Lokalni odgovor : Primedbe o prvom izveštaju

Povodom objavljivanja mesečnog izveštaja o monitoringu kvaliteta vazduha za novembar na zvaničnom sajtu Grada Valjeva organizacija Lokalni odgovor dostavila je saopštenje za javnost. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Pretposlednjeg dana decembra 2020. godine na zvaničnom sajtu Grada Valjeva je objavljen izveštaj o monitoringu kvaliteta vazduha za novembar1 . To je prvi izveštaj koji lokalna vlast objavljuje nakon što je uslugu monitoringa poverila privatnom preduzeću i Zavodu za javno zdravlje kao podizvođaču.

U izveštaju nije nedvosmisleno objašnjeno kakav kvalitet vazduha su Valjevke i Valjevci udisali tokom novembra 2020, te da li su nadležni organi ispunili svoje obaveze koje se tiču primene standarda iz Zakona o zaštiti kvaliteta vazduha i Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha. Izveštaj donosi podatke o merenju samo tokom 7 dana u novembru u periodu 23.11-1.12.2020. Za taj period merenja se tvrdi da su pojedini uzorci ambijentalnog vazduha „bili neusaglašeni“ sa zahtevima iz pomenute uredbe.

 Na osnovu praćenja kvaliteta vazduha u Valjevu koje svakog časa objavljuje Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha ranije smo obavestili javnost da je vazduh u novembru 2020. godine bio “zagađen” 18 dana. Ocenu “prihvatljiv” imalo je jedanaest dana (11). Sa ocenom “dobar” bio je samo jedan (1) dan u proteklom mesecu. Prosečna srednja koncentracija suspendovanih čestica PM2,5 u vazduhu u Valjevu za novembar iznosila je 58.50 μg/m3 , što je vrednost koja odgovara oceni „zagađen“.

Najzagađeniji vazduh je bio zasićen višestruko prekomernim koncentracijama suspednovanih čestica, tri do pet puta većim od dozvoljene, u periodu od pet dana, kada je zabeležena maksimalna vrednost od 192.25 μg/m3 suspendovanih čestica PM2,5. Nadležni organi u Valjevu nisu osigurali primenu propisa Republike Srbije kada je reč o obezbeđenju dozvoljenih koncentracija zagađujućih materija u 2020. godini. Pored toga, nije omogućeno blagovremeno i potpuno obaveštavanje javnosti o aerozagađenju. Zbog toga se mora pokrenuti pitanje odgovornosti nadležnih organa javne vlasti zbog propusta u primeni propisa Republike Srbije i ugrožavanja zdravlja i bezbednosti građanki i građana Valjeva.

Lokalni odgovor “

4 comments on “Lokalni odgovor : Primedbe o prvom izveštaju

 1. Mile Seljak

  Kad se uradi gasifikacija vazduh ce biti dobar. Sad tek vidimo koliko je bitno sto je Vucic doveo gasovod u Srbiju.

  Reply
  1. Sin anarhije

   Kako pristalice i botovi sns vole velikog vodju , vise nego rodjenog oca … on im baci kosku , a oni je glodju verujuci da tako mora …

   Reply
 2. Dragica Markovic

  Kako koja godina Valjevo je puno smoga. Lazar juri i generalno verujem da ce on nakon toliko godina da sredi stanje.

  Reply
  1. Sin anarhije

   Cime ce da ga resi , velikim ventilatorom … gas i kada dodje a nece doci skoro , nece izaci na sva okolna brda gde je polovina grada, tako da ce sve ostati kao i pre samo ce vladajuci radikali i dalje deci pricati bajke za laku zagadjenu noc …

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.