Podeljenje besplatne sadnice belog jasena školama i meštanima

Građanima Mionice je besplatno uručeno 150  sadnica belog jasena. Opština Mionica organizovala je podelu na Trgu Vojvode Mišića uz pridržavanje epidemioloških mera.

Od ukupnog broja opredeljeno je i 14 sadnica koje su poklonjene osnovnim školama.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković i učenici  izdvojenog odeljenja u Bukovcu zajedno su posadili  stabla belog jasena početkom ove nedelje, a Janković je tom prilikom rekao:

-Na roditeljima i prosvetnim radnicima je da našu decu uče pravim vrednostima, kao što je ljubav i poštovanje prema prirodi, a na meni kao predsedniku opštine je da im obezbedim sve potrebne resurse i uslove da se tim vrednostima uče.

Opština Mionica je obezbedila sadnice belog jasena koje su podeljene osnovnim školama i našim sugrađanima u cilju stvaranja zelene oaze i kvalitetnog okruženja. Zajedno sam ih posadio sa školarcima iz Bukovca uz priču o značaju zaštite životne sredine, brizi o ovoj lepoti i podizanju svesti o očuvanju životne sredine. Deca mnogo da nauče o prirodi samo ako je vide i ako su deo nje.

Opština Mionica pridružila se akciji „Posadi svoj hlad“ sa namerom da ozeleni što veći deo opštine.

Obezbeđena je jedna sadnica po osobi. A uz sadnicu je dostavljeno i upustvo za sadnju kao i vezica za ime i datum sadnje.

Čist vazduh je cilj akcije. Takođe, ona ima i zdravstvenu funkciju jer je svako drvo jedinstveni zeleni respirator.

Projekat Posadi svoj hlad je usaglašen sa ciljevima pretpristupačnog Poglavlja 27, kao i  sa ciljevima svetske akcije „Trilion Trees“ Svetskog ekonomskog foruma (WEF). Takođe, usaglašen sa evropskim Zelenim planom (European New Deal).

Stepen šumovitosti u opštini Mionica iznosi 28%, što je veoma blizu republičkog proseka koji dostiže 29.1%.

1 comment on “Podeljenje besplatne sadnice belog jasena školama i meštanima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.