1. Valjevac

    Valjevski MUP je odavno za pretresanje. Načelnici štite narkodilere trguju narkotikcima drže perionice trgovine sugerišu političarima kupuju diplome …..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.