Vučić: Valjevo moramo brzo da rešimo

Na otvaranju Balkanskog toka u Gospodjincima predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o gasovodu za lokalne samouprave istakao da se Valjevo mora brzo rešiti.

print screen RTS /gasovod Gospodjinci

Valjevo ima višedecinsijki problem sa aerozagadjenjem koji svoju kulminaciju dostiže upravo poslednjih goodina. Gotovo svake zime disati u Valjevu je jako teško. 

Proteklih godina imali smo priliku da čujemo nameru loaklne samouprave vezanu za promenu energenta u gradskoj toplani , ali potom I odustajanje od iste namere. Valjevo je tako propustilo šansu koju je podržavala finansijski u jednom trenutku I EU.

O pomenutom slučju govorila je I premijerka Srbije Ana Brnabić prilikom posete Valjevu: “Aerozagađenje je ogroman problem. Nažalost izgubićemo još jednu grejnu sezonu zbog toga što nije urađeno mnogo i to mi je beskrajno žao. Republička Vlada je sa Valjevom u prošlosti imala mnogo razgovora. Valjevo je bilo planirano da bude jedna od prvih lokalnih samouprava u okviru projekta koji radimo sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) uvođenje kotlova na biomasu što bi bilo važno za Valjevo. Nama je najvažnije u ovom trenutku da zamenimo način na koji se greje Krušik, jer je ta fabrika jedna od najvećih zagađivača u gradu”, rekla je Brnabić.

Brnabić o aerozadjenju u Valjevu

U protekle 4 godine aerozagadjenje bila je uglavnom tema opozicije, a sa  ovom temom prednjačio je Lokalni front. Vlast u Valjevu uspela je jedino da oformi stručni tim koji je na kraju 2019. Godine dao svoje mišljenje na izvršenu analizu.

Tadašnji direktor Toplane Zoran Stepanović pokrenuo je dva projekta , jedan je realizovaan , a to je uvodjenje I komprimovanog gasa kao energenta dok je drugi tek dokumentaciono I projektno započet , a odnosi se na korišćenje termalnog izvora .

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković u novogodišnjem intervjuu za Vamediu govorio je upravo o ovoj temi I istakao da je to jedna od prioriteta aktuelne vlasti . “Apsolutno prioritetno, tu nema dileme.  Mislim da ne moramo krenuti ispočetka jer sam ovde zatekao zaključke Stručnog tima koji je uradio analizu i redložio rešenja i to treba da nam bude putokaz. Višedecinijski je problem koji ne možemo rešiti preko noći, ono što mogu da obećam jeste da ćemo se tim problemom baviti tokom godine , ne samo u periodu kad je aerozagadjenje prisutno. Već smo razgovarali sa svim relevantnim činiocima,  ministarstvo ekologije, ministarstvo odbrane zbog Krušika, sa drugim gradovima i tražimo i modele i rešenja . Krenućemo od najvećih zagadjivača , da uradimo promenu energenta. Mi ne možemo zakonski da zabranimo da neko koristi odredjeni energent, sa nivoa lokalne samouprave to je teško. Evo u razgovorima smo sa Krušikom da oni promene enegent i oni već rade projktnu dokumentaciju , to zaista ide u dobrom pravcu, prebacićemo obdanište Vidru i Drugu školu na drugačji sistem grejanja , potom da vidimo kako neki drugi veći zagadjivači da predju na drugačiji sistem. Dobio sam informaciju da je Singidunum promenio energent , to je dobro . Razmišljamo o subvenciji i smanjenju iznosa za priključke, investicije u podstanice, duži periodi otplate ono što nam je kao lokalnoj samoupravi dozvoljeno zakonski. Moramo da pokušamo da uradimo nešto na polju energentske efikasnosti. U planu nam je i ozelenjavanje grada.”, rekao je Gojković.

Lazar Gojković

Grad Valjevo je započeo I obaveštavanje gradjana na svom sajtu o rezultatima merenja aerozagadjenja , a na otvaranju Balkanskog toka u Gospodjincima predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o gasovodu za lokalne samouprave istakao da je najpre gas mora učiniti dostupnim za gradjane I lokalne smaouprave.

 “Gledaćemo da cena samog priključka, sa svim taksama koje “uzimaju” lokalne samouprave, bude niža, moraćemo da nađemo kompromisno rešenje, i da lokalnim samoupravama objasnimo da treba da naplaćujemo gas, a ljudi ga sada izbegavaju zbog cene”, rekao je predsednik Srbije.

print screen RTS/Vučić/Gospodjinci

On je dodao  da ćemo imati čistiji vazduh, gorivo i ulice. Nabrajajući pojedine gradove do kojih je dolazak gasovoda prioritetan Vučić je izmedju ostalog rekao I :”Valjevo moramo brzo da rešimo.”

Gasovod je dug 930 kilometara, sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak prolazi kroz Tursku, a drugi krak ide prema Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju Balkanski tok, a kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

3 comments on “Vučić: Valjevo moramo brzo da rešimo

 1. Милош Марјановић

  Mislim da dva dimnjaka, Krušik i Toplana, ne mogu toliko da utiču na aerozagađenje kao ostalih par hiljada dimnjaka na kućama. Napadati Toplanu je malo prenagljeno… A gasovod ima smisla samo ako se razvede po svim delovima grada. Priključak naravno max 100 evra, ili Gratis da bi se privukli potrošači. Zamislite samo to gradilište, svaka ulica raskošna pa okrpljena… Auuu ala će da bude negodovanja, napada, kukanja, blaćenje radova…

  Reply
 2. Mikica

  Prosto je neshvatiljivo. Ni jedne vesti o gradnji autoputa za Valjevo. A toliko je bilo kritike i sprdnje što se ne počinje.
  Toliko značajna stvar za ovaj grad i njene stanovnike a ni jedne vesti o radovima koji veoma dobro napreduju.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.