Grad od sledeće grejne sezone prelazi na komprimovani gas

U Valjevu je danas boravila ministarka ekologije Irena Vujović nakon što je i zvanično potpisan ugovor kojimje Valjevu opredeljeno 84 miliona dinara za realizaciju dva projekta:prelaska na gas i pošumljavanje. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković najavio besplatne priključke i priključenje većih pravih lica kao i kasarne Živojin Mišić.  

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković danas je istakao da je rešavanje problema  aerozagadjenja u Valjevu od životnog značaja. „Naš grad ovaj problem ne može da reši bez pomoći države i zato sam zaista srećan što zajendičkim snagama ispunjavamo obećanja i to ono najvažnije obećanje da će Valjevci udisati čistiji vazduh . Siguran sam da ćemo već od sledeće grejne sezone osetiti boljitak u gradu. Sredstva smo dobili za konkretne projekte, a to je proširenje toplovodne mreže, izgradnja vrelovoda u Železničkoj u dužini od 1250 metara, za priključenje objekata Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje , Istorijskog arhiva , a uporedo sa izgradnjom primarnog vrelovoda stvaraju se uslovi za priključenje kasarne Živojin Mišić. U pitanju je takodje zamena energenta na kotlu od 50 megavata u Toplani gde sa mazuta prelazimo na komprimovani gas“, rekao je Gojković.

On je dodao da je treći projekat pet miliona dinara od čega je ministarstvo izdvojilo 4 za sadnju 150 stabala u ulici Mirka Obradovića i Kolubari 2.  

„Dakle oporavljamo ranjena pluća Valjeva. I kao grad učestvjemo sa 23 miliona u projekat toplifikacije i uvodjenje gasa , sveukupno gledano sa preko milion evra započinjemo rešavanje problema. Što se tiče radova u narednih nekoliko dana raspisaće se javna nabavka , prikuplja se još dokumentacija i za nekih 30 tak dana od tog trenutka imaćemo izabranog izvodjača i verujem da ćemo u novoj grejnoj sezoni imati zdraviji način grejanja“, objasnio je Gojković.

Ministarka Irena Vujović je posebno istala da je Valjevo bilo odlučno da reši problem aerozagadjenja i da je sa projektima odmah odgovoreno na konkurs ministarstva. „Dugo smo razgovarali i pričao o gradu Valjevu kao jednom od gradova pri vrhu skale gradova sa prekomernim zagadjenjem. Ministarstvo je prvi put ove godine odvojilo sredstva za smanjenje aerozagadjenja širom Srbije i Valjevo nije usamljen slučaj. Kada govorimo o Valjevu , zameena kotla je od izuzetnog značaja, a naš zahtev je da sve opštine koje su dobile sredstva do sledeće sezone to i završe. Značajno je da se priključuju pravna lica i kao što ste čuli kasarna. Gradjanima se omogućava beslatan priključak na gas , a grad priprema još neke povlastice“.

Ministarka je najavila i zamenu kotla u Krušiku koji je jedan od najvećih zagadjivača u Valjevu. „Koliko znam gradonačelnik je započeo razgovore sa Krušikom i ministarstvom odbrane  traži se najbolje rešenje i onda u zavisnosti šta bude predloženo, možemo da krenemo u realizaciju zamene“, rekla Vujović.

Kada je u pitanju priključak na gasovod Gojković kaže da grad ide u susret i tom projektu koji finansira država:„Videli smo predsednik je najavio gasifikaciju grada , nama treba još nekih 6 meseci što se tiče projektne dokumentacije i ukoliko sve bude idealno mi bi već mogli tokom novembra odnosno decembra da imamo prve radove na izgradnji transportnog gasovoda  visokog pritiska . Uporedo sa tim radila bi se i prva glavna mernoregulaciona stanica koja bi bila u privrednoj zoni . Vrednost tih radova je 29 miliona evra , a u drugoj fazi bi bila gasifikacija grada i vrednost tih radova je oko 14 miliona evra .

S obzirom da grad najpre ulazi u projekat gasifikacije na osnovu zamene kotla i prelazi na korišćenje komprimovanog gasa, ako se moglo čuti cena priključka je 780 evra što je već snižena cena, a gradjanima Valjeva biće omogućen i besplatan priključak. „Namera je da priključak bude besplatan, a što se tiče ovih 780 evra to je na tri godine , takodje imamo nameru da i podstanice budu besplatne i gledaćemo da to i ostvarimo iz budžeta“, dodao je na kraju Gojković.

*Teme razgovora novinara sa ministarkom Vujović bile su i deponija Kalenić, ali i istraživanja vezana za litijum što će Vamedia preneti narednih dana .  

