Posle Biserbe, pregovori sa još jednim investitorom za Valjevo

Gradsko veće donelo je odluku o proširenju obuhvata GUP-a za Grad Valjevo , ali i odluku o otudjenju nepokretnosti. Obe odluke donete su u cilju obezbedjenja prostora za investitore. Glavni urbanista Grada Valjeva Jasna Mićić najavila je zainteresovanost za dolazak još jednog investitora.

Razvojna agencija Srbije uputila je Gradu dopis kojim obaveštava Grad Valjevo da je privredno društvo „Biserba SE&Co.KG“ dostavilo pismo o namerama kojim je iskazalo zainteresovanost za realizaciju investicionog projekta u Republici Srbiji , u Gradu Valjevu, a koji se odnosi na proizvodnju maloprodajnih vaga i industrijskih komonenti  kao i da zaposli više od 305 novih radnika na neodredjeno vreme. U cilju realizacije projekta i za izgradnju objekta novog investitora Gradsko veće donelo je doluku o otudjenju nepokretnosti u površini od 11,8ha u javnuj svojinu RS bez naknade .

„U pitanju je vrlo ozbiljan investitor čije će ukupno ulaganje iznositi oko 33 miliona evra . Planom investiranja je predvidjeno i proširenje narednih godina pa samim tim i porast broja zaposlenih“, objasnio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Istovremeno Veće je usvojilo i odluku o izmeni GUP-a za grad Valjevo , a u cilju većeg obuhvata zbog proširenja industrijske zone u KO Popučke. Glavni urbanista Grada Valjeva Jasna Mićić je navela da se odluka o izmeni donosi i zbog stvaranja planskog osnova za realizaciju investicionih projekata. „Postojeći plan koji trenutno obuhvata 2 630ha biće proširen za još 35ha tako da će ukupna površina obuhvata iznositi 2 665 hektara. Ovo proširenje obuhvatiće i neophodnih 13 hektara za budućeg investitora . Ovde govorimo o tome da je Gradu upućeno pismo o namerama i memorandum o razumevanju, kompanije koja postoji 120 godina i bavi se proizvodnjom proizvoda od keramike. Odluke koje danas donosimo preduslov su za investicije u visini od 70 miliona evra i upošljavanje do 800 radnika“, navela je Mićić.

U cilju što bržeg donošenja odluka kako bi se sva neophodna dokumentacija na vreme pribavila , Gradsko veće je donelo i zaključak kojim se traži što hitnije skupštinsko zasedanje kako bi odluke koje je Veće donelo bile potvrdjene i od Skupštine grada.

Dolazak kompanije Biserba u Valjevo najavio je prethodne nedelje i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Drugom dnevniku RTS-a kao sasvim izvesno već narednih dana. U februaru ove godine on je takodje rekao da se  pregovara sa još jednom nemačkom fabrikom da dođe u Valjevu, čime bi, kako je rekao, naš grad rešio sve svoje probleme.

“Time bi bilo novca u lokalnoj samoupravi za lokalne puteve, kanalizaciju svakako završavamo. Počinje nova era i vek za Valjevo. Valjevci, čestitam”, poručio je predsednik Srbije u februaru.

15 comments on “Posle Biserbe, pregovori sa još jednim investitorom za Valjevo

 1. Mare

  Odlična vest za građane Valjeva. Sada ide još jedna investicija. Valjevo postaje grad koji če sasvim sigurno imati još mnogo fabrika.

  Reply
  1. Obavesteni

   Mare sendvic je OK. Mi dajemo yemlju opremamo subvencija za plate, a oni investitori. kakvi?. Zamisli da se makar pola tih para da nasem seljaku korz subvenicje, siguran otkup. Domacim privrednicima, malim predyetnicima?

   Reply
   1. Roki

    E valjevci,a ko ce da vam radi u tim fabrikama kad ni za ove sad nemate ljudi?Zar 1000 zaposlenih radnika moze da napravi bum u gradskom budzetu?Glupost.Švaba vas je ipak pokorio na kraju bez ijednog metka.Bosanski izrod ce vam j… mater.

    Reply
 2. Taki

  Velika je stvar što u Valjevo konačno dolazi novi investitor, pogotovu što se radi o uglednoj kompaniji sa dugom tradicijom.

  Reply
 3. Mladen

  Sta se veselite? Pa od tih 305 noviih radnika,tu ce raditi jedno 150 ubljana,50 Valjevaca,45 rodjaka od nekoga,I Jos 65 na osnovu stranackih spiskova I zasluga.

  Reply
 4. Sima

  Koliko god da su platili nije mnogo. To što ti neke stvari ne razumeš to je druga stvar. Da smo išli tvojom logikom ne bi smo imali ni Gorenje, ni čaraparu, ni ovu Biserbu. I šta onda? Onda bi plakali kako država nije obezbedila posao, kako se mladi iseljavaju itd.
  Svoje frustracije treba da lečiš na drugom mestu, a svoju mržnju prema režimu iskaži na izborima. One koji hoće da rade, pusti da rade, a ti i dalje plači nad svojom tužnom sudbinom.

  Reply
  1. sin anarhije

   Pa , mladi se i iseljavaju i to masovno, iz Valjeva su otisli svi mladi , pametni i intelektualci i ostali samo doseljeni seljaci i takvi koji misle kao ti , a ako je za tebe rad u ovim fabrikama na ugovore od mesec dva neprestano i plate manje od 50 hiljada uspeh , to pokazuje stepen inteligencije vas koji podrzavate vlast koja je svesno napravila koloniju jeftine radne snage dok se oni bogate i ugradjuju u svaku takozvanu investiciju …

   Reply
  1. Obavesteni

   Jasta more, za lubenicare iz Tamnave Krusik je bingo, u ovoj novoj fabrici mora da se radi, a to oni nisu naucili neiti zele! Raspitajte se o otpustanjima u Krusiku, koliko je njih sa Ubab- dobilo sut kartu?

   Reply
 5. ekonomista

  Pola ljudi u komentarima pljuje na dolazak nemačke fabrike koja ima čistu tehnologiju? Mi stvarno kao narod zaslužujemo samo prinudnu upravu……..jako tužno

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.