Programirani kvarovi

Posle nekoliko godina detaljnih istraživanja, evropska udruženja potrošača su dokazala da proizvođači programirano skraćuju vek trajanja tehničkih uređaja sa ciljem da potrošače primoraju na kupovinu novih modela.

Tako su, na primer, mašine za veš programirane za oko 2000 pranja, televizori za 20.000 sati rada, a programiran je vek trajanja i klima uređaja, kućnih aparata, pa i mobilnih telefona.

U cilju zaštite zajedničkog tržišta od proizvoda lošeg kvaliteta i zaštite ekonomskog interesa građana kao potrošača, EU je najavila čitav niz novih propisa kojima će se od proizvođača zahtevati da na svakom uređaju vidno istaknu podatke o očekivanom veku trajanja i posle isteka garantnog roka, kako bi potrošači unapred znali šta tačno kupuju.

Najavljeno je takođe da će se za skuplje proizvode zahtevati i ugradnja merača vremena rada, poput brojčanika pređenih kilometara na automobilima. Tako nešto je već zaživelo u Francuskoj, kažu evropski potrošači.

Osim navedenih ciljeva, očekuje se da će nove mre doprineti unapređenju zaštite životne sredine od sve veće količine elekdronskog otpada, kao i da će dati podsticaj razvoju tržišta polovne tehničke robe.

I građani Srbije kao potrošači već godinama trpe znatnu ekonomsku štetu kupovinom uvoznih tehničkih uređaja, ne znajući da im je vek trajanja unapred programiran. Ovo tim pre što domaći trgovci i serviseri, kao po dogovoru, ne prihvataju njihove reklamacije tvrdeći da su kvarove sami prouzrokovali nepravilnom upotrebom.

Zato ih je najava oštrijih mera Evropske unije prema proizvođačima obradovala očekujući da će naša država, kao kandidat za prijem u njeno članstvo, već ove godine usaglasiti svoje propise o zaštiti potrošača i povećati im sigurnost kupovine svih vrsta tehničkih uređaja.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.