Za sadnju i održavanje zelenih površina ove godine ukupno 35,2 miliona

Iz budžeta grada za poslove službe zelenila o kojima se stara JKP Vidrak ove godine biće izdvojeno 31,2 miliona dinara. Sredstva dobijena od ministarstva, 4 miliona dinara, biće iskorišćena za sadnju 150 stabala duž Ulice Mirka Obradovića.

U susret lepom vremenu JKP Vidrak očekuju i poslovi na uredjenju zelenih površina i sadnji novih sadnica . Kako se navodi u programu ovog preduzeća u toku 2021.god. planira se sadnja cveća u skladu sa preporukom nadzornog organa za zelenilo. Planira se i proizvodnja cveća u plasteniku za potrebe odeljenja za infrastrukturu jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cveća (80.000 komada).

Prema intenzitetu održavanja zelene površine su  podeljene na dve kategorije:

Prva  kategorija obuhvata zelene površine u užem gradskom jezgru (Trg kod SO Valjevo, Trg Živojina Mišića, Desankin venac, Sektor III, Muzej, Trg.P.M.Nenadović, Dom kulture, park Pijac, park Jadar, dr.Miša Pantić, ulične žardinjere, Stara  aut.stanica).

Pešačke staze i platoi  kao i travnjaci ovih površina čistiće se svakim radnim danom, a Trg Ž.Mišića, Desankin venac,Trg kod SO Valjevo čistiće se i nedeljom, državnim i verskim praznikom. Travnjaci će se kositi od aprila do oktobra svakih 7-10 dana ili 3-4 puta u toku meseca. Jedanput mesečno okopavaće se ruže,sezonsko cveće, šiblje i perene. Živa orgada orezivaće se 2 puta u toku godine, a list će se sakupljati i odvoziti jedanput nedeljno po opadanju.

Intenzitet održavanja ostalih zelenih površina razlikuje se od površine do površine.Travnjaci ovih površina kosiće se 1 do 2 puta mesečno, osim travnjaka na prilaznim putevima. Živa  ograda orezaće se 2 puta u toku godine. Travnjaci će se čistiti od opalog lišća 4 puta godišnje, a u proleće će se na svim travnjacima izvršiti prolećno grabuljanje.

Na području turističkog mesta Divčibare planira se košenje travnjaka dva puta godišnje, a čišćenje kako travnjaka tako i staza svakim radnim danom. U kulturno istorijskom kompleksu Brankovina planirano je košenje travnjaka i sanitarno  čišćenje dva puta u toku godine. Sadnja cveća i pobusavanje humke  D. Maksimović jedanput  godišnje.

Grad Valjevo do sada je izdvajao sredstva za koja je raspisivan poseban tender kada je košenje trave u pitanju I to u većoj meri za uklanjanje šiblja I zelenila duž putne infrastrukture. Prošle godine za ovu namenu izdvojeno je oko 3 miliona dinara.

Grad Valjevo je od ministarstva ekologije dobio I 4 miliona dinara za pošumljavanje što je po rečima gradonačelnika Lazara Gojkovića predvidjeno za sadnju 150 stabala duž Ulice Mirka Obradovića I u naselju Kolubara 2.

“Projekat je baziran na principu uređenja zelenih površina grada Valjeva u cilju smanjenja aerozagađenja, naročito u urbanim zonama grada gde je zagađenost najveća. Formiranje zelenih koridora i sadnja drvorednih sadnica po projektu će vizuelno i funkcionalno odvojiti saobraćajnicu, tako da će korisnici ovog velikog linijskog zelenog, urbanog prostora biti odvojeni od buke, saobraćaja, ali i aerozagađenja. Cilj projekta je da se realizuje ozelenjavanje određenih zelenih površina u gradu koje će nam pomoći u smanjenju aerozagađenja, fokus je na uređenju zelene površine – „Promenade uz reku Kolubaru“. Da se oplemeni velikim brojem različitih vrsta sadnica duž cele novoprojektovane ulice Mirka Obradovića. Ulica Mirka Obradovića je značajna za grad zato što je paralelna saobraćajnica sa glavnom saobraćajnicom u gradu, sa Karađorđevom ulicom i „duplim trakama“. Ozelenjavanjem ove ulice pored reke Kolubare i izgradnjom promenade će se u znatnoj meri smanjiti aerozagađenje”, navodi se na sajtu grada u objašnjenju pomenutog projekta.

1 comment on “Za sadnju i održavanje zelenih površina ove godine ukupno 35,2 miliona

  1. Lepa Kata

    Molim vas i Jkp Vidrak da ponovo posadite cvece u parkićima kod Spomenika palim borcima kod Pio Fonda, kod doma Omladine i Doma kulture. Svi gradjani su bili oduševljeni jer su parkovi oko tih zgrada nekako u zapećku sa uređenjem i čišćenjem u odnosu na parkove kid Radio Valjeva i prekoputa apoteke 101. U Karadjordjevoj. Neka naše Valjevo bude ponovo lepo uredno zeleno i čisto.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.