Počela podela autosedišta

U okviru preventivno-promotivnih aktivnosti na unapređenju bezbednosti u saobraćaju, grad Valjevo nastavlja sa nabavkom i podelom auto-sedišta za decu. Za ovu nabavku je izdvojeno skoro pet miliona dinara iz budžeta grada Valjeva.

Jedna od mera za koju grad izdvaja novac u okviru programa bezbednosti saobraćaja je I podela autosedišta. Ova podela počela je juče za decu rodjenu od 18. aprila 2019. godine.

„Drago mi je što smo uprkos teškoj godini u svim oblastima života uspeli da realizujemo ovu aktivnost, odnosno nabavku autosedišta za decu koja su rođena u valjevskoj bolnici i čije majke imaju prebivalište na teritoriji grada Valjeva. Ova sedišta su jako kvalitetna, za težinu dece od 9 – 36 kilograma i poseduju sve neophodne sertifikate. Siguran sam da će deca Valjeva u njima biti bezbedna, a apelujem na roditelje da naročito vode računa u saobraćaju kada voze svoju decu“,rekao je prilikom dodele gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ove godine biće podeljeno 1000 autosedišta, a dodeli je prisustvovao I direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

“„Retko koja lokalna samouprava je uspela da ovoliki broj sedišta kupi i da na taj način štiti svoje najmlađe sugrađane, tako da sve pohvale gradonačelniku grada Valjeva što je uspeo da ovakvu akciju organizuje. Podaci nam govore da 60 posto dece strada kao putnici u vozilu, tako da za razliku od nekog prethodnog perioda gde su deca  domninatno stradala kao pešaci, danas nam deca stradaju kao putnici u vozilu i zato jeste važno da kroz ovakve aktivnosti radimo na povećanju procenta upotrebe sedišta, a sa druge strane mi radimo i edukaciju za roditelje. Ranija iskustva nam govore da 90 posto roditelja koja koriste sedišta, koriste ih nepravilno. Zato je izuzetno važno da budu i ovakve edukacije i da na ovaj način roditeljima ukažemo na pravilnu upotrebu sedišta”, rekao je Pešić.

Upravo iz pomenutog razloga podeli autosedišta prethodilo je predavanje za roditelje sa ciljem pravilne upotrebe sedišta.

“Ono što vam mogu reći jeste da procenat upotrebe sedišta iz godine u godinu raste. 2013. godine kada smo počeli da merimo, tada je procenat upotrebe sedišta bio 32 posto, danas je to 62 posto, dakle značajno je bolje, ali još uvek smo daleko od najrazvijenijih zemalja. Grad Valjevo je iznad proseka za Srbiju i možemo da kažemo da je grad Valjevo jedna od vodećih lokalnih samuoprava po broju korišćenja auto – sedišta“, rekao  je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

10 comments on “Počela podela autosedišta

 1. Biljana

  Ovakva pomoć puno znači svim roditeljima. Imajući u vidu da su sedišta neophodna, a sa druge strane i dosta skupa, ovaj gest podržavam i nadam se da će ovakve stvari postati učestalije.

  Reply
 2. Zorica

  Sve pohvale gradonačelniku grada Valjeva što je uspeo da ovakvu akciju organizuje. Jer, briga o zdravlju i bezbednosti najmlađiih sugrađania je prioritet Valjeva.

  Reply
 3. Đorđe

  Sve pohvale za gradonačelnika Lazara Gojkovića. Gradska uprava uspešno je realizovala nabavku 1000 auto sedišta za svoje najmlađe sugrađane i time poboljšava njihivu bezbednost.

  Reply
 4. Taki

  Ova akcija grada je za svaku pohvalu. Mi generalno gledano, još uvek nemamo zadovoljavajući nivo bezbednosne kulture u saobraćaju, iako je neki napredak primetan. Brigom o našim najmlađima pomažemo taj pozitivan trend. Lepo je čuti i pohvalu od direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, da je Valjevo jedan od retkih gradova koji je nabavio ovoliki broj sedišta za decu.

  Reply
 5. Tania

  Samo 3 ili 4 opštine u Srbiji brine o bezbednosti dece i novac od kazni nesavesnih vozaca preusmerava na sigurnost dece, Valjevo je medju njima. Svaka cast!

  Reply
  1. Inzenjer bez posla

   Pa bolje da su popravili 2 semafora koja vec danima ne rade, i tu deca prelaze ulicu i gledaju kad ce savesni valjevski vozaci da ih pociste na prelazu… a, da, tacno, nema ko da popravi jer se poslovima saobracaja bave 2 inzenjera za ceo grad…

   Reply
 6. Nako

  Evo ih botovi poskakali odmah organizovano da hvale… Ko je dobio ovo sediste, zna da je najlosije, skoro pa neupotrebljivo, gola plastika i crna sintetika preko, tek da se kaže da nešto rade i da su nešto dali deci. Većina roditelja i pored ovog nazovi poklona, kupi svojoj deci mnogo udobnije i kvalitetnije sedište!

  Reply
 7. sin anarhije

  Koji ce im moj sedista na ovakvim oranicama od gradskih ulica i u situaciji kada gradom vrsljaju prigradski GEACI u polovnim besnim kolima koji ugrozavaju sve , a panduri mahom NJIOVI zemljaci zmure na sve to … . ajde , da vidim ko ce od vas pametnjakovica da se javi da kaze da nije tako ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.