63,9 miliona iz Eko fonda grada za ovu godinu

Gradsko veće usvojilo je predlog  Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva u 2021. godini. Član Veća Srdjan Ilić na ovoj sednici je upitao I kakva je konkretna korist gradjana po pitanju smanjenja aerozagadjenja u odnosu na stalna ulaganja u gradsku Toplanu I neprestana merenja koja se plaćaju?

Gradsko veće donelo je odluku o raspodeli sredstava iz budžetskog fonda za ekologiju za ovu godinu , a koji predvidja:

-specijalizovane usluge –uskladjivanje projekata programa I planova iz oblasti zaštite životne sredine/Stručne I akreditovane institucije -1,4 miliona dinara

-Subvenicije Toplani -11,7 miliona dinara

-usluge merenja zagadjenosti , vazduha , vode, zemljišta  I buke – 5,3 miliona dinara

-specijalizovane usluge za izradu programa zaštite životne sredine – 300 000 dinara

-EKOD Gradac – 2 miliona dinara

-uklanjanje divljih deponija korisnik JKP Vidrak – 5 miliona dinara

-subvencija Eko Tamnavi – 5,1 milion dinara

-projektovanje I izgradnja kišne I fekalne kanalizacione mreže I izraada projektno tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda  na Divčibaramma I fekalno kanalizcionu mrežu u delu naseljenog mesta Beloševac faza 2- 33 miliona dinara  

Srdjan Ilić

Član Gradskog veća Srdjan Ilić , najpre je konstatovao da grad neprestano meri aerozagadjenje I da je svima jasno da je aerozagadjenje veliko. “Mi kao grad stalno nešto merimo, ali mene zanima šta mi konkretno do sada preduzimamo da se aerozagadjenje smanji ? U redu , konstatovali smo visoko zagadjenje , ali da li ovi planovi za koje izdvajamo novac imaju konkretan rezultat, koji je konačni efekat. Šta dobijaju gradjani Valjeva od tog neprestanog davanja novca iz budžeta za Toplanu? Govorim emotivno, ali ima li ovde išta o tome kako da se usluga Toplane približi gradjanima? Ljudi neće da se priključe jer je cena  grejanja visoka , to je jasno”, rekao je Ilić.

 Obrazlagač ove tačke dnevnog reda  bio je Aleksandar Lazarević iz odeljenja za urbanizam koji je rekao da merenje zakonska obaveza , ali I da je Toplana tražila odd grada ovu subvenciju za zamenu uredjaja. “Mi kao odeljenje ne možemo da utičemo I mi ne odlučujemo o tome kad je u pitanju toplifikacija”, odgovorio je Lazarević.

Odgovor na ovo pitanje člana Veća dao je gradonačelnik Valjeva Lzar Gojković rekavši da grad ima analizu Stručnog tima sa konkretnim predlozima kako se može omogućiti veći broj priključaka. “Upravo radimo na tome I vodili smo razovore da  priključak za gradjane  bude besplatan I verujem da ćemo u saradnji sa drđavnim organima I njihovom podrškom uspeti u tome. Takodje ovih 11,7 miliona dinara je namenjeno za uredjaje u Toplani koji su neophodni za prelazak na korišćenje komprimovanog gasa. Upotreba komprimovanog gasa , što finansira ministarstvo ekologije , takodje će uticati I na cenu grejanja I na smanjenje aerozagadjenja”, rekao je Gojković.    

1 comment on “63,9 miliona iz Eko fonda grada za ovu godinu

  1. Милош Марјановић

    Опет Топлана и само Топлана као да је то једини димњак у граду. Ало, на хиљаде других димњака постоје.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.