Kreću testiranja i upisi dece

Probni završni ispit u osnovnim školama koji je bio predvidjen za 25. i 26.  april je odložen i biće realizovan danas i sutra. U Valjevu je u toku upis dece u prvi razred, a već su napravljeni planovi za upis dece u srednje valjevske škole. „Ove godine očekujemo 753 djaka prvaka u Valjevu“, rekla je Zorica Jocić načelnica Školske uprave.

Danas će učenici raditi probni test završnog ispita , test iz matematike od 13h, a u subotu od 9h ujutro će raditi test z sprpskog i od 11h kombinovani test. Načelnica ŠU Zorica Jocić kaže da će probni test po svemu ličiti na onaj pravi koji decu očekuje u junu. U škole je već stigao ispitni materijal i škole su spremne za ovaj probni test.

„Što se škola tiče one su spremne , imali smo više sastanaka u vezi ove organizacije testiranja i škole su sasvim upoznate sa procedurama. Škole su dobile uputstvo za upotrebu obrasca 41 i u vezi svih epidemioloških mera koje su na snazi.. To znači da će u učionici biti najviše 15 učenika , u klupi jedan učenik i dva metra razmaka u svakom smeru od učenika do učenika. Odeljenske starišine će proveriti da li su svi stigli, njihove djačke knjižice i podeliti im ID kartice. Deca ulaze u učionicu bez ličnih stvari koje će odložiti ispred učionice. Izrada testa traje 120 min, a dete može izaći i ranije, ako završi test. Dakle nije bilo promena u vezi procedure u odnosu na prethodne godine“, objasnila je proceduru probnog testa Jocić.

Testovi će biti pregledani u školama , a rezultati će biti saopšteni učenicima.Nakon uvida u postignuća učenika , škole će napraviti planove kako da poboljšaju znanje učenika kako bi se što bolje pripremili za završni ispit u junu.

U Valjevskoj gimnaziji oformljen je skening centar gde će biti pregledani testovi završnog testa u junu. Po rečima Jocićeve skening centar je opremljen , a angažovani su profesori informatike kako bi sve bilo uradjeno na pravi način. U Valjevu će biti skenirani testovi za KO i Mačvanski okrug.

Nakon testiranja u junu svršene osnovce očekuje i upis u prvi razred srednjih škola. Po rečima Jocićeve već su napravljeni programi upisa , a na osnovu niza sastanaka sa direktorima škola , predstavnicima Filijale za zapoljavanje , predstavnika lokalnih samouprava i Regionalne privredne komore. Ona navodi da je plan upisa napravljen tako da  što je  moguće više odslikava zahteve tražišta rada i u odnosu na potrebe lokalne samouprave.

„U Valjevu je stanje sledeće: Gimnazija ima 214 slobodnih mesta, Tehnička škola ima 240 slobodnih mesta što je ujedno i najviše od svih valjevskih škola. Ostale škole, Poljoprivredna , Ekonomska i Medicinska škola imaju po 180 mesta, a Muzička škola 24 mesta. Biće sasvim dovoljno mesta za upis samo je neophodno da deca dobro procene gde se mogu upisati na osnovu uspeha iz škole i ostvarenih rezultata na testiranju““, navela je Zorica Jocić.

Dok se osnovci spremaju za završna testiranja i upis u srednju školu, od aprila počeo je i upis dece u prvi razred. „Upis će ove godine biti elektronski, ali naravno postoji mogućnost da roditeji koji nemaju mogućnost da ono što je potrebno dostave na ovaj način to mogu da urade i u papirnoj formi. U prvi razred upisuju se deca rodjena 2014. i 2015. godine. Tek kada bude završen upis možemo govoriti o tačnim brojevima, ali shodno podacima dobijenim od matičnih službi lokalnih samouprava, u Valjevu će biti upisano 90 učenika prvog razreda više nego prethodne godine , odnosno očekuje se da bude upisano 753 djaka prvaka u Valjevu“, rekla je Jocić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.