Izloženi predlozi za izgled budućeg fast parka

Na službenom ulazu u Gradsku upravu izložene su fotografije predloga izgleda budućeg fast parka. Neka rešenja predvidjaju  na krovu male parkove, a neka pak mini sportski teren. Na gradu je odluka koje rešenje će biti prihvaćeno.

Na prostoru naspram zgrade Uprave predvidjena je izgradnja fast parka kojim bi se rešilo parkiranje u samom centru grada . Na pomenutom mestu parking postoji već jako dugo I po svom kapacitetu ne odgovara više zahtevima broja vozila u našem gradu. U 2019. godini grad Valjevo izdvojio je 6 miliona dinara za asfaltiranje pomenute površine  I iscrtavanje prostora za parkiranje. I pored činjenice da je parking prostor koliko toliko uredjen, svakoga dana vidljivo je da se s obzirom na konstantnu popunjenost parking mesta mnogi podjednako parkiraju na preostalim zelenim površinama koje su upravo zbog parkiranja odavno devastirane. Uklanjanje vozila sa zelenih površina gotovo da najčešće I nije moguće zbog brojnosti I sabijenosti parkiranih vozila. 

Početkom ove godine grad Valjevo raspisao je javnu nabavku za Izradu urbanističke i tehničke dokumentacije za izgradnju objekta montažno-demontažnog parkirališta tipa Fast park i parterno uređenje slobodne javne blokovske površine formirane ivičnom izgradnjom. Ova izrada koštala je 1.666.667,00 dinara.

Studenti Arhitehtonskog fakulteta u medjuvremenu uradili su predloge izgleda budućeg fast parka. Ovi predlozi izloženi su u delu službenog ulaza u zgradu Gradske uprave. Kako se može videti I na slikama, svi predlozi vezani su za odluku o izgradnji jednog sprata ove garaže , a na čijem se vrhu nalaze zelene površine, mini parkovi ili pak mini sportski tereni.

Studijom parkiranja u Valjevu predvidjeno je da se spratne garaže mogu podići na parkingu kod Doma zdravlja,  na prostoru pored nove pijace  i na lokaciji pored Hrama. 

Parking iza Socijalnog, činjenice pokazuju, I ranije je bio predmet razmatranja u smislu traženja najboljeg mogućeg rešenja. Činjenica je takodje da je predmet razgovora medju gradjanima postao tek onda kada je gradska vlast najavila rešavanje problema. Tek u tom trenutku na društvenim mrežama primećeno je da zelene površine ne postoje u realnosti osim na katastraskim nacrtima.

Kako saznajemo u Gradskoj upravi, postavljanjem spratne garaže I taj problem bi bio rešen tako što bi postojeći prostori koji su predvidjeni za zelene površine ponovo bili obnovljeni, a na samoj garaži bi takodje bila uredjena parkovska površina pa bi ukupna površina zelenila bila dvostruko veća.

Jedna od zamerki koja se mogla čuti u proteklom periodu bila je da će se sa sprata u kom su vozila parkirana gledati u unutrašnjost stanova okolnih zgrada. U upravi navode da će I taj problem biti rešen time što će taj sprat biti zatvorenog tipa o čemu svedoče I predlozi koji su istaknuti na slikama.

Na gradu je da u narednom periodu donese odluku o tome koje rešenje je najprihvatljivije I koje najviše odgovara zahtevima I onih koji se parkiraju I onih koji žive u neposrednom okruženju.

9 comments on “Izloženi predlozi za izgled budućeg fast parka

 1. Jonny

  Kakav sportski teren?!! Da li je projektant mislio na stanare uopste?!!! Stanari zele samo MIR, TIŠINU i da mogu da otvore prozor da udahnu!!!

  Reply
 2. Lokal patriota

  Parking iza Socijalnog i iza Trgovinskog suda može biti podzemni a površina sadašnjeg parkinga pretvorena u zelenu oazu. Vidjao sam takve parkingu po Evropi. Čak i izmedju dve kolovozne duple trake gđe na delu ulične ade izmedju traka se prave ulazi za podzemnu garažu gđe vi faktički porinete u nju. Vredi razmisliti bez obzira sto će oponenti odmah tebi da su podzemne garaže skupe. Ali Vrednije je imati zelene površine i parkove za život gradjana Valjeva a posebno her se novac često nenamjenski i nedomacinski baca na razne gluposti.

  Reply
 3. Ivan

  ludorija,a sto ne bi srusili parking na ulazu u gradsku upravu,i tu pred nosom stavili fast garazu ? Da li iko ima mozga od ovih politicara ili ovih bajnih urbanista koji su ocigledno kupili svoje diplome u Bubanj potoku ??

  Reply
  1. Jonny

   Odlicna ideja! I da je spoje liftom sa kancelarijama da samo uskoce u fotelje, jer ovu garazu i prave da imaju gde oni da se parkiraju. Nisu oni mislili na zdravlje stanara i zivot uopste ljudi u ovom delu grada.

   Reply
 4. sin anarhije

  Ludilo mozga , glavna gradska ulica u rovovima , oni izmisljaju toplu vodu … deco , sto dalje od ovog sela i sto pre ….

  Reply
 5. stanar

  ceo prostor parkinga kod Doma zdravlja moze da se pretvori u dvoetaznu parking garazu,podzemni i nadzemni deo sa respektabilnim brojem parking mesta. Na minut,ili dva od Karadjordjeve i centra grada moze svima da omoguci zavrsavanje svih svojih poslova . Ovako,pravite opsti haos u centru grada. Da li neko misli na nas stanare? Na buku ? Na zagadjenje ?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.