Opština Mionica pokrenula edukativni projekat za decu romske nacionalnosti

Opština Mionica pokrenula je u saradnji s Predškolskom ustanovom „Neven“ projekat „Da se Nanomir pokrene i u vrtić krene“ namenjen romskoj deci uzrata od 3 do 7 godina iz sela Nanomir. Cilj projekta je da se što više dece upiše u vrtiće predškolske ustanove „Neven“. Deca iz Nanomira u malom procentu pohađaju predškolsku ustanovu, a deca uzrasta od  3 do 5.5 godina uopšte ne idu u vrtić.

Decu i njihove roditelje u Nanomiru posetio je i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

-Naša je obaveza da svoj deci na teritoriji mioničke opštine obezbedimo jednake uslove vaspitanja i obrazovanja. Mapirali smo da postoje deca koja nisu obuhvaćena predškolskim vaspitanjem i sada je naš zadatak da animiramo i osvestimo

roditelje koliko je važno da njihova deca uđu u obrazovni sistem. Poseban fokus je na integraciji dece iz osetljivih grupa. Mi želimo da pohađaju pripremni predškolski program i imaju jednako predznanje kao njihovi vršnjaci koji već idu u vrtić. Sve opštinske ustanove su uključene u ovaj proces. Obezbedidili smo besplatan prevoz do vrtića i škole. Kao i svu potrebnu podršku u okviru obrazovne ustanove. Program nastavljamo sve dok sva deca u našoj opštini budu predškolci i školarci – rekao je Janković.

On je dodao i da se intezivno ulagalo u predškolsko i osnovno obrazovanje. Rekonstruisane su osnovna i srednja škola u Mionici, osnovna škola u Rajkoviću, kao i da je opština Mionica konkurisala za rekonstrukciju škole i izgradnju sportske hale u Gornjoj Toplici.  Janković je naglasio da je  u planu i dogradnja vrtića i proširenje kapaciteta, ali i da je 2019. godine investirano 8,7 miliona dinara u opremanje kuhinje u vrtiću  i nabavku minibus za besplatan prevoz dece.

-Danas započinjemo projekat „Da se Nanomir pokrene i u vrtić krene“. Odgovornost opštine Mionica i Predškolske ustanove je da zajedno brinemo o dobrobiti sve dece na teritoriji naše opštine. Projekat će trajati koliko za njim bude potrebe, a njegove efekte ćemo svi zajedno pratiti u narednom periodu – rekla je Branka Petrović, direktorka PU „Neven“.

Projekat „Da se Nanomir pokrene i u vrtić krene sprovodiiće se jednom nedeljno. Predškolsku ustanovu „Neven“ pohađa 320-oro iz čitave opštine Mionica.

Mionica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.