Borci ne odustaju od boračkih prava

O nedavno usvojenom zakonu o borcu i na koji način valjevski rezervisti da ostvare status borca i šta im to donosi, govorilo se na konferenciji za novinare Udruženja boraca rata od 1990. godine.

Kako je naglasio predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Ljubomir Bradić, svi borci treba popune formular koji mogu dobiti u Gradskoj upravi, kako bi dobili status borca, a na osnovu toga i boračku legitimaciju. Novi zakon o borcu, koji je na snagu stupio 1. januara, inače, borcima trenutno omogućava ostvarivanje osam prava: od booračkog dodataka, uvećanog  penzijskkog staža i boračke spomenice, do prava prioriteta u zapošljavanju i naknade pogrebnih troškova.

„Nakon usvajanja novog zakona, sagledali smo celu situaciju sa ministarkom Darijom Kisić-Tepavčević i verovatno ćemo u zakonskom roku od 15 dana predati naše predloge ispravki pojedinih odredaba zakona. Na tom sastanku, podržali smo inicijativu o izgradnji centralnog spomen obeležja u Beogradu, nadamo se da će ona zaživeti i naši poginuli drugovi iz ratova 90-tih godina dobiti spomen obeležje kakvo zaslužuju“, rekao je Bradić, pozivajući boračku populaciju da se javi u Gradsku upravu kako bi podneli zahtev za sticanje statusa borca, „a mi ćemo se boriti da se njihova prava dalje prošire“.

Bradić je borce obavestio da će razlika u isplati invalidnine za 2020. godinu, koja nije isplaćena, biti isplaćena u aprilu ove godine.

Predsednik Udruženja boraca Gvozdeni puk Srbije Dejan Milošević konstatovao je da je posle dugog niza godina zakon o borcu konačno usvojen. Kako je dodao, on nije takav da bi svi borci bili zadovoljni njime, jer najviše prava ostvaruju najteže ugrožene kategorije, poput ratnih vojnih invalida.

„Zato ćemo u narednom periodu insistirati da dođe do izmena zakona, kako bi za sve borce bila obezbeđena ista prava. Takođe, nastavićemo i borbu da kompletna boračka populacija konačno dobije i neisplaćene ratne dnevnice“, rekao je Milošević.

3 comments on “Borci ne odustaju od boračkih prava

 1. Nikola kalaba

  Koi status imaju borci učesnici rata od l 92 bo95 ado navršenih65 godima zivota nisu ostvarili radni odnos šta sa tim borcima

  Reply
  1. Ranko

   Po novom Zakonu, borac ima pravo na borački dodatak ako je stariji od 60 godina, ako ne prima penziju, nema neka druga primanja.
   Borački dodatak se obračunava po najmanjoj penziji (trenutno oko 15000)
   Borac I kategorije 100% ovog iznosa
   Borac II kategorije 80%
   Borac III kategorije 70% ovog iznosa.
   Inače status Borca po kategorijama stiču svi učesnici ratova od 92-95 i 98/99 koji su državljani Srbije

   Reply
 2. Predrag petronijevic

  Sta se podrazumeva pod posebnim stazom da nije to benificirani staz .

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.