Ministarka prihvatila predloge za izmenu Zakona

Udruženje boraca rata od 1991.godine u Valjevu izdalo je saopštenje u kom se navodi šta će sve obuhvatiti izmena Zakona o borcu. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Ministarka dr Darija Kisić Tepavčević prihvatila je na današnjem sastanku 17 februara 2021 godine u Beogradu dosta predloga za izmenu Zakona i podržala izgradnju centralnog Spomen obeležja u Beogradu a Lj. Bradić je dao i sledeće predloge:
•Dupli radni staž priznavanje i uplata doprinosa,
•Penzije i dodatak izmena Zakona o borcu,
•Zapošljavanje dece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i  socijalno ugroženih boraca,
•Izrada centralnog Spomen obeležja u Beogradu,
•overa Zdravstvene Knjižice bez ograničenja 10 ari zemlje,
•Plaćanje struje na rate, otplata duga i odmah priključenje električne energije,
•Ratne dnevnice konačno rešavanje i nastaviti razgovore u Vladi Srbije,
•Otkup stanova ppb i rvi i konačno rešenje kao i provera ko stanuje u istim stanovima i rešenje stambenog pitanja teškog rvi iz Loznice,
•Upustvo o prevođenju Rvi i Ppb službeno,
•kadrovsko pojačanje u gradovima i opštinama na poslovima boračko-invalidske zaštititi.
Ministarka Dr Darija prihvatila sve predloge i ministarstvo ulazi u njihovo rešavanje,a prihvaćena je i isplata razlike za 2020 godinu i obezbeđena sredstva za Ratne vojne invalide, Cir, Mrvi i porodice poginulih boraca.
Državni sekretar ministarstva za boračka pitanja obrazlagao probleme oko statusa borca i obećao da će još jednom uputiti upustvo o načinu prevođenja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih u status borca svim lokalnim samoupravama.
Lj. Bradić je predložio da se konačno uđe u otkup stanova lica koja su ih dobila i konačno se radi akt baziran na Zakonu tako da će Rvi i Ppb konačno rešiti i taj dugogodišnji obećani problem.
Lj. Bradić kao predsednik Udruženja boraca Valjevo i generalni sekretar Gvozdenog puka Srbije u ime grada Valjeva i Udruženja boraca je uručio Kačket, maske i ostalo što dobijaju članovi Udruženja ministarki dr Dariji Kisić Tepavčević i državnom sekretaru Miodragu Kaporu kao dokaz aktivnosti koje se sprovode u Udruženju boraca Valjevo i ministarka je bolje nego svaki borac to odmah probala i u znak dobre buduće saradnje čestitala Bradiću i pozdravila sve borce, ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca Kolubarskog okruga i Srbije i javno dala reč da će se boriti za svako pravo koje predložimo a da bude zasnovano na zakonu.

Gvozdeni puk Srbije i
Udruženje Boraca Valjevo.”

1 comment on “Ministarka prihvatila predloge za izmenu Zakona

  1. roki

    Gospodja ministarka nije prihvatila ništa od ovoga, ovo je dezinformacija koju poturaju Bradić i Milošević, smaozavni lideri veterana. Njihovi predlozi su najobičnija smejuraija i to je jasno svakome ko ima dva grama mozga u glavi. Prvo- đta je to boračka populacija…da, znam, to s lica koja su bila mobilisana u ratovima 90-99 ali ta lica pripadaju mnogim drugim kategorijama čija je pozicija regulisana zakonom – grupacija socijalno ugroženih lica, grupacija zdravstveno neosiguranih gradjana, grupacija poljoprivrednika, grupacija učesnika u privatizaciji, grupacija lica koja su ostala bez posla…prema tome mnoga prava koja traže borački ‚‚lideri‚‚ su već regulisana odgovarajućim propisima i nema nikakve potrebe izdvajati boračku populaciju kao posebnu kategoriju. Naprimer – zdravstveno osiguranje je dato svima…dovoljno je da se neko prijavi kao nezaposlen i automatski je zdravstveno osiguran. Navedeno je nešto što jednostavno ne može da se usvoji…prioritet u zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti na primer…sva lica na području Srbije su ravnopravna u zapošljavanju ili pružanju medicnske pomoći…to je ustavni princip i to je sasvim u redu…što bi moj život bio jefitiniji od života nekoga ko je bio mobilisan 1999…to je glupost…kakve penzije…kakve boračke dodatke…ovi se ponašaju kao da su se svi borili da posledwe kapi krvi…pa sve ratove su izgubili…jel neko od njih možda odlikovan za hrabrost…budalaština…pa na Kosovu su pljačkali i pljačkali…sećam se šta je sve bilo proterano kroz kuršumliju…dalje, mdju civilima je bilo mnogo više izginulih nego medju mobilisanim…medju borcima je čak smrtnost bila vrlo mala ali i tamo gde je bilo porodice primaju odgovarajuće iznose…sve u svemu ja ne znam šta ovi ljudi hoće sem što traže hleba bez motike…iskreno se nadam da im to neće proći…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.