Ratovi zvezda na skupštinskom nebu I muzika u pozadini

Naredna sednica Skupštine mogla bi biti nastavak, posle zimske korona  pauze,  možda baš treći  deo popularne skupštinske sage “Ratovi zvezda”?  Ipak, da li je sve u oku posmatrača?

Poslednja sednica Skupštine bila je brza, kratka , bez mnogo nadgornjavanja , ali one pre nje svakako to nisu bile .

Činjenice pokazuju da je na jednoj od sednica u trenutku kada je rasprava u Skupštini o budžetu ušla u šesti sat mnogi su odustali od daljeg praćenja iste, a učinili su to I pojedini odbornici. Duga rasprava umorila je mnoge pa je I pažnja popuštala. Tako  su mnogi jednostavno preskočili drugi deo skupštinske sage pod nazivom “Ratovi Zvezda – Srpska trajal verzija”.

Podsećanja radi u prvom I inicijalnom delu pod nazivom “Nova nada” koji je prikazan na oktobarskoj sednici Skupštine šef odbornike grupe SPS-a Djordje Pavlović za skupštinskom govornicom zatražio je ostavku zamenika predsednika Škupštine Viktora Mićića zbog psovanja majke odborniku Draganu Popoviću. Na istoj sednici Pavlović je svaki od svojih nekoliko desetina izlazaka za govornicu završavao rečima “Kartagina mora pasti”, aludirajući na rimskog senatora Marka Katona koji je svojevremeno ispred Rimskog senata rekao čuveno lat. Carthago delenda est, “Kartagina se mora uništiti”.

Drugi deo ove “uzbudljive” sage doneo je već vidjeni scenario “Imperija uzvraća udarac” kada je u glavnoj ulozi bio šef odborničke grupe naprednjaka Radojica Rstić koji je zatražio izvinjenje u vezi govora odbornice SPS-a Sandre Gavrilović koja je na prethodnoj sednici postavljajući odboničko pitanje vezano za obdanište sobe koje su napravljena pregradjivanjem ostava I garderobera nazvala “genocidnim”. Rstić je rekao da je takva izjava nemoralna I neprimerena I ovom gradu I samoj skupštini, a naročito kada se govori o obdaništu.

Predstavnik druge opcije iz kultnog inicjalnog filma “Nova nada” Pavlović za govornicom je pojasnio da je Sandra Gavrilović kažnjena, a kažnjen je I odbornik Popović koji je na nekoj od sednica rekao nešto neprimereno. Svi su kažnjeni pa su njegova očekivanja bila da bude kažnjen I Mićić.

Rstić je odmah “uzvratio udarac” podsetivši da postoji poslovnik po kome se sa 17 potpisa odbornika može zatražiti zvanična ostavka , ali da iako je neko partijski kažnjen isti se nije izvinio Skupštini.  Pavlović je potom u stilu “majstora Jode” pokušao da objasni da je njegova rečenica iz ranijeg objašnjenja bilo izvinjenje I da su to svi trebali tako I da shvate , a očito nisu . “O ne, mladi Džedaju. Shvatićeš da si ti onaj koji je pogrešio u mnogim stvarima.” –Joda

Ipak na već sledećoj sednice odbornica Sandra se izvinila I objasnila da je njen ton bio neprihvatljiv.

U medjuvremenu u sporednim ulogama pojavljivali su se odbornici Dragomir Vitorović I povremeno gost epizodnih uloga Slobodan Gvozdenović.

Pomenuti nastavak filmskog serijala koji preti da postane kultni I sastavni deo svakog skupštinskog zasedanja sada bismo mogli logično da očekujemo na narednom zasedanju u opet logičnom delu delu pod nazivom “Povratak džedaja”.

Ipak, ne treba zaboraviti da bez obzira na podeljene glumačke uloge postoje I ključni momeni svakog filma , izbor muzike kojom se dočarava situacja, pojačava emocija,.  Eventualni problem je  izbor muzike . Shodno, nezvaničnim saznanjima SPS opcija više je za :”Give peace a chance”, dok SNS preferira “The final countdown”. Isti izvori navode da je odbornik Vitorović predlagao “Ja sam rodjen u cveću livada” ali je ovaj predlog sa indignacijom odbijen. Nije prošao ni predlog odbornika Gvozdenovića jer je želeo dve pesme : “Radio ga ga” I odmah potom “Carma chameleon”.

Nije tajna da je opozicija sa ulice sugerisala “Wind of change”, a evropski šaptači :”Walk of life”. Na društvenim mrežama iza lažnih profila neko je predložio “Jailhouse rock”. Ali narod ? Narod ko narod :” I will survive!”

Bilo kako bilo , jasno je da je ključni momenat u snimanju svakog filma novac. Što se toga tiče obezbedjeno je  po 10 000 dinara na svakoj sednici za svakog odbornika. Ipak , možda ne bi bilo loše , da I pored entuzijazma glumačkog ansambla usledi veće uključenje scenarista . Njihova posvećenost pokazala bi nedvosmisleno u kom pravcu se odvija bitka na skupštinskom nebu.

Bez namere da sugerišemo scenaristima I koscenaristima delove nastavka možda bismo mogli da svi zajedno pre nego kupimo kartu za ovaj film  imamo na umu I Kenobija koji je rekao: “ Mnoge istine kojih se pridržavamo velikim delom zavise od naše tačke gledišta.” – Obi Van Kenobi.

1 comment on “Ratovi zvezda na skupštinskom nebu I muzika u pozadini

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.