15 comments on “Grad od sledeće grejne sezone prelazi na komprimovani gas

 1. Istina

  Odakle gas?
  Gas u Valjevo neće stići ko zna do kad, a pogotovo instaliranje mreže kroz grad.
  Nejasno je ovih 780 evra? Šta je prvo besplatno, a onda 780 evra na rate??? Da li je to sve obećala ona ministarka što ne zna u Skupštini da čita i što se sama sebi za to smejala?
  Nije mi jasno zašto su potrebne tolike pare za sadnju 150 stabala?
  Kada će se park „Pećina“ popuniti sa stablima, tamo je užasna slika kao da je bio Černobil…
  Džaba od gasa i svega ostalog kada grad smrdi, zaudara na smeće i prljavštinu. Kada će grad početi redovno da se pere i čisti? Bez toga nema ništa.
  Zašto ne postavite još kontejnera i kanti u gradu i prigradskim naseljima?
  Zašto ne postavite lance pored zelenih površina da bahati vozači ne gaze travu?
  Zzašto ne popravite pešačku stazu iznad prodate kasarne na Pećini, zašto je ne očistite od korova?
  Zašto ne zabranite ulazak automobila na Pećinu?
  Kada ćete rešiti problem parkiranja u gradu? U pojedinim ulicama više žene sa dečijim kolicima ne mogu da prođu trotoarima?
  Kada ćete zabraniti nepropisna parkiranja u gradu, u Pantićevoj ulici kao i Milovana Glišića, Poparskom Putu…?

  Reply
 2. Igor

  Ovo su stvarno dobre vesti za nas Valjevce. Ne pamtim kada je bilo ivsko lepih stvari. Zamena kotla u Krušiku važno je da se aerozagađenje. Kad bude priključivanje za gas definitivno se prijavljujem! Podrška gradonačelniku za jako Valjevo.

  Reply
 3. Taki

  Dobre vesti. Konačno se stvari pokreću sa mrtve tačke i konačno se prepoznaje entuzijazam gradskog rukovodstva da se tome posveti. Ustanove duž Vladike Nikolaja su odavno problem zbog energenata koje koriste tokom grejne sezone, tako da najava da će biti priključene na Toplanu i raduje i ohrabruje. Problem aerozagađenja nećemo rešiti preko noći, ali uspeh će doći ako se tome posvetimo na valjan način.

  Reply
 4. Veka

  Ovaj projekat za ulicu Mirka Obradovica i NOV je dobar kao početni projekat ozelenjavanja grada. Za te svrhe treba opredeliti mnogo više sredstava i kvalitetnih projekata za predele širom grada, za centralne gradske ulice, ali i za ostala naselja, za Pećinu i druge parkove. Nakon sadnje o tim stablima se mora voditi računa.

  Reply
 5. Jovana P

  Jedan od najvažnijih problema Valjeva se konačno rešava. Pre svega čistiji vazduh. Nije suština ovih projekata socijalna pomoć da se nekome nešto ponudi besplatno, već je stvar suštinska, svih nas, bez izuzetka – da Valjevo prodiše!

  Reply
 6. Stefan

  Veliki korak ka povoljnijim cenama za grejanje, ali ono sto sto je najbitnije, gasifikacijom ce se znacajno smanjiti zagadjenje vazduha.

  Reply
 7. Sofija

  Gradonacelnik je odrzao predizborno obećanje i počeo da resava visedecenijski problem aerozagadjenja u Valjevu, tako da sve pohvale.

  Reply
  1. Sirko

   Skraćeni naziv za softverskog robota,odnosno veštački inteligentnog softverskog agenta. U prenesenom značenju označava i osobu koja otvara naloge, lažne profile na društvenim mrežama (twitter, facebook,…) i na kritičke tekstove postavlja pozitivne komentare, a na negativne komentare reaguje negodovanjem i odbranom. Cesto ih koriste političke stranke ili neke druge interesne grupe ili pojedinci za odbranu i popularizaciju sopstvenih stavova i interesa.

   Reply
 8. Jelena

  Dobro jutro botovi! Orni za hvalospeve nevesto prepisane od nekoga? Lepo. Al’ ‘ajde da prvo skocimo, pa onda kazemo „hop“!

  Reply
 9. sin anarhije

  Ovu ministarku iz vladajucih radikala mozete naci na jutjubu i umreti od smeha slusajuci nepismenu zenu koja ne moze da procita napisani tekst i izgovori rec EKSPROPRIJACIJA … pametnom dosta a ovi botovi su sve samo ne pametni ….

  Reply
 10. Baki

  Neka se obrati neko iz toplane ako sme i objasni da se komprimovani gas u toplani koristi vec duze vreme i da su gradonacelnik i ministarka otkrili rupu na saksiji.
  A sto se tice gasifikacije grada da malo smanje snove i da za pocetak pricaju o toplifikaciji grada tj.o izgradnji toplovoda i prikljucenju kuca u novom naselju koje je najblize toplani,zatim brdjanima,poparama,v puku gde u zbiru ima par hiljada kuca a samim tim i toliko kotlova koji su veci zagadjivaci od Krusika i kasarne zajedno i da slobodnu konsultuju struku a ne samo stranacke organe i da urade nesto sami a ne da cekaju Vucica da nesto obeca i da samo to ponavljaju kao papagaji.

  Reply
 11. Slobodanka

  Toplana na gas koji nije ni doveden do Valjeva🤦 a gde vam je mreza?
  Koliko je Valjevo kad cete da iskopate toplovod za ceo grad?Sta je sa visinskim zonama grada?Pa to ne moze da se odradi narednih deset godina kopate po gradskim ulicama !

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.