Još dva dana ili sedam dana zaključani?

Da li će se postojeće mere promeniti I ko će I na koji način moći da radi trebalo bi da bude poznato možda već sutra na sednici Kriznog štaba. Medicinski deo Kriznog štaba ostaje pri zahtevu za zaključavanje na dve nedelje, a predsednica Vlade Ana Brnabić prethodnih dana razgovarala sa predstavnicima pojedinih  delatnosti.

foto:covid 19.rs

Postojeće mere na snazi su do sutra ujutro u 6h, a kako bi na dalje mogle da izgledaju pitanje je na koje niko ne može dati potpun odgovor. Ipak, oo što je izvesno jeste da su mišljenja ekonomskog I medicinskog dela Kriznog štaba, duboko podeljena.

Gradjani Srbije kojima je proteklih dana uskraćeno pravo na rad burno su reagovali proteklih dana, a u Valjevu je čak organizovano više protestnih skupova. U pokušaju da se pronadju modaliteti za istovremeno smanjenje broja zaraženih  I opstanak pa I kakva takva materijalna sigurnost proteklih dana premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima filmske industrije i bioskopa, udruženjima ugostitelja, ivent industrije, muzičara i umetnika I frizera.   

Predstavnici ovih delatnosti isticali su težak položaj ljudi I ozbiljno ugroženost. Na protestima u Srbiji moglo se čuti da pojedine profesije ne rade već godinu dana poput muzičara dok su u lošem položaju I ugostitelji koji su najčešće I najduže zatvarani, odnosno skraćivano im je radno vreme.

Nacionalni mediji spekulišu na ovu temu pa se informacije o mogućim novim modelima kreću od toga da će podeinim delatnostima uz brojne izmene načina rada  biti dozvoljen rad pa do toga da će ugostiteljima biti dozvoljeno da rade do 14h. Ipak sve vesti koje se tiču medicinskog dela Kriznog štaba gotovo su identične , a glase minimum 14 dana zaključavanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji OKO na RTS-u  izjavio : „Hajde da probamo sa zatvaranjem na pet ili sedam dana, zaključavanjem na dve ili tri nedelje izgubićemo dodatnih 500 miliona evra“.

Nije isključio mogućnost da se postojeće mere produže još dan ili dva, ali je „uz sve poštovanje“ koje ima prema medicinskom delu kriznog štaba, on je objasnio da se mora naći način da se u Srbiji radi, i da se otvore i kafići i restorani.

Uz takav stav, najavio je i nove mere podrške privredi i građanima, od ponovne isplate po tri minimalca za 1,5 miliona radnika u privatnom sektoru, do uvođenja novih grupa korisnika – muzičara koji nisu u poreskom sistemu, nezaposlenima, ugostiteljstvu a obećana je i novčana isplata građanima i dodatna penzionerima.

Trenutno aktuelne mere imale su brojne nelogičnosti potput činjenice da su zatvoreni mali butici, saloni, radnje u kojima se prodaju mobilni telefoni, a rad je s druge strane bio dozvoljen svim velikim telefonskim operaterima, fabrikama u kojima radi I po više od hiljadu ljudi.

U Srbiji se sve češće mogu čuti predlozi o relaksiranju mera za vakcinisane gradjane, a na tu temu primedbu za sada nije dao medicinski deo Kriznog štaba koji u celosti ističe da je jedini način za izlaz iz trenutne epidemiološke situacije što veći broj vakcinisanih gradjana. I to je izvesno jedino oko čega bi se mogli složiti i medicinski i ekonomski deo Štaba.

EU trenutno ne govori previše o modelima za putovanje , delom zbog toga što neke zemlje članice nemaju dovoljno vakcina za sve svoje gradjane , a za ulazak u Srbiju nephodno je da gradjani Srbije kao I stranci imaju negativan PCR test.

Negativan PCR test i izolacija nisu potrebni ukoliko dolazite iz:

  • Albanije
  • Bosne i Hercegovine
  • Bugarske
  • Severne Makedonije
  • Crne Gore
  • Mađarske

Nove mere podrške

Prema najavi predsednika Srbije, već od aprila građani i privreda mogu da očekuju nove mere podrške i to:

* svim građanima po 60 evra u dve tranše, maju i novembru

* nezaposlenima u junu 60 evra

* za oko 3.000 muzičara „koji ne plaćaju porez, nisu u APR-u“ možda dva minimalca

* za 1,5 miliona zaposlenih u privatnom sektoru po tri minimalca čija će isplata krenuti u aprilu

* za ugostitelje bar još jedan minimalac

* penzioneri uz novac koji se isplaćuje svim građanima i dodatnih 50 evra u septembru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.