Lokalni front: Zašto nema odgovora na postavljena pitanja?

Lokalni front dostavio je niz pitanja Gradu Valjevu na koje očekuje odgovor. Kako kažu, odgovor na najvažnije pitanje postavljeno još u februaru, a vezano za eksploataciju litijuma, još uvek nije stigao.

Odbornik u Skupštini grada i aktivista Lokalnog fronta Ljubomir Radović na konferenciji za novinare je podsetio da je pre više od mesec dana pismenim putem postavio  pitanje organima Grada Valjeva i zamolio da odgovor, zbog važnosti teme, bude dostavljen svim odbornicima, Odborničkim pitanjem koje je uputio 16. marta tražio je odgovor na sledeće pitanje: „Da li su organi grada Valjeva upoznati sa projektom koji obuhvata istraživanja i mogući početak eksploatacije litijuma i borata na teritoriji grada Valjeva i da li su upoznati sa mogućim posledicama po već preterano zagađenu životnu sredinu?“ Radović navodi da su od tada, do danas održana  dva zasedanja Skupštine grada Valjeva, a javnost grada se s pravom veoma zainteresovala za ovu temu.

„Zašto nisu odgovorili? Najpre, i najmanje verovatno je to da je moje pitanje zalutalo u lavirintima ove zgrade. Eliminišem odmah mogućnost da organi grada zaista nemaju nikakva saznanja o temi na koju se pitanje odnosilo. Da je tako, bilo bi dovoljno da u roku od dva ili tri dana dobijem odgovor u dve ili tri reči.Na žalost, ostaje mi samo poslednje moguće objašnjenje: organi grada ćutanjem pokušavaju da od građana Valjeva prikriju činjenice o potencijalnim katastrofalnim posledicama po životnu sredinu do kojih bi moglo doći ostvarivanjem planova za eksploataciju litijuma i borata u neposrednoj blizini grada. Postoji još argumenata za ovakvu tvrdnju: na javnoj raspravi je Nacrt izveštaja o strateškoj proceni uticaja prostornog  plana  do 2035. godine na životnu sredinu Republike Srbije. Već na strani 12 ovog Nacrta naglašava se da je razvoj sektora rudarstva baziran na svetski značajnim sirovinsko-resursnim i ekonomskim potencijalima litijuma. Dalje piše i ovo: do 2025. godine pokrenuće se i ekonomski najznačajnija za Republiku eksploatacija litijuma u Jadarskom basenu”, naveo je Radović.

Kako se moglo čuti , Lokalni front Valjevo, kroz saradnju sa udruženjima građana u dolini Jadra ali i drugim udruženjima širom Srbije, koja se bore protiv protiv degradacije njihove životne sredine, dolazi do potpuno zabrinjavajućih zaključaka.

„Meni je, bar, sasvim očigledno da su neke, širom sveta po zlu poznate multinacionalne kompanije, obezbedile sebi pokrovitelje u Srbiji. Cena tog pokroviteljstva u dolarima verovatno nam nikada neće biti poznata. Neko će brojati dolare, dok nama ostaje da, usled zagađene životne sredine, brojimo bolesne i mrtve na području Valjeva. Zašto ovo govorim: u pomenutom Nacrtu, na strani 46, nabrajaju se područja u Republici po stepenu zagađenosti: u ovoj tabeli naš grad već sada i zvanično ima počasno mesto u prvoj grupi kao područje zagađene i degradirane životne sredine! O loše prikrivenim namerama autora svedoči i tabela kategorija kvaliteta vazduha  na strani 31 Nacrta: u ovoj tabeli je naziv našeg grada, koji od početka merenja 2012. godine beleži vazduh treće kategorije i ima prekomerno zagađen vazduh ispisan sitnim slovima. Slučajno? U izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine od 2012. do 2018. godine Valjevo je neprekidno u zoni prekomerno zagađenog vazduha. U izveštaju za 2019. tabela počinje 2015. godinom,a u tekstu se izričito navodi laž da je u „Gradu Valjevu vazduh prekomerno zagađen u poslednjih pet godina!“, kaže Radović.

 Lokalni front Valjevo je, zarad građana Valjeva,  dostavio još jedno odborničko pitanje na ovu temu.

Drugo odborničko pitanje odnosi se na već mnogo puta izrečene sumnje da su ova Skupština i prvi službenici organa Grada Valjeva zapravo samo maska i da negde u senci postoje likovi koji direktno odlučuju o sudbini građana Valjeva. Tvrdi se da organi i Skupština grada služe samo kao protočni bojler za odluke koje su već donete na drugom mestu.

“Do skora u ovo nisam verovao, ali  sada zahtevam dokaze da takve sumnje nisu tačne: dakle, molim da  se u odgovoru nabroje stvarni razlozi zbog kojih organi Grada ne donose odluku o imenovanju predstavnika Grada u Skupštini akcionara HK „Krušik“, Valjevo? Već puno puta sam citirao odredbe Zakona i Ugovor o konverziji duga što garantuju pravni osnov za ovu aktivnost. O tome da se odluke vrlo verovatno donose izvan Valjeva, svedoči i rešenje o raspodeli novca svih građana Valjeva za sufinansiranje medijskih projekata iz oblasti javnog informisanja. Ne verujem da bi nekome u Valjevu palo na pamet da novac građana usmerava firmama iz Niša, Beograda, tačnije širom Srbije. Treće odborničko pitanje se tiče izostanka naplate vanrednog prevoza firmama koje koriste lokalne puteve, uništavaju ih i time otežavaju život građanima koji žive neposredno uz mesta na teritoriji grada Valjeva na kojima se vrši eksploatacija kamena i drugih mineralnih resursa. Podsećam na činjenicu da grad Valjevo godinama unazad nema upravljača putevima“, rekao je Radović.

Naredno pitanje se odnosi na primenu Lokalnog antikorupcijskog plana, usvojenog u Skupštini grada pre četrnaest meseci čija primena  bi raspršila i najmanje sumnje u svaku mogućnost korupcije u raspolaganju  sredstvima i imovinom građana Valjeva.

„Primena ovog plana uporno izostaje. Ostaje otvoreno pitanje: Zašto? Moje poslednje odborničko pitanje, koje sam danas uputio Skupštini grada, tiče se obaveze Skupštine da obrazuje Savet za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave.Ukoliko odgovor ne dobijem, ne preostaje mi ništa drugo već da ponovim zaključak koji sam stekao posmatrajući rad prethodnog skupštinskog saziva: u ovom domu etika je nepoznat pojam“, zaključio je odbornik Ljubomir Radović.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